23 Eylül 2019 12:13

Gazeteciler bu hafta da adliye koridorlarında

Bu hafta yine birçok gazetecilik ve ifade özgürlüğü duruşması görülecek.

Irkçı-faşist grubun saldırısına uğrayan İngiliz Gazeteci Owen Jones (en sağda)

Paylaş

Hasta tutuklu Gazeteci Ziya Ataman’ın duruşmasının yanı sıra yarın 9 gazeteci hakim karşısına çıkacak.

Gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ve 11 Ekim 2018 tarihinden beri tutuklu bulunan Gazeteci Kibriye Evren’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması yarın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri ve ağır hasta tutuklu Ziya Ataman 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutuklu. Yarın Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9’uncu kez hakim karşısına çıkacak olan Ataman "terör örgütü üyeliği" iddiasıyla yargılanıyor.

RedHack’in yayımladığı dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri gerekçesiyle altı gazeteci hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla açılan davanın sekizinci duruşması da yarın İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Dava kapsamında Gazeteciler Metin Yoksu, Tunca Öğreten, Eray Saygın, Derya Okatan, Mahir Kanaat ve Ömer Çelik yargılanıyor.

Yarın görülecek bir başka dava ise kapanan Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın yargılandığı dava Baransu ve Çoban, gazetenin 28 Kasım 2013 tarihli nüshasında yayımlanan “Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’de Alındı” başlıklı haber nedeniyle “Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın yayın yoluyla ifşa etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 18. duruşması Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz’ün “Zincirleme şekilde terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

Gazeteci Hayri Demir’in “Terör örgütüne üye olmak” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları ile yargılandığı davanın ilk duruşması da yarın Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Demir’in evine giren hırsızlar tarafından çalınan fotoğraf makinesine ait iki adet hafıza kartında bulunan ve haber takibi sırasında çektiği görüntüler iddianameye delil olarak girdi.

İDRİS YILMAZ DA HAKİM KARŞISINDA

Kürdistan 24 Muhabiri Cesim İlhan’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması perşembe günü Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. İlhan, duruşmaya Büyükçekmece’den SEGBİS ile katılacak.

Cuma günü ise Gazeteci İdris Yılmaz’ın “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde günü görülecek. Yılmaz, daha önce “terör örgütü üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay ceza almış, bu karar 6 Mart 2019 tarihinde Erzurum Bölge Adliye Mahkemesince bozulmuştu. Yılmaz hakkında devam eden başka bir üyelik soruşturmasıyla birleşen bu dava yeniden görülmeye başlandı.

Ayrıca Gıda Mühendisi ve Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’ın 8 milyon insanın yaşadığı bir alanda Sağlık Bakanlığınca yapılan kanserle ilgili bir bilimsel araştırmanın sonuçlarını yayımladığı gerekçesiyle “Yasaklanan gizli bilgileri açıklama,” “Yasaklanan gizli bilgileri temin etme” ve “Göreve ilişkin sırrı açıklama” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması perşembe günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Greta Thunberg İklim Zirvesi'nde konuştu: Gençler artık ihanetinizin farkına vardı

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi cinayetinde yeni suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...