30 Eylül 2019 01:43
Son Güncellenme Tarihi: 30 Eylül 2019 15:19

İÜ Diş Hekimliği öğrencilerinden hasarlı bina eylemi

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, depremde hasar gören binalara girmek istemediği için eylem yapıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Çapa'da bulunan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesinin öğrencilerinin, depremde hasar gören binalara girmek istemediği için başlattığı eylem devam ediyor. Hasarlı yerlerin sıva ile kapatıldığını söyleyen öğrenciler, "Bu binada can güvenliğimizin teminatı yok" dedi.

İstanbul'da 26 Eylül'de meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremde hasar gören fakültenin bahçesinde eylem yapan öğrenciler, "Deprem sonrasında farkettik ki bu binada can güvenliğimizin teminatı yok" dedi. Dekan'ın "Bu iş böyle olmaz" diyerek eylemin sonlandırılmasını istediğini aktaran öğrenciler, güvenlik görevlilerininde çekim yapılmasını engellediği kaydedildi.

"YARIKLAR SIVA İLE KAPATILDI"

Evrensel'e konuşan öğrenciler, "Hocalarımız, kendimiz, tüm sağlık personelleri ve hastalarımız adına korkuyoruz. Binamızın dayanıklılığının teknik üniversitelerce incelenip kanıta dayalı ve şeffaf bir şekilde bizlere ve tüm Türkiyeye sunulmasını talep ediyoruz. Bu rapor açıklanana kadar da eğitimin ve hasta bakımının kesinlikle durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Dekan'ın "Sıva yapmadık karbon güçlendirme yapıldı" açıklamasına da karşı çıkan öğrenciler, "Sıva yapıldığını gözlerimizle gördük" dedi.

ÖĞRENCİLER: OKUL BU ŞEKİLDEYKEN İÇERİ GİRMEK İSTEMİYORUZ

Dış Hekimliği Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Bilge Keskin, "Deprem anında amfideydik. Korkunç bir şeydi. Amfilerimiz çok büyük ve çıkış kapısı çok küçüktü" dedi. Deprem öncesinde de hasarların mevcut olduğunu belirten Keskin, "Deprem sonrasında da çok fazla hasar var okulda ve biz girmek istemiyoruz. Okul bu şekildeyken girmek istemiyoruz" diye konuştu.

Dış Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden Üzeyir Arslan ise acil çıkış kapısının bulunmadığına dikkat çekti. Arslan, "6. katta olan birisinin en aşağıya inmesi çok zor. Çok fazla insanın olması sebebiyle deprem sonrası izdiham oldu" dedi. Binadaki hasarların kendilerini korkuttuğunu belirten Arslan, "Depreme bile gerek kalmayabilir, kendiliğinden çökebilir. Tavan iki, üç ay önce çökmüştü" diye konuştu.

Tıp Fakültesinden ismini vermek istemeyen bir ögrenci ise Tıp Fakültesi Mono bloktaki duvarlarda da boydan boya çatlaklar olduğunu söyledi. Tıp öğrencilerinin de hiçbir şekilde derse girmek istemediğini söyleyen öğrenci, "Protesto yaptığımızda ya da derse girmediğimizde hakkımızda tutanak tutulacağı öğrenci temsilcileri aracılığıyla mesajla iletildi" dedi.

"20 YILDIR ÜNİVERSİTEYE HİÇBİR YATIRIM YAPILMIYOR"

Cem Özkartal, 1994 Çapa Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olduğunu belirtti ve "Çapa Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye'de diş hekimliği tarihinin başlangıcını oluşturuyor. Ama yaklaşık yirmi yıldır üniversiteye hiçbir yatırım yapılmıyor" dedi. Bu süre içinde binanın çok yıprandığını bildiğini ifade eden Özkartal, "Koltukları bile koli bandıyla bağlanan bir fakülteye dönüştü" diye konuştu.

