19 Ekim 2019 10:41

Cumartesi Anneleri Tosun ve Aydemir’in akıbeti sordu: Hakikati istiyoruz

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 760. haftasında Fehim Tosun ve Hüseyin Aydemir’in akıbetini sordu: Hakikatin sağlanmasını istiyoruz.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 760. haftasında Fehim Tosun ve Hüseyin Aydemir’in akıbetini sordu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde toplanan kayıp yakınlarına HDP, CHP ve TİP milletvekilleri de destek verdi. 

Bu haftaki açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, geçen haftaki polis müdahalesine değinerek, “Hakikat ve adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Yasaklara, baskılara rağmen demokrasi, barış ve adalet talebimizde ısrar edeceğiz. Ölümü değil, yaşamı savunacağız. Şiddetin değil, barışın ve hukukun yanında olacağız” dedi.

"OLAYA ÇEVREDEKİ KOMŞULAR DA TANIK OLDU"

Kaybedilişlerinin 24. yılında Fehim Tosun ve Hüseyin Aydemir'i unutmadıklarını belirten Yoleri, “Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir yaşadıkları ağır baskılar nedeniyle Lice'yi terk ederek aileleriyle birlikte İstanbul'a taşınmak zorunda kaldı. 19 Ekim 1995 sabahı Fehmi Tosun ve arkadaşı Hüseyin Aydemir, birlikte kahvaltı ettikten sonra Tosun ailesinin  evinden çıktılar. Fehim Tosun akşam saatlerinde silahlı, telsizli sivil polisler tarafından evinin önüne getirildi. Kendisini gören eşi ve çocuklarına 'Gözaltına alındım, beni öldürecekler!' diye bağırdı. Buna çevredeki komşular da tanık oldu” ifadelerini kullandı.

"VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Tosun ve Aydemir Aileleri tüm yasal yollara başvurdu ancak Fehim Tosun ve Hüseyin Aydemir'in gözaltına alındığı devletin bütün kademelerince inkar edildiğine vurgu yapan  Yoleri, “Adli mercileri Fehim Tosun ve Hüseyin Aydemir'in gözaltında kaybedilmesiyle işlenen suça ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Fehim Tosun, Hüseyin Aydemir ve tüm kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

"24 YILDIR BAĞIRIYORUM"

Gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun ise 24 yıldır, bağırdığını ve hakikate ulaşana kadar bağırmaya devam edeceğini söyleyerek “Beni korkutamazsınız çünkü 24 yıldır hatta 30 yıldır tüm şiddetinizi yaşadım. 4 gün sonra Lice katliamının yıl dönümü, dedemi katlettiniz. Evimi yaktınız sonra babamı aldınız katlettiniz. Neyle yargılıyorsunuz beni? Ben intikam duygusuyla konuşmuyorum, hakikatin sağlanmasını istiyorum. Bu da sizin göreviniz, görevinizi yapın” diyerek geçen hafta yaşanan polis müdahalesine tepki gösterdi.

Fehim Tosun'un eşi Hanım Tosun da 5 çocuğunu babasız büyüttüğünü anlatarak “Bu ülkede çocuklar babasız kalmasın. Meydanlardan, kayıpları aramaktan, hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Kayıpların mücadelesini vermeye devam edeceğiz” dedi.

"ÖLENE DEK ARAYAYACAĞIM"

Hüseyin Aydemir'in oğlu Aziz Aydemir de gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi:  “Babalarımızı kardeşlerimizi, çocuklarımızı kaybettik. Bütün kayıplarımızın, faili belli cinayetlerin hesabı soruluncaya dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Biz Hüseyin Aydemir ve Fehmi Tosun aileleri olarak onları hiç unutmadık unutmayacağız. Onlar gibi onurlu, gururlu babaların çocukları olmaktan gurur duyduk ve ölene dek onları aramaya devam edeceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Üniversitesi öğrencileri, "öğrencisiz festivali" protesto etti

SONRAKİ HABER

Boşanmak istediği eşi cezaevinden çıkan kadın: Öldürülmek istemiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...