11 Eylül 2019 09:41
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2019 05:38

Netanyahu’nun Batı Şeria’da ‘ilhak’ açıklamalarına dünyadan tepki yağdı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun erken seçim öncesinde Batı Şeria’da yer alan Ürdün Vadisi’ni ilhak etme vaadi, uluslararası kamuoyunda tepki çekti.

Fotoğraf: IsraelinUSA/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadine Birleşmiş Milletler (BM), Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başta olmak üzere uluslararası toplumdan tepki yağdı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, salı günü düzenlediği bir basın toplantısında siyasi kariyeri açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirtilen 17 Eylül’deki erken seçim öncesi işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "İsrail'e ilhak etme" vaadini yineledi.

Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin “İsrail'e ilhakı” için ABD Başkanı Donald Trump'ın hazırladığı ve “Yüzyılın Anlaşması” olarak nitelenen planın “eşi görülmemiş bir fırsat” olduğunu iddia eden Netanyahu, yeniden seçilmesi halinde "kısa süre içerisinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin ABD yönetimiyle koordineli şekilde “İsrail'e ilhak edeceğini” dile getirdi.

İİT OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Netanyahu’nun ilhak vaadini kınayan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 15 Eylül’de olağanüstü toplanma kararı aldı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin "ilhak edileceği" yönündeki ifadelerine tepki gösterildi.

Açıklamada, bu girişimin Filistin halkının haklarına yeniden ve tehlikeli bir saldırı niteliğinde olduğu kaydedilerek, 15 Eylül’de olağanüstü toplanma kararı alındığı belirtildi.

ARAP BİRLİĞİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Netanyahu'nun Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin İsrail'e “ilhak edileceği” yönündeki açıklamasının ardından, salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'deki merkezinde olağanüstü toplandı.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun açıklaması tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirilerek kınandı.

Bu yaklaşımın barış sürecindeki herhangi bir ilerleme şansını azaltacağı ve tüm temelleri yok edeceği vurgulanan açıklamada, İsrail'in bu saldırgan açıklamalarının takipçisi olunacağı ve bu tek taraflı politikaya karşı koymak için gerekli tüm yasal önlemlerin alınması için çalışılacağı kaydedildi.

Açıklamada, “sorumsuz, yasa dışı ve tehlikeli” olarak nitelendirilen söz konusu vaatlerin, sonuçları ve yansımalarından İsrail hükümetinin sorumlu tutulduğu vurgulandı.

BM’DEN İLHAK TEPKİSİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric da yazılı bir açıklama yaparak Netanyahu'nun seçimleri kazanması durumunda Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadine tepki gösterdi.

Dujarric, Netanyahu'nun "ilhak" vaadine ilişkin, ''Bu tür adımlar ciddi bir uluslararası hukuk ihlali teşkil ettiği gibi müzakereleri ve bölgesel barışı yeniden canlandırma potansiyeline de zarar veriyor ve iki devletli çözümün uygulanabilirliğini ciddi şekilde baltalıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE: FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİN HAK VE HUKUKUNU SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilhak vaadinde bulunan Netanyahu'ya Twitter'dan tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu'nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız." ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN, NETANYAHU'NUN "İLHAK" VAADİNE TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Netanyahu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadine tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Netanyahu'nun Ürdün Vadisi ile ilgili açıklamalarının, Arap dünyası tarafından olumsuz karşılandığı kaydedilerek, "İsrail’in bölgedeki gerginliğin artmasına ve Arap komşuları ile barışın sağlanması ile ilgili umutların baltalanmasına neden olacak planlarına yönelik endişelerimizi paylaşıyoruz" ifadesine yer verildi.

ÜRDÜN’DEN İSRAİL’E GERGİNLİĞİ ARTTIRMA UYARISI

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Ürdün'ün Netanyahu'nun, Filistin topraklarını "ilhak" planını açıklamasını kınayan ve reddeden bir tutum içerisinde olduğunu kaydederek, gerginliği artırmