07 Ekim 2019 04:47
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 13:21

Muhalefetten operasyon tepkisi: Türkiye paylaşım kavgasının ortağı olmamalı

ABD’nin, Türkiye'nin Fırat’ın doğusundaki Kürt bölgesine yönelik operasyon hazırlığına yeşil ışık yakmasının ardından muhalefetten konuya dair açıklamalar geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD’nin, Türkiye'nin Fırat’ın doğusundaki Kürt bölgesine yönelik operasyon hazırlığına dair yaptığı açıklamanın ardından muhalefetten hükümete yönelik tepkiler geldi. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Harekat, bu bölgeye huzur, barış ve demokrasi getirmez" derken, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Siyasi istikbal uğruna Mehmetçiklerimiz Ortadoğu bataklığına itilmemeli” ifadelerini kullandı. EMEP, "Türkiye’nin böyle bir paylaşım kavgasının ortağı olmasını doğru bulmuyoruz" derken; ÖDP ise "Çözüm Suriye topraklarına operasyon değil, Suriye halkları ile barıştır" dedi.

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ: ASKERİ GÜÇLE BÖLGE GÜCÜ OLUNMAZ

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç Mecliste düzenlediği basın toplantısında Fırat'ın doğusuna yapılması plananlan askeri harekatın, bölgeye huzur, barış ve demokrasi getirmeyeceğini belirterek bunun Türkiye’de AKP-MHP iktidarını sağlamlaştırma harekâtı olduğunu söyledi. Oluç, "Askeri güçle bölge gücü olunamaz. Çözüm, askeri harekatta değildir; çözüm politikadır, demokrasidir, insan haklarıdır, hukukun üstünlüğüdür. Farklı etnik inanç ve kimliklerin eşit bir şekilde varlıklarını koruması, yaşam alanlarını geliştirmesidir. Böyle bir anlayış üzerine bu bölgelerde demokrasi sağlanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"DEMOGRAFİK YAPI DEĞİŞTİRİLİYOR"

Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde demokratik bir rejimin inşa edilmesi gerektiğini belirten Oluç, "Suriye'nin toprak bütünlüğü, güvenli bölge ile sağlanamaz. Güvenli bölge anlayışıyla toprak bütünlüğü anlayışı uyuşmaz. Komşu bölgedeki demografik yapının değiştirilmesi hamleleri, o ülkeye barış ve refah getirmez, kaos artar" diye konuştu. 

"IŞİD'Lİ ESİRLER CİDDİ BİR MESELE"

Oluç, ABD'nin operasyon yapılması durumunda IŞİD’li esirlerden Türkiye'nin sorumlu olduğu yönündeki açıklamalara ilişkin; “IŞİD’li esirler meselesi son derece ciddidir. Avrupa ülkelerinin kendi ülkelerinden gitmiş olan IŞİD’lileri geri almaması uzun zamandır tartışma konusuydu. Şimdi ABD’nin 'bundan sonra IŞİD’li esirler meselesinin sorumluluğu Türkiye’dedir' demesi son derece büyük bir sorun yaratmıştır. Kaç bin kişidir IŞİD’li esirler? Rivayet muhtelif 3 bin mi, 7 bin mi, 10 bin mi belli değil. Bunların yaratacağı sorunlar Türkiye açısından çok büyük iç huzursuzluklara neden olacaktır. Bu konu öyle hafife alınabilir bir konu değildir” dedi.

AKP-MHP ittifakının çok ciddi bir şekilde mevzi kaybettiğin dikkat çeken Oluç, "AKP-MHP ittifakı, sarsılmakta olan iktidarlarını yeni bir askeri harekat temeli üzerinden sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Bu harekat, AKP-MHP iktidarını sağlamlaştırmak için yeni bir dalga estirme harekatıdır" diye konuştu.