Eğitim kadrosunun zayıfladığını dikkat çeken Özkartal, "Asıl yatırım yeni kurulmuş vakıf üniversitelerine yapılıyor" diye belirtti. Dış Hekimleri Odası çalışanı ve öğrencisi olarak bu eylemin yanında olduğunu belirten Özkartal, "Fakültenin yok olma sürecinde bir direniş gösteriliyor" diye vurguladı.

DİŞ HEKİMLERİ ODASI İSTANBUL BAŞKANI: 1999 DEPREMİNDEN BERİ BİNANIN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE PROBLEMLER ÇIKIYOR

Diş Hekimleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, 5 gün önceki depremde binada gözle görülür hasar oluştuğunu vurguladı ve binanın 1999 yılındaki depremde de hasar gördüğünü hatırlatı.

Binanın 20 yıl içinde onarılmadığını belirten Atalay, "O zamandan beri binanın çeşitli yerlerinde problemler çıkıyormuş, palyatif önlemlerle bu hasarlar onarılıyormuş" diye belirtti.

Bu depremde de kolonların ciddi hasar gördüğünü vurgulayan Atalay, "Rektörümüz yapı işlerinden birkaç eleman göndermiş ve kolonlardan meydana gelen bu hasarlar onarılabilir, depremden önceki tablo arasında büyük bir değişiklik yok demişler" dedi.

Hasarın gözle görülebildiğini belirten Atalay, "Bizim önerimiz şu oldu: Buralardan materyal alarak bu materyallerin teknik üniversitenin labaratuvarlarinda incelenmesi gerekir. Oradan alınan rapora göre hareket edilmesi gerekir" diye konuştu.

ÖĞRECİ TEMSİLCİLERİ DEKANLA GÖRÜŞTÜ

Dekan Gülsüm Ak'la görüşen öğrenci temsilcileri yaptıkları açıklamada, dekanlığın teorik dersler için Beyazıt’taki boş binayı önerdiğini dile getirdi. Kliniklerin ise yerinde kalacağı söylenen açıklamada kliniklere gelme konusunda öğrencilerin zorlanmayacağı belirtildi. Teklifi değerlendireceklerini belirten öğrenciler, eylemlerine yarın da devam edeceklerini belirterek dağıldı.

BİNANIN DAYANIKSIZLIĞI 99'DA RAPORLANMIŞTI

17 Ağustos depremi sonrası Çapa ve Cerrahpaşa'yı inceleyen İnşaat Fakültesinin 8 öğretim görevlisi, teknik raporu dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu’na sunmuştu. Raporda Diş Hekimliği binasında aşırı derecede korozyon olduğu tespiti yer alıyordu.

İMO EKİP GÖNDERECEK

Öğrencilerin eylemlerine ilişkin görüşlerine başvurduğumuz TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, fakülteye öğleden sonra teknik bir ekip göndereceklerini söyledi. Ekibin hazırlayacağı rapor sonrasında açıklama yapacağını söyleyen Suna, "Eğer bir yapıda deprem sonrası bir hasar oluştuysa bunun yetkili kişiler tarafından gözlenip, incelenmesi gerekir. Ondan sonra işlem yapılır. Ama ‘bu yerler sıva ile kapatılıyor’ iddialarını duyuyoruz. Tabi ki bu tür şeyler yanlıştır. Net bilgiyi yarın aktarırız ama şu var eğer deprem sonrası bir hasar oluşmuşsa depremden dolayı sıva dökülmesi, çatlak ne olursa olsun bunu teknik insanlar gördükten sonra karar verilip yapılması gerekir. Bu önemlidir" dedi.

"FAKÜLTE YERİNDE GÜÇLENDİRİLSİN"

27 Eylül'de de fakülte bahçesinde eylem yapan öğrenciler, deprem nedeniyle binasında çatlaklar oluşan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin yerinde güçlendirilmesini talep ediyor.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'deki çatışmada ölen Mahmut Alınbay'ın annesi: Mezarına saldırıyorlar

SONRAKİ HABER

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank taşıt kredisi faiz oranını düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...