12 Ekim 2019 01:48
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ekim 2019 17:45

Fırat’ın doğusuna operasyonda 4. gün: Suruç'ta 1 sivil daha hayatını kaybetti

TSK ve ÖSO’nun Suriye’de Fırat’ın doğusuna başlattığı operasyon 4. gününde. Tel Abyad ve Resulayn çevresinde çatışmalar sürdü. Suruç'ta dün yaralanan bir sivil daha hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye ve dünyadan operasyonun durdurulması çağrıları yaygınlaşırken TSK ve içerisinde cihatçı grupların da yer aldığı ÖSO’nun Suriye’de Fırat’ın doğusuna gerçekleştirdiği operasyon 4. gününde top atışları ve çatışmalarla devam ediyor. Resulayn(Serekaniye) ve Tel Abyad'a top atışları sürerken ilçelerin çevresinde SDG ve ÖSO militanları arasında da çatışmalar yaşanıyor. Sınır hattındaki ilçelere düşen roket ve havan mermileri nedeniyle yaşanan ölümlere bugün yenisi eklendi. Dün Suruç'a düşen havan nedeniyle yaralanan bir kişi daha bugün hayatını kaybetti. Şu ana kadar sınırın Türkiye tarafında hayatını kaybeden sivil sayısı 18'e yükseldi. Operasyonlar kapsamında hayatını kaybeden TSK mensubu asker sayısı ise 4. 

SURUÇ’TA 1 SİVİL DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Dün Suruç'a atılan bir havan topu nedeniyle yaralanan 1 sivil daha hayatını kaybetti. İsmail Taşkın’ın ölümüyle birlikte Suruç’a dönük havan mermili saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e yükselmiş oldu.

Dün Suruç’ta havan mermisinin patlaması nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı.

MSB: RESULAYN KONTROL ALTINA ALINDI

Dün gece saatlerinden itibaren obüs atışlarının devam ettirildiği Tel Abyad’da sabah sessizlik hakimdi. Operasyon kapsamında TSK birlikleri ile ÖSO’cu grupların sınırın çeşitli noktalarından Tel Abyad tarafına geçişleri de sürdü. İlerleyen saatlerde ilçeye dönük top atışları yeniden başladı. Akçakale'de bulunan Tel Abyad sınırında da askeri araç yoğunluğu yaşandı.

Operasyonun devam ettiği ilçelerden biri de Resulayn. Obüs atışlarıyla vurulan Resulayn'dan yer yer duman yükseldi. Resulayn’ın doğusunda yer alan Zorava ile Sanayi mahallelerinde çatışmaların şiddetlendiği belirtildi. Kentteki çatışma sesleri Ceylanpınar'dan duyuldu.

Savunma Bakanlığı operasyonlar kapsamında Resulayn'ın TSK ve ÖSO birliklerinin kontrolüne geçtiğini ileri sürdü.

CEYANPINAR’A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Kontrolün TSK ve ÖSO’ya geçtiği iddiasının ardından bölgeden Ceylanpınar’a 3 havan mermisi atıldı. Mermiler Ceylanpınar Devlet Hastanesi bahçesi ile jandarma karakolu yakınlarına düştü. Saldırıda yaralanan olmadı.

AKÇAKALE’YE HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Urfa’nın Akçakale ilçesine bu sabah yine havan mermisi düştü. Gazetecilerin kaldığı bir otelin yakınlarına düşen iki havan mermisi patlamadı. Olay sonrası güvenlik güçleri, mermilerin düştüğü bölgelerde güvenlik önlemleri aldı. Daha sonra atılan 3 havan mermisinin de ikisi patlamazken, patlayan biri ise yaralanmaya neden olmadı.

EĞİTİMDE TATİL UZATILDI

Urfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerindeki tüm okullar ile Suruç ve Birecik'teki bazı okullarda tatil süresi 3 gün daha uzatıldı.

Şanlıurfa Valiliğinden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Akçakale ve Ceylanpınar'da eğitimin Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri de yapılamayacağı duyuruldu. Birecik ve Suruç'ta ise sınır hattındaki mahallelerde eğitimin 3 gün süreyle tatil edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"İlimize bağlı Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde bulunan tüm okullarda, Suruç ilçesinde Mürşitpınar İlk/Ortaokulu, Çaykara İlk/Ortaokulu, Küçük Kendirciler İlkokulu, Eğrice İlk/Ortaokulu, Çengelli İlk/Ortaokulu, Aşağı Oylum İlkokulu, Dolaş İlk/Ortaokulu, Dikmetaş İlkokulu, Fıstıklı İlkokulu, Kesmecik İlkokulu, Şakir Şimşek İlk/Ortaokulu, Tavşan İlkokulu, Yolaklı İlkokulu, Binatlı İlkokulu ile Birecik ilçesinde Çiçekalan İlkokulu, Duyduk İlk/Ortaokulu, Konak İlkokulu, Sakaltutan İlkokulu, Yukarı İncirli İlkokulu, Düzlüce İlkokulu, Aşağı Karkutlu İlkokulu, Göbeklitepe İlkokulu, Bilekli İlk/Ortaokulu, Güvenir İlkokulu, Eşmeler İlkokulu ve Akarçay İlkokullarında 14-15-16 Ekim 2019 tarihlerinde 3 gün süreyle eğitim öğretime ara verilmiştir."