CHP SÖZCÜSÜ: EGEMEN GÜÇLER TÜRKİYE'Yİ MAŞA OLARAK KULLANIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkez binasında düzenlediği basın toplantısında askeri operasyonla ilgili hükümeti eleştirdi. "Suriye’ye barışın gelmesinin en kısa yolu Şam ile Ankara arasındaki yoldur” diyen Öztrak, "Rusya İdlib'de radikal teröristlerin bekçiliğini bize bırakmıştı. Şimdi aynı işi ABD yapıyor. Egemen güçler kızgın sobanın üzerindeki kestaneyi almak için Türkiye'yi maşa olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı. 

Öztrak, Trump'ın mektubunu ise şu sözlerle değerlendirdi: "Sarayla ABD arasında bir uzlaşma vardır. O da şudur; siz bizim belirlediğimiz bölgelere girin biz o bölgelerin yakınında olmayacağız ama biz de size bu işin başından sonuna kadar ne kadar cihatçı terörist yakaladıysak sırtınıza bırakalım." 

"AB’NİN SÜPÜRMEDİĞİ IŞİD’LİLER TÜRKİYE'YE BIRAKILIYOR"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da planlanan operasyona dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, "ABD Türkiye’ye sınırları belli olmayan bir alan açıyor. Kendisinin ve AB’nin süpürmediği IŞİD’lileri bize bırakıyor. Şu an birçok cephede tehdit altında olduğumuz unutulmamalı. Siyasi istikbal uğruna Kahraman Mehmetçiklerimiz kesinlikle Ortadoğu bataklığına itilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

EMEP: HÜKÜMET SURİYE’DE GİRDİĞİ TEHLİKELİ YOLDAN VAZGEÇMELİ

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, bölgede askeri bir harekatın ne bölge halklarının barışına ne de Türkiye işçi ve emekçilerine bir yararı olmayacağını belirterek operasyonların ülkede çözülmesi gereken Kürt sorununun daha fazla derinleşmesine yol açacağını söyledi. Gürkan, şöyle devam etti:

“Suriye’de olan bölgede emperyalist mihrakların güç ve paylaşım kavgalarının sonuçlarıdır. Türkiye’nin böyle bir paylaşım kavgasının ortağı olmasını doğru bulmuyoruz. Suriye’de Rusya ve rejimin Kürt oluşumunun zayıflatılması beklentisini karşılayacak bir ortamı sağlama görevini Türkiye’ye havale etmiş görünüyor. ABD ise bu operasyona yol vermektedir. Siyasi iktidar bir taraftan bölgede sürdürdüğü emperyal hayalleri için zemin bulmanın gayretiyle adım atmakta, diğer yandan da içerde yaşanan ekonomik krizin ve siyasi sorunlarının 'milli birlik' yanılsamasıyla üzerini örtmeyi hedeflemektedir. Bu askeri operasyon, bölgede çatışmalı ortamı derinleştireceği gibi Türkiye işçi ve emekçilerinin, halklarının da geleceğini tehdit edecektir. IŞİD gericiliğine karşı kazanılan mevzileri zayıflatacaktır. Bölgede tarafı olunacak bu çatışma, milli mesele olarak kabul edilerek desteklenecek bir mesele değildir. Hükümeti girdiği bu tehlikeli yoldan dönmeye çağırıyoruz. Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerinin, halklarının bölgede barış, içeride demokrasi talebinin bir gereği olarak, geleceğini tehdit eden bu operasyona karşı tutum almaya çağırıyoruz.”

ÖDP: OPERASYON ÇÖZÜM DEĞİL

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ise sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “ABD emperyalizmi Suriye’nın kuzeyine operasyona yol veriyor. IŞİD savaşçıları Türkiye’ye emanet ediliyor. ABD ile Suriye bataklığına ülkemizi sokan AKP sorunu daha da büyütüyor. Çözüm Suriye topraklarına operasyon değil, Suriye hükümeti ile çözümdür. Suriye halkları ile barıştır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçilerinin kamyoneti devrildi: Şoför hayatını kaybetti, 13 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Kayseri’de kadın cinayeti: Eşini bıçakladı, ölmesi için yanına kimseyi yaklaştırmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...