25 Ekim 2019 14:58
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ekim 2019 08:55

İşten atıldığı için eylem yapan temizlik işçilerine polis müdahale etti: 3 gözaltı

Maltepe Belediyesinde işten atılan işçilerin Aydınevler'deki şantiyesinde başlattığı oturma eylemine polis müdahale etti; 3 işçi gözaltına alındı. İşçilerifade sonrası serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan ve 6 Ekim günü işten atılan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu'ya destek veren 3 işçi de işten çıkarıldı. Genel-İş Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman işten atılan çalışanlar oldu. İşten atmaların ardından diğer işçiler ve sendika yöneticileri, temizlik işçilerinin Maltepe'de bulunan şantiyesinde akşam saatlerinde oturma eylemine başlatmıştı. Polis, işçilere biber gazı ile müdahale etti. 3 işçi gözaltına alındı. Emniyete götürülen işçiler ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ: 3 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Maltepe ilçe emniyet müdürünün saat 21:00 civarında işçilere 10 dk süre tanıdıklarını, alanı boşaltmadıkları takdirde müdahale edeceklerini söylemesinin ardından polis, işçilere biber gazı kullanarak müdahale etti. 3 işçi gözaltına alınırken, bir kişinin gazdan etkilendiği öğrenildi. İşten atılan Genel İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Serkan Bal, Hikmet Dede ve Selami Öztürk'ün gözaltına alınan işçiler olduğu öğrenildi.

Polisin müdahalesi sonucu yaralanan 3 işçi darp raporu aldı. 3 işçi emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işçiler Temizlik Birimi bahçesinde devam eden oturma eylemine katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu işçilere destek vermek için alana geldi.

Polis müdahalesinin ardından CHP Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel işçileri dinlemek üzere eylemin yapıldığı yere geldi. Başkanın geldiği sırada işçilerden biri "Buradaki işçiler CHP üyesi" dedi. İşçilerin tepki gösterdiği Yücel, kısa süre sonra alandan ayrıldı.

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun eylemin başladığı saatlerde, "işveren suç duyurusunda bulundu" gerekçesiyle şube yöneticileri hakkında gözaltı kararı olduğunu açıklamıştı.

"İŞÇİLERE GÖZDAĞI VERMEK İSTİYORLAR"

İşten atılan İşçi Temsilcisi Ali Sönmez, burada yaptığı açıklamada "Patronlar üzerimize çullanıyor, biz ise kölece çalışma koşullarına karşı  yaşam mücadelesi veriyoruz. Düzmece bir şekilde iş akdimiz feshedildi. İşçilere gözdağı vermek istiyorlar" dedi. Sönmez, ortada çok büyük bir yanlış var olduğunu ve bu yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak "Alkan Okuducu arakadaşımız direnişe geçti. Toplusözleşmenin uygulanması için mücadele ediyordu. İşveren buradaki sendikal mücadeleyi dağıtmaya çalışıyor, bunun karşısında duracağız" dedi.

Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun ise toplu iş sözleşmesinin uygulanması için mücadele ettiklerini belirterek "Mücadelemizi verirken yönetim kurulu üyemiz Alkan Okuducu'nun iş akdi feshedildi. Arabulucu ile işe döneceği söylemesine rağmen Belediye Başkanı, arkadaşımızın işe dönmesini kabul etmedi. Sorunun çözümü için elimizinden gelen gayreti gösterdik. Bize destek veren işçiler emeğiyle tehdit edidi, sonrasında da arkadaşlarımız işten atıldı. Bu savaşı işveren başlatmıştır, biz de oturma eylemini başlatmış bulunuyoruz. İşverene hukuksuz uygulamasına son verme ve  yanlıştan dönme çağrısı yapıyoruz, üç maymunu oynamayı bırakıp haksızlığa son versin" dedi.

Genel-İş Genel Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Karataş da "Adaletsizlik yapan Belediye Başkanı Ali Kılıç ve yağcıları, mücadelenin ve kavganın başladığını bilsin. Burada Türkiye'ye emsal bir toplusözleşme süreci sonuçlandırdık ama iptal edemeyecekler, biz tutanaklarımızı aldık. Toplusözleşmenin geçersiz olması için işveren sendikaya baskı kurmaya çalıştı ancak biz buna asla izin vermeyeceğiz. Haktan, hukuktan adaletten yana olan bir parti, koltuğunun altına girerek haksızlık yapıyorsun Ali Kılıç. Mücadelemiz hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

İşçilerin ve sendikacıların oturma eylemi başlatmasının ardından şantiyeye gelen TOMA'lar ve çevik kuvvet polisleri gönderildi.

MALTEPE BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

Maltepe Belediyesi ise konuya ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, "696 Sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” gereğince Maltepe Belediyesi Belediye İktisadi Teşebbüsü olan MATAŞ A.Ş. bünyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı çalışan 3 kişinin iş akdi, aynı iş yerinde çalışan bazı personellerimize yönelik baskı uyguladığı ve hakarette bulundukları gerekçesiyle feshedilmiştir" iddiasında bulunuldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MMO: 2020 Bütçesi kara delikleri kapatmaya yönelik

SONRAKİ HABER

Van, Batman ve Adana'da eylem yasağı bir kez daha uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...