HDP HEYETİNİN NUSAYBİN’E GİRİŞİNE ENGELLEME

HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığındaki HDP heyetinin Nusaybin'e girişi ise “güvenlik” gerekçesiyle engellendi. Kent girişinde bulunan polis kontrol noktasında durdurulan heyete, İçişleri Bakanlığı ve Mardin Valiliğinin talimatı doğrultusunda "güvenlik" gerekçe gösterilerek engel çıkarıldı. 

Öte yandan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) operasyonlar nedeniyle Suriye tarafında 100 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

ROJAVA'DA 14 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rudaw'ın Kürt Kızılayı'na dayandırdığı bilgilere göre ise Cizre Bölgesi’nde TSK tarafından havadan ve karadan gerçekleştirilen bombardımanlar sonucu 3 gün içerisinde 2’si kadın ve 1’i çocuk toplam 14 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi. Kürt Kızılayı, bombardımanlarda ayrıca 46 sivilin yaralandığını ifade etti.

Yine Rudaw’ın haberine göre Kamışlı’da İman Muhammed (24) adlı genç kadının Nusaybin tarafından keskin nişancıların açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

“M4 KARA YOLUNA ULAŞILDI” İDDİASI

Operasyon kapsamında TSK’nin desteğiyle ilerleyen ÖSO’cuların Menbiç ve Kamışlı’yı birbirine bağlayan M4 karayoluna ulaştığı ileri sürüldü. Halep-Haseke yolu olarak da bilinen M4, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta.

Savunma Bakanlığı’nın operasyonun bilançosuna ilişkin yaptığı açıklamada 415 SDG’linin hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Ancak bu bilgiyi doğrulayan başka bir kaynak bulunmuyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise Türkiye’nin operasyon süresince yalnızca 2 köyü kontrol altına aldığını söyledi.

BAKAN AKAR VE KOMUTA KADEMESİ URFA’DA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, komuta kademesi ile birlikte operasyonun komuta merkezi olan Urfa 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na geldi. Burada harekat ile ilgili brifing alan Akar'a harekata dair son bilgiler verildi.

SURİYE SINIRINA ÖSO’CU SEVKİYATI SÜRDÜ

Öte yandan Suriye sınırındaki Akçakale ilçesine daha önce gönderilen ÖSO militanları, sınır ötesi operasyonda görevlendirilmek üzere zırhlı araç ve otobüslerle sınırın sıfır noktasında bulunan birliklere gönderildi.

“TSK, ABD KONVOYUNU VURDU” İDDİASI

Newsweek dergisi ise TSK’ye bağlı birliklerin Kobani’deki Meştenur Tepesi’nde ABD Özel Kuvvetleri’ne ait bir askeri birliği yanlışlıkla vurduğunu iddia etti. Dergi bir Iraklı Kürt istihbarat yetkilisi ile bir üst düzey Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberinde, TSK’nin Meştenur Tepesi’ne topçu ateşi açtığını kaydetti.

ABD Donanma Komutanı Brook DeWalt ise dün akşam saat 21:00 sıralarında Kobani yakınlarında ABD güçlerinin bulunduğu bölgenin bombalandığını söyledi. DeWalt, bombardımanın Türkiye’nin kontrolü altındaki bölgeden yapıldığını belirtti. DeWalt, “Bombardıman güvenlik mekanizması bölgesi yakınlarında gerçekleşti ve Türkiye Amerikan güçlerinin bu bölgede bulunduğunu biliyor” dedi.

Bombardımanda herhangi bir can kaybının yaşanmadığını dile getiren Pentagon yetkilisi, “ABD güçleri Kobani’den çekilmedi” bilgisini paylaştı.

MSB: ABD'NİN GÖZLEM NOKTASINA HERHANGİ BİR ATIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL

Milli Savunma Bakanlığı, ABD’nin gözlem noktasına herhangi bir atışın yapılmadığını belirterek, “Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

KOBANİ ÜZERİNDE HELİKOPTER HAREKETLİLİĞİ

Suruç’un karşısında bulunan Kobani üzerinde de helikopter hareketliliği yaşandı. Öğleden sonra hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen iki helikopterin, SDG’nin kontrolünde bulunan Kobani üzerinde uçuş yaptığı görüldü. Bir süre havada tur atan helikopterler daha sonra güneye doğru uçarak gözden kayboldu.

ABD BİRLİKLERİ YENİDEN DEVRİYEYE ÇIKTI

Öte yandan ABD ordusu, operasyonun başlamasından bu yana ilk kez Kamışlı'daki Suriye-Türkiye sınır hattında devriye yaptı. ABD ordusu, operasyonun başlamasıyla askerlerini sınırdan güneye çekmişti.

SURİYE GELECEK PARTİSİ SEKRETERİ HAYATINI KAYBETTİ

Suriye Gelecek Partisi Sekreteri Hevrin Xelef'in Kamışlı uluslararası karayolu üzerinde IŞİD’in saldırısı sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

Rûdaw muhabiri, Hevrin Xelef’in aracyla seyahat ederken IŞİD’lilerce kurulan pusuda hayatını kaybettiğini bildirdi.

Xelef’in Tel Abyad’a yönelik operasyon nedeniyle Menbiç, Rakka ve Deyrezzor bölgelerinden gelen konvoyla bölgeye doğur hareket ettiği öğrenildi. Sivil araçların hedef alındığı saldırıda başka da ölü ve yaralıların olduğu belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sur’da belediye eş başkanları gazete dağıttı

SONRAKİ HABER

Sosyal medya operasyonu: SP'li belediye meclis üyesi ve HDP İlçe Eş Başkanı tutuklu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...