27 Ekim 2019 00:06

Buca Çarşı pazar yeri sorunlarla açılıyor

İzmir Buca’da pazarcı esnafı yeni yapılan kapalı pazar yeri için çekilen kuraların adil yapılmadığını ve tezgah yerlerinin yeterli büyüklükte olmadığını belirterek tepki gösteriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir Buca’da temeli Nisan 2017’de atılan Özmen Caddesi üzerinde yıllardır Buca pazar yeri olarak kullanılan 13 bin metrekarelik alan için hazırlanan Buca Çarşı’nın 10 bin metrekarelik kapalı pazar yerinin açılış töreni Mart 2019’da yapılacak olmasına rağmen çeşitli nedenlerle sürekli ertelenmesi de tepkilere neden oldu. Buca Çarşı kapalı pazar yerinin açılışının birçok kez ertelenmesindeki esas nedenin daha önce 800 olan tezgah sayısının bine çıkarılarak tezgah yerlerinin 3 metreden 2.5 metreye kadar düşürülerek küçültülmesi oldu.

Buca Belediyesi iştiraki olan Buca İmar ve İnşaat Sanayi Teknik Hizmetler AŞ (BucaMar) tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle yapımı gerçekleştirilen pazar yerinin geçtiğimiz günlerde noter huzurunda yapılan kura çekilişi tartışma yarattı. Pazarcıların önemli bir çoğunluğu kuraların şeffaf ve adil olmadığı gerekçesiyle iptalini isterken pazardan alışveriş yapan vatandaşlar da kapalı pazar yerinin bir an önce faaliyete geçmesini istedi.

"PAZARA ÇIKMAYANA YER VERİLMESİN"

Pazarda kuruyemiş satan Çetin Bingöl, pazarcı esnafı açısından daha önce 800 olan tezgah sayısının artırılarak 1000’e çıkarılması ve tezgah yerlerinin 2.5 metreye düşürülmesinin asıl sorun olduğunu ifade ederek “Pazara çıkan esnaftan başka kimse kuraya katılmasın, burada pazara çıkmayana orada tezgah verilmezse yerler büyür ve adil bir kura çekimi ile sorun çözülür” dedi. Bingöl, bazı yerlerin para karşılığında kuraya sokulmadığını düşündüklerini belirterek “Eğer bunlar doğruysa bu adaletli değil. Yaşanan sorunların sorumlusu belediye yetkilileridir” ifadelerini kullandı.
30 yıldır pazarda meyve satan Seyfi ise iki üç kez kura çekimi yaptıklarını ve yerlerin küçük olması nedeniyle hep iptal edildiğini belirterek “Belediye bize yardımcı olmalı, daha önce pazara çıkmayan birçok kişiye tezgah yeri satılmış, bu yapılmamalıydı” dedi.

"HAKSIZLIK YAPILMASIN"

Pazarcı esnafından Rauf Önder de kuradan memnun olmadığını belirterek bazı yerlerin kuraya girmeden verildiğini düşünüyor. Önceki başkanın fazla tezgah yeri satıp gittiğini ileri süren Önder “Sonradan satılan ve şu an pazara çıkmayan kişiler kuraya alınmazsa, onlara yer verilmezse sorun çözülür. Haksızlık yapılmasın, belediye bu sorunu düzeltmeli” dedi.
Pazarcı İlyas Güvenç, yeni pazardaki yerlerin çok küçük olduğunu anlatarak “Ben orada mallarımı şimdiki gibi kolaylıkla sergileyemem” endişesini dile getirdi.

HALK, BİR AN ÖNCE AÇILSIN İSTİYOR

Temizlik Firması Sahibi İbrahim Onan, yeni yer açıldığında otopark sorunu yaşanacağını söyleyerek, “Projeye uygun yapılıp kapalı otoparkının da olması gerekirdi. Buna rağmen ben artık açılmasını istiyorum” dedi.  Geçici pazar yerinin en önemli sorununun açık pazar yeri ve otopark sorunu olduğunu belirten mahallelilerden Selma Tan “Yeni yapılan kapalı Pazar yerine geçilmesini istiyoruz. Ben bir an önce yeni yere geçilsin istiyorum” dedi. 

BUCAMAR: SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

Esnafın şikayetleri ile ilgili görüştüğümüz BucaMar yetkilileri ise gazetemize yaptığı açıklamada, sorunu aşmaya çalıştıklarını ama herkesi memnun edecek bir çözüme kavuşmanın da çok kolay olmadığını belirtildi. Yapılan açıklamada, kapalı yerde tezgah yerlerinin 2.50 x 2.25 m olduğunu açık pazardaki şu anki yerlerin ise 2.50 x 2.50 m olduğunu belirterek önemli bir küçülme olmadığı ifade edildi. İki yer dışında tüm yerlerin İzmir Pazarcılar Esnaf Odası gözetiminde noter tarafından kamera kayıtlı olarak yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kuraya girmeyen iki yere kesinlikle tezgah kurulmayacak. Para karşılığında bazı yerlerin kurasız verildiği iddiası kesinlikle doğru değildir. Kura çekilişine itiraz olduğunda kamera kayıtları açılabilir.” Peynirciler ve giyim tezgahlarının üstlerinin de bina estetiğini bozmayacak şekilde kapatılacağı ifade edilen açıklamada alınan kararla kapalı pazar yerinin bugün hizmete açılacağı belirtildi.

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Ders almak yerine intikam peşindeler

SONRAKİ HABER

Selçuk Mızraklı ve Keziban Yılmaz aleyhine ifade veren itirafçı tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa