25 Eylül 2019 05:20

“İçişleri Bakanlığı kayıp çocuk sayısını gizliyor”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CİMER’e son 5 yıldaki kayıp çocuk sayısı başta olmak üzere pek çok soru yöneltti ancak yanıt alamadı.

Murat Emir | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kayıp çocuklara ilişkin CİMER’e yaptığı başvuruya yanıt alamadı. CHP’li Emir “Türkiye’de binlerce çocuk kayıp, kamuoyuna neredeyse her gün 1 çocuğun kaybolduğu haberi yansıyor ama ülke genelinde kayıp çocuk sayısını bilen ya yetkili kurum yok, ya da bu sayı tahmin edilenden çok daha fazla olduğu için gizleniyor” dedi.

CHP’li Emir’in kayıp çocuklarla ilgili önergeye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla gelen yanıtta; yalnızca “ 1 Ocak 2014 - 1 Ocak 2019 tarihleri arasında ülkemizde kaybolan çocukların yüzde 99’u bulunarak ailelerine veya yakınlarına teslim edilmiştir” denildi.

Kayıp çocuk ihbar sayısına ilişkin bilgilerin yer almadığı yanıtta ayrıca, Ocak 2019’dan Haziran 2019’a kadarki süreçte kaybolan çocukların yüzde 88’inin bulunduğu ifade edildi.

CHP’li Emir, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kayıp çocuklar ile ilgili güncel bilgilere devletin resmi kurumlarından ulaşmanın imkansız olduğunu belirterek, “Kayıp çocuklar sorunu, dünya çapında önemli bir toplumsal problemdir. Ancak burada önemli olan, çocuklara ilişkin verilerin titizlikle incelenmesi ve kayıp çocukların zarar görmeden bir an evvel bulunmasına ilişkin yöntemler geliştirilmesidir” dedi.

Bir ülkenin en yetkili kurum ve isimlerinin kayıp çocuk sayısını söylememesinin ancak vahim bir tabloyu gizleme telaşıyla açıklanabileceğini ifade eden Emir, bakanlığın verdiği yanıtın hiçbir koşulda tatmin edici olmadığı belirtti.

Emir, şu şekilde konuştu:
“İçişleri Bakanlığına son 5 yılda kaç çocuk kaybolduğunu, bu yönde kaç ihbar yapıldığını, bulunup ailesine teslim edilen çocuk sayılarını sorduk. Hiç birine yanıt verilmediği gibi, kayıp çocukların yüzde 99’unun bulunduğunu ifade ettiler. Bu oran zaten başlı başına inandırıcı olmaktan çok uzak. Kaldı ki bir oranı hesaplamak için elde önce sayı olması gerekir. Neye göre buldunuz bu oranı? Demek ki bu sayılar kamuoyundan gizlenmekle kalınmıyor, milletin aklıyla da dalga geçiliyor. Emniyeti sitesinde onlarca kayıp çocuk ilanı var. Basında her gün bir anne babanın feryadına denk geliyoruz. Yüzde 99 bir başarıdan söz ediliyorsa, bu feryatlar mı yalan. Kaldı ki verilen yanıt Devlet yönetme ciddiyeti ile bağdaşmıyor. Bu oranda ayrıca kaç çocuğun sağ, kaçının ölü ya da yaralı bulunduğu açıklanmıyor.”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ayrıca, ülkemizdeki kayıp çocukların sayısının, illere, cinsiyet ve yaş gruplarına göre dağılımının, kaybolma nedenlerinin belirlenmesi, ailelerinin ve yaşadıkları sosyo-kültürel çevrenin incelenerek bulunamayan çocukların akıbetlerinin araştırılması, çocuk kayıpların engellenmesi için önlem alınması ve toplumsal bilinci arttırmak amacıyla Mecliste bir komisyon kurulmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Ceren Damar davasının takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

Şehir hastanelerinde fiyatı müteahhit mi belirliyor: Elazığ’da 1 TL, Adana’da 355 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...