03 Ekim 2019 23:37

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri: Hasarlı binalar yerinde yapılandırılmalı

Depremde hasar gören İstanbul Tıp Fakültesi'nin (İTF) öğretim üyeleri, yerinde yapılandırmayı sağlayacak 6 maddelik çözüm önerisi sundular.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul'da 26 Eylül'de gerçekleşen depremde bazı binaları hasar gören İstanbul Tıp Fakültesi'nin (İTF) öğretim üyeleri, 6 maddelik çözüm önerilerini de içeren bir açıklama yayımladılar. Öğretim üyeleri, üniversite binalarının Hasdal'a taşınmasını değil, yerinde yapılanmanın sağlanmasını istiyorlar. İTF öğrencileri de yaptıkları eylemlerle yerinde yapılandırma taleplerini dile getirmişlerdi.

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri imzasıyla yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) 190 yıllık tarihinin en sarsıntılı dönemlerinden birinden geçiyor.

26 Eylül 2019 günü yaşanan deprem, 20 yıldır maalesef unutulan ciddi sorunların üzerindeki örtüyü bir anda açtı ve çıplak gerçekle yüzleştik; bu köklü kurumda hastalar, çalışanlar ve öğrenciler çok riskli binalarda hizmet alıyor, hizmet üretiyor ve eğitim görüyor!

İTF Kampüsü içinde bulunan dört büyük binanın boşaltılması kararı, hizmet üretilen ve çok aktif kullanılan diğer binaların güvenilirliği ile ilgili derin kaygılara neden olmuştur. İTF öğrencileri, hastaları ve çalışanları için olabilecek en kısa sürede can güvenliğimizin sağlandığı çözümler için Istanbul Üniversitesi yönetimini aktif olarak ve hızla göreve davet ediyoruz.

Pratik, güvenli, hızlı çözümler yerine Hasdal'da en az iki yıllık ucu açık bir inşaat macerasına girişilmesi sonucu oluşabilecek kayıpların sorumluluğunu ve vebalini bizler İTF öğretim üyeleri olarak üstlenmek istemiyoruz.

Uzun bir süredir dekan araması yapılmayan İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyeleri olarak çözüm önerilerimiz şunlardır:

  1. Anabilim Dalları Başkanları derhal toplantıya çağrılarak akılcı bir kriz eylem planı yapılmalıdır.
  2. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi de dahil olmak üzere tüm yerel yönetimlerle en hızlı biçimde destek talebi ile temas kurulmalıdır.
  3. İstanbul Üniversitesine aktarılan ek bütçenin bir bölümü en hızlı biçimde can güvenliği sağlayacak çözümlere aktarılmalıdır.
  4. Yıkılmış olan Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı binası arsası, iki katlı otopark gibi fakülte içindeki tüm boş alanların fizibilitesi çıkarılarak hızla prefabrik konteyner ya da kışlık çadırlardan oluşan bir dizi ek yapı ile hizmet ve eğitim için elzem yapıların oluşturulması sağlanmalıdır.
  5. Mevcut binaların deprem yönetmeliğine göre sağlamlığının değerlendirilmesi yapılmalı ve uygun binaların güçlendirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.
  6. Bir bağış kampanyası ile ek destek sağlanması yönetimce değerlendirilmelidir. 

Fakülteyi oluşturan öğrenciler, hastalarımız ve çalışanlar olarak hepimizin can güvenliğini doğrudan ve acil olarak ilgilendiren korkutucu gerçek karşısında yapıcı, acil her çözüm için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuz bilinmelidir. Can güvenliğimizin sağlanacağı önlemlerin acilen alınması ve yerinde yapılanmanın sağlanması konusundaki kararlılığımızı belirtiyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Ekvador’da genel grevin ardından OHAL ilan edildi

SONRAKİ HABER

Suriye'de, Gaziantep Üniversitesine bağlı 3 fakülte kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...