07 Ekim 2019 06:46

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler 4. yılında, Ankara Garı önünde anılacak

10 Ekim Ankara Katliamı'nın 4. yılında, saldırının gerçekleştiği Ankara Garı önünde anma yapılacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, 10 Ekim Ankara Katliamının 4. yılında, saldırının gerçeleştiği Ankara Garı önünde yapılacak anmaya çağrı yaptı. 

Dernek binasında yapılan basın toplantısında konuşan 10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, mücadelelerinin 103 ailenin adalet arayışından fazlası olduğunu söyledi. Anmayı sadece hayatını kaybedenlerin nezdinde bir anma olarak değil, katliamı teşhir eden mücadelenin bir parçası olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. 10 Ekim Katliamının göz göre göre geldiğini ve kimsenin önlem almadığını kaydeden Coşgun, şöyle konuştu: “Aileler olarak, bu katliamda doğrudan bedel ödeyen insanlar olarak katliamın 4. yılında acı içerisindeyiz. Bırakın acımızın dinmesini, yaralarımızın sarılmasına dair hukuki süreçlerden doğru da maalesef mağdur edildik. Açtığımız tazminat davalarından karşı kurumlardan doğru da bedel ödetilmenin aslında hedefindeyiz. Çok fazla öfke de biriktirdik. Öfkemiz bitmedi, bitmeyecek.”

“DAVUTOĞLU MAHKEME ÖNÜNE ÇIKSIN”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Yaşamını yitiren emekçilerin 24 tanesi üyemiz. Bir kez daha bu katliamlar silsilesi içinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı anıyoruz. Onların barış mücadelesini devam ettireceğiz” dedi. Kamu görevlilerinin, siyasi iktidarın sorumluluğunun mahkeme süreçlerinde dile getirilmesine rağmen hiçbir kamu görevlisinin yargılanmadığını hatırlatan Bozgeyik, “Kasım ayında görülecek duruşmada, Başta dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere kamu görevlilerinin mahkeme önüne çıkartılması için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, katliamın emek, barış, demokrasi isteyen, insanca barış içinde yaşamak isteyenlere yönelik olduğunu belirterek, “Katliamın arkasındaki asıl failler ortaya çıkıncaya kadar bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu katliama karşı işçi sınıfı içindeki duruşumuzla alanlarda olacak, tüm üyelerimizi gar önüne çağıracağız” dedi. 

ANIT İÇİN ULUSLARARASI YARIŞMA DÜZENLENECEK

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, aradan geçen 4 yıla rağmen Ankara Garı önüne hala ant yapılmamasına tepki gösterdi. Bu konuda iki odayı görevlendirdiklerini, uluslararası bir anıt yarışması düzenlemek için çalışma başlattıklarını bildiren Koramaz, “Bu insanlık düşmanı eylemlere yol ve yön verenler, siyasi ortamı oluşturanlar o eylemlerde kendilerini patlatanlardan çok daha fazla suçludurlar” dedi. Katiamda yaşamını yitiren 103 kişiyi özlemle andıklarını söyleyen Koramaz, “Onların mücadelesine sahip çıkacağız. Bu insanlık düşmanı suçu unutturmayacağız” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ 10 EKİM GÜNÜ AİLELERLE OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, demokrasi şöleni haline gelecek meydanın 10 Ekim 2015 günü katliam meydanı haline getirildiğini söyledi. Adıyaman, “Hepimiz oradaydık. 103 arkadaşımızı yitirdik, 500’ün üzerinde arkadaşımız yaralandı. Patlamalardan sonra yardım etmeye çalışan sağlık emekçilerinin, insanların üzerine gazların sıkılması bile bu yargılamanın adaletle sonuçlanmayacağının işaretiydi. Ambulansların geç geldiğini, ilk yardımların engellendiğini delilleriyle mahkemede sunduk. Kendi başlarına bırakılsalar Gaziantep’ten çıkamayacak iki IŞID’linin Ankara’ya gelip burda kendilerini patlatmasının mümkün olmadığını herkes biliyor. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Tüm Türkiye halkını 10 Ekim günü ailelerle dayanışmaya gar meydanına çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçileri, işten atmaya karşı oturma eylemine başladı

SONRAKİ HABER

Değirmendere köylüleri JES şirketinin dere içine yol yapmasına izin vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...