İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri isyan etti: Can güvenliğimizden endişeliyiz

İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü önünde toplanan yüzlerce öğrenci, depremin ardından hasar gören fakülte binalarının hızla güvenli hale getirilmesi için oturma eylemi yaptı.

03 Ekim 2019 06:16
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ekim 2019 15:48
Paylaş

İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü önünde toplanan yüzlerce öğrenci, İstanbul depreminin ardından hasar gören fakülte binalarının hızla güvenli hale getirilmesi için oturma eylemine başladı.

"ENDİŞELİYİZ"

Eylemde İstanbul Tıp Fakültesi Öğrenciler adına okunan basın açıklamasında, "26 Eylül saat 13.59'daki deprem sonrasında, daha önceden raporlanmış hasarları olan hastane ve öğretim binaları gözlerinin önünde yeniden hasar aldı. Rektörlüğümüzün yaptırdığı incelemeler sonucunda, kampüsümüzde yer alan Diş Hekimliği Fakültesi'nin ve İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri binası kütüphane ve öğrenci yemekhanesinin güvenli olmadığı saptandı. Ancak daha önemlisi, diğer klinik binalarımızın da 1999 depremi sonrası yapılan değerlendirmelerde güvenli olmadığının raporlanmış olmasıdır. Kısacası, büyük deprem sonrası unutulan gerçeklerle çok sert bir şekilde yeniden yüzleştik. Beklenen depremin şiddeti göz önüne alındığında, ülkenin dört bir yanından gelmiş hastaları bu binalarda tedavi etmenin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Çok endişeliyiz. Oysa fakültemiz, birikimi ve kapasitesiyle afet durumunda en erişilebilir ve aktif hizmet sağlaması gereken kurumdur. Bu fakültenin beklenen depremde yıkılması veya çalışamaz duruma gelmesi sadece bizleri, hocalarımızı ve o sırada hastanede bulunan hastalarımızın yakınlarını üzmeyecek, yılda 400 civarında birikimli hekim ve yüzlerce uzman yetiştiren kurumumuzun en çok hizmet sunması gereken dönemde yok olmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

"YERİNDE YAPILANDIRMASINI TALEP EDİYORUZ"

Öğrencilerin açıklaması şu sözlerle devam etti: Bu bilinçle, evimiz olarak gördüğümüz bu fakültede hizmetlerin güvenli binalarda yapılması için acil olarak harekete geçilmesini istiyoruz. Olası afet durumunda başvurulacak olan merkezi konumumuzda, Çapa yerleşkesinde yerinde yapılandırma projelerinin hızla ve karar bir şekilde uygulanmasını, hizmet verdiğimiz halkımız başta olmak üzere hepimiz için talep ediyoruz. Bu süreçte eğitimin üniversitemiz bünyesinde aksatılmadan devamının sağlanmasını ve öğrenciler olarak sorunların çözümüne aktif olarak katılmayı talep ediyoruz. En acil talebimiz, hasarlı binaların tahliye edilmesi, kampüs içinde ve çevredeki arazilerde hızla kurulabilecek prefabrik binalarla eğitim ve sağlık hizmetinin sürdürülmesidir.

Öğrenciler, açıklamalarını "Bu bildiri bağlamında halkımızın, hastalarımızın, yerel ve merkezi yönetimlerimizin, hocalarımızın, asistanlarımızın, hemşirelerimizin ve bütün personelimizin desteğini ve halkımızla birlikte hareket etmeyi arzuluyoruz. Fikir ayrılıklarıyla bölünmek için değil, birlik olup ortak çözüm üretmek için buradayız" ifadeleriyle sonlandırdı.

Açıklamanın ardından eylem alkışlarla son buldu.

"CAN GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE"

Burada konuştuğumuz öğrencilerden Eren Öztürk, "Depremde hasar gören binalarımızın tarafsız kurumlar tarafından hasar tespitinin yapılması için bugün burada toplandık. Öğrenciler olarak can güvenliğimizin tehlikede olduğunu söylüyoruz. Burada ne eğitim verilebilir ne de hastalar tedavi edilebilir. Biz yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" derken başka bir öğrenci de "Binalarımız 1999 depreminde hasar görmüştü, son depremde iyice hasar aldı. Binaların tahliye edilmesini, Çapa'nın yerinde yenilenmesini istiyoruz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri: Mağduriyeti mağdur ederek çözemezsiniz!

SONRAKİ HABER

4 aydır maaş alamayan Zeytinoğlu Grup işçileri TMSF önünde eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...