24 Ekim 2019 05:42
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2019 12:41

Albayrak’ın “adaletli vergi” sistemi yolda: Devlet yine halkın cebine el atacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “vergi adaleti” açıklamaları üzerine hazırlanan taslakta yeni 3 yeni vergi kalemi yer aldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ekonomik durgunluk nedeni ile vergi gelirleri düşen hükümet çareyi vatandaşın cebine el atmakta buldu. TBMM’ye sunulan 45 maddelik “Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı” vergi gelirlerini artırmayı hedefliyor.

Taslak vergi gelirleri artırılırken vergide adalet sağlanacağı iddiasında. Meclise sunulan taslağa göre kurumlar vergisi düşüyor, gelir vergisi artıyor, iki yeni vergi, 1 yeni müessese geliyor. Taslak, ağırlıklı olarak dolaysız vergi alanında vergi gelirleri artışı sağlamaya yönelik olduğu için daha adaletli olduğu iddia ediliyor.

Taslakta yer alan şu düzenlemeler, ilk bakışta sermayenin vergilendirileceği görüntüsü veriyor: Gelir vergisinde yeni üst dilimleri tarifesi getirilip daha yüksek oranlar uygulanacak. Lüks konutlara ek emlak vergisi getirilecek. Taşınmazlarda değer artışları için bir rant vergisi oluşturulacak.

Burada sermayeye yönelik tek avantajlı düzenleme kurumlar vergisi oranlarında indirime gidilmesi gibi duruyor.

KURUMLAR VERGİSİ DÜŞÜYOR

Kurumlar vergisi finansal sektör ve diğerleri olmak üzere farklılaşacak. Finansal kuruluşlar dışındakiler için kurumlar vergisi yüzde 18’e indiriliyor.

2020 için yürürlükte yüzde 22 olan vergi de yüzde 20 olarak uygulanacak. Finansal kuruluşlar için ise kurumlar vergisi yüzde 22 olarak kalacak. Buna karşılık 2020 için yüzde 20 olarak uygulanacak. Düzenlemenin ayrıntıları şöyle...

ŞİRKETLERİN İKİ İSTİSNASINA KISITLAMA

Kurumlar vergisi düşürülürken, şirketlerin vergi istisnalarına kısıtlama getirilerek, cüzi oranda ek yük bindirildi. 

Şirketlerin binek otoların giderlerini matrahtan düşme oranı azaltıldı. Buna göre binek oto kiralanması halinde, binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 4 bin TL’ye kadar olan kısmı ile binek otomobillerin satın alınmasında ödenen ÖTV ve KDV’nin toplamının en fazla 115 bin TL’ye kadarlık kısmı gider olarak yazılabilecek. Ayrıca, binek otolara ait, akaryakıt, sigorta ve tamir bakım gibi giderlerin yüzde 70’i gider yazılabilecek.

Ayrıca amortismanda da düzenlemeye gidiliyor. İlk defa satın alınan binek otolarının ÖTV ve KDV hariç 135 bin TL’yi, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak alındığı hallerde, amortismana tabi tutarı 250 bin TL’yi aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla 250 bin TL’si gider yazılabilecek.

DÖVİZE YÜKSEK VERGİ

Kurumlar vergisi indirilirken, ekonomik krizin bir sonucu olarak, döviz cinsinden menkul gelirleri ile döviz mevduat faizi gelirlerinin vergisi yükseltilecek.

Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için stopaj oranının yüzde 20’ye kadar artırılmasına yönelik cumhurbaşkanına yetki veren bir düzenleme taslağa konuldu. Kambiyo işlemlerinin banka sigorta muamele vergisinin de binde 2’ye yükseltilmesi hedefleniyor.

GELİR VERGİSİNE ÜÇ YENİ TARİFE

Taslak, gelir vergisinde tarifelerden, yeni beyanname zorunluluklarına, bazı kesimler için vergi artışlarına gelir artırıcı özelliği göze çarpan düzenlemeler içeriyor. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler şöyle:

Gelir vergisi kanunu 18. maddede, yazar, ressam gibi sanatçılar, yazılımcılar ile mucitlerin buluş ve eserlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yeni düzenleme ile bu istisnaya gelir sınırı getiriliyor. Bu kapsamda elde edilen gelirler yıllık 500 bin TL’yi aştığında istisna dışına çıkacak ve gelir vergisi ödenecek. 500 bin ve üzeri, taslakta yüzde 35 vergi dilimine denk geliyor.

Taslak gelir vergisi dilimlerinde değişiklik yapması yanında, ücret geliri elde eden bir kesim için ilk kez beyanname zorunluluğu getiriyor. Buna göre yıllık 500 bin TL ve üzeri ücret geliri elde edenler yıllık beyanname verecek. Bu beyannamede, bordroda yer verilmeyen bazı şahsı harcamaların da indirimine imkan tanınacak. Gelir vergisi tarifelerinde değişiklik yapılarak vergileme dilimleri, yüzde 15-20-27-35- 39-43 ve 45 olmak üzere 7’ye yükseltiliyor. Mevcut uygulama 4 tarife üzerinden yapılıyordu.

İKİ YENİ VERGİ: DİJİTAL HİZMET VE DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

Sayısal hizmet veren kuruluşların gelirlerinin vergilemesi için dijital hizmet vergisi kanunu düzenlenecek. Lüks konutların vergilemesi için de değerli konut vergisi getirilecek. dijital hizmet vergisi kanunu ile, Türkiye’de sunulan bazı sayısal hizmetlere vergi getiriliyor. Dijital hizmet vergisi yüzde 7.5 olacak. Bu verginin mükellefi, “Dijital hizmet sağlayıcısı” olacak. Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon TL’den aşağıdaysa veya dünya genelinde elde ettiği hasılatı 750 milyon avro veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar vergiden muaf olacak. Dijital hizmet vergisinin matrahı, ilgili vergilendirme döneminde verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılat olacak.

Ayrıca değeri 5 milyon TL’nin üzerindeki konutlar için yeni bir vergi olan “değerli konut vergisi” getirilecek. Değerli konut vergisi oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi olacak. Binanın değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yapacağı ya da yaptıracağı değerleme ile belirlenecek.

FUTBOLCULAR İÇİN VERGİ CENNETİ SONA MI ERECEK?

En üst liglerdeki sporcular için yüzde 15 olan oran yüzde 20’ye yükseltilecek. Yıllık geliri 500 bin TL’yi aşanlar için yıllık beyanname zorunluluğu getirilecek.

Milyon dolarlar kazanan futbolcular için yüzde 5’lik vergi dilimi artışı hiç de çok değil. “Türkiye’nin futbolcular için vergi cenneti olması durumuna son verilecek” iddiasından çok uzak. Yalnız beyanname verme zorunluluğu 500 bin TL’nin üzerindeki kazançlar için yüksek vergi ödemesi anlamına geleceği için futbolcuların çok daha fazla vergi vereceği belirtiliyor.

YENİ MÜESSESE: YARGI YOLUNDAN VAZGEÇME

Taslak kamu-mükellef vergi uyuşmazlıklarının çözümünde yeni bir araç da oluşturuyor. Buna göre, vergi mahkemesinde istinaf yolu açık alarak ve bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açık olarak mükelleflerce kazanılan davalarda, mükellef “kanun yolundan vazgeçme” aracını kullanarak temyizden vazgeçerse “indirim” yapılacak. Taslakta bu indirimin ne olacağına ilişkin henüz bir belirleme yapılmadı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

LGS sınavı 7 Haziran 2020'de yapılacak

SONRAKİ HABER

Rusya Soçi mutabakatıyla ilgili SDG ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...