27 Ekim 2019 01:00

Maltepe Belediyesi işçileri: Saldırı toplusözleşmemize ve örgütlü mücadelemize

4 işçinin işten atıldığı Maltepe Belediyesi'nde direnişi kırmak, toplusözleşmeye sahip çıkan işçileri bölmek ve kölece çalışmayı dayatmak için saldırılar sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan ve 6 Ekim günü işten atılan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu’ya destek veren Genel-İş Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman da önceki gün işten atıldı. İşten atmalara karşı iş durduran işçiler, belediye yönetiminin başka bölümdeki işçileri, temizlik bölümüne kaydırarak mücadeleyi kırmaya çalıştığını belirtti. İşten atmaların toplusözleşmenin uygulanması için oluşan örgütlülüğü bozmak için yapılan bir saldırı olduğunu belirten İşyeri Temsilcisi Ali Sönmez, “Burada asıl amaçladıkları; direnişi kırmak, toplusözleşmeye sahip çıkan işçileri bölmek ve kölece çalışmayı dayatmak” diye konuştu. 

“Süreç aslında bir yıl önce başladı” başladı diyen Temizlik Birimi İşyeri Temsilcisi Ali Sönmez, neden işten atıldıklarını şu sözlerle anlattı: “Bir yıl önce toplusözleşme yetkimiz geldi ve 19 Kasım 2018 yılında sözleşmemiz imzalandı. O günden bugüne de bir dönem seçim bahane edilerek ‘Seçimi bir geçelim düzenleme yapacağız’ denildi. Ardından ‘KHK ile geçiş yaptınız bu toplusözleşme bize bir sıkıntı yaratır mı yaratmaz mı bilmiyoruz’ diyerek bakanlığa yazı gönderildi. Bakanlık tarafından bunun bir toplusözleşme olduğu, taraflar tarafından imzalandıktan sonra uygulanabileceği belirtilmesine rağmen binbir türlü bahane yaratarak toplusözleşmeyi uygulamadılar. Bunun üzerine de sendikamızla birlikte basın açıklamaları, iş durdurma, iş yavaşlatma gibi pek çok eylem yaptık. Bu eylemlerin ardından şube yöneticimiz Alkan Okuducu, sendika şube yöneticisi olmasından kaynaklı olarak toplusözleşme gereği ücretli izinli sayıldığı halde toplusözleşme yok hükmünde sayılarak iş akdi feshedildi. Yaklaşık 20 gündür Maltepe belediye işçileri, özellikle de temizlik işçileri bulunduğu tüm birimlerde olmak üzere işten atılan arkadaşımızın işten atılmasının bireysel bir mesele olmadığını, bunun toplusözleşmemize ve örgütlülüğümüze bir saldırı olarak algılanması gerektiğine ilişkin bir tartışma yürüttük. Bu tartışmalar sonucunda da birçok arkadaşımız bu direnişi sahiplendi ve direnişte olan arkadaşımıza her gün destekte bulunuldu.”

"YEMEK PARALARIMIZ DÜŞÜRÜLDÜ"

İşçilerin bu tutumundan rahatsız olan belediye yönetiminin işçileri cezalandırmak üzere yemek paralarını düşürdüğünü söyleyen Sönmez, “Baskılarla bizi terbiye etmeye çalıştılar. Tepkiler üzerine bayramdan sonra ‘Bz yanlışlık yaptık’ diyerek tekrar verilen yemek ücretlerini düzeltiler. Ancak belediye yönetimi geriye dönük 6 ay boyunca eksik verdiği ücretleri söz vermelerine rağmen ödemedi. Toplusözleşmenin uygulanmadığı, yemek ücretlerinin ödenmemesi, Alkan Okuducu arkadaşımızın işten atılması gibi pek çok sorunun yaşandığı bir dönemde Belediye yönetimi ve belediye şirketi MATAŞ, sanki hiçbir sorun yokmuş gibi davranarak işçilere yemek organize etti” diye konuştu. 

"İŞÇİLERİ BÖLMEK İSTİYORLAR"

“Burada asıl amaçladıkları; direnişi kırmak, toplusözleşmeye sahip çıkan işçileri bölmek ve kölece çalışmayı dayatmak” diyen Sönmez şöyle devam etti: “Biz de o gün iyi bir refleks gösterdik. İşçi arkadaşlarla birlikte o yemeği protesto ettik. Hiçbirimiz yemeğe gitmedi. Direnişte olan arkadaşımızın yanına giderek soğan, ekmekle öğlen yemeğimizi yedik. Belediye yönetimi işçileri bölme konusunda başarılı olamadığı için bu eylem sonrası çok büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Bu yüzden de sözüm ona ‘İşçilerin yemeğe gitmesine engel oldular, işçiler üzerinde baskı kurarak belediyenin önüne götürdüler’ şeklindeki asılsız ithamlarla bizi 25’inci madden tazminatsız bir şekilde işten attılar. 

Bu mesele duyulunca işçi arkadaşlarımıza duyuru yaptık. Önceki gün saat 03.00 itibariyle fiili eyleme başladık. 

Önceki gün işten atmalara karşı Aydınevler’deki şantiyede başlatılan oturma eylemine biber gazı kullanarak müdahale eden ve 3 işçiyi gözaltına alan polise tepki gösteren Sönmez, “Kolluk kuvvetleri saldırdı bize. Yani haklı olmamıza rağmen önceki gün Eskişehir’de hakları için Ankara’ya yürümek isteyen işçilere yapılan saldırıların benzeri Maltepe Belediyesinde hakkını arayan işçilere de yapıldı. Bugüne kadar böylesi bir müdahaleyle karşı karşıya gelmeyen işçi arkadaşlarımız, şu gerçeği görmüş oldu; bu kolluk kuvvetleri işçilerin, emekçilerin hak gasplarına karşı patronların her türlü hukuksuzluğuna karşı gelmesi gereken yerde hakkını arayan emekçilere yönelik nasıl pervasızca bir saldırı gerçekleştirdiğini de görmüş oldular” diye konuştu.  

Belediyeden ve birçok işyerinden direnişlerine destek vermeye gelindiğini belirten Sönmez, toplusözleşme uygulanıp, işten atılan işçiler işe geri alınıncaya kadar mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.  

"EYLEMİMİZİ KIRMAK İÇİN KİMİ BULDULARSA ÇALIŞTIRIYORLAR"

İşten atmaların yaşandığı günden beri tüm temizlik işçilerinin fiili mücadeleye başladıklarını dile getiren Sönmez, “Önceki gün saat 03.00’den beri burada fiili olarak mücadeleye başladık. Yani işçi arkadaşlarımız işe gelir gibi şantiyeye geliyor, işe çıkmıyor. Ancak Maltepe belediyesi bir hukuksuzluğa daha imza atarak özellikle ağır ve tehlikeli iş kollarında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine uygun davranmıyor. Belediye yönetimi eğitimlerini vermeden, tedbirleri almadan sağda solda kimi bulduysa eylemimiz kırmak için çalıştırmaya başladı. MATAŞ’ın başka birimlerinde çalışan birçok arkadaşımız çöp arabalarına arkasına bindirilerek çöp toplatılıyor. Bunun ölümcül sonuçları dahi olabilir. Sendikamız işlenen bu suça ilişkin tutanaklarını tuttu, gereken işlemleri yapacağız. 

Sönmez, son olarak Maltepe halkını direnişi sahiplenmeye, belediyeyi bu yanlıştan geri dönmesi için baskılar uygulamaya çağırdı. 

"DİRENİŞİMİZE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ"

Asılsız iddialarla işten atıldıklarını ifade eden Temizlik Birimi İşyeri Temsilcisi Serkan Bal da şöyle konuştu: “Belediye yönetimi tüm birimlere 20 lira yemek parası verirken biz temizlik işçilerine ise brüt 7 lira yemek parası vererek bizi yaptığımız eylemlerden dolayı cezalandırmak istedi. Daha sonra tepkiler üzerine bunu düzelttiler ancak geriye dönük haklarımızı teslim etmediler. Aylarca bizi oyaladıkları yetmezmiş gibi bizimle dalga geçerek yemekli davetiye gönderdi. Biz de bizimle alay eden belediye yönetimine tepkimizi göstermek için “Soğan ekmek yeriz, onurumuzdan vazgeçmeyiz’ diyerek belediyenin önünde 12.00 ile 13.00 arasında bir eylem gerçekleştirdik. Bu eylemin ardından işçileri eyleme zorla götürdüğümüze ilişkin asılsız iddialarla hakkımızda tutanak tuttular ve işten attılar.  Bu eylem tüm arkadaşlarımızın kendi iradesiyle ortaya koyduğu bir eylemdir. Haklarımızı sonuna kadar savunmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Yetkililerin de yaptıkları bu hatadan bir an önce dönmelerini talep ediyoruz.” 

UYGULANMAYAN TİS’TE YER ALAN MADDELER

Maltepe Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi arasında kasım 2018’de imzalanan ve bugüne kadar uygulanmayan toplu iş sözleşmesi (TİS) 1400 işçiyi kapsıyor.  TİS’te şu maddeler bulunuyor: 

  • KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilere dayatılan Yüksek Hakem Kurulunun hazırladığı sözleşmedeki hakların yanı sıra her yıl asgari ücret zam oranının yansıtılması.
  • Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi.
  • Haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması.
  • İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti.
ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nin 761. buluşması: Çocukluğum dedemi aramakla geçti

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT sorusuna yanıtı: 50 yaşında emeklilik mi olur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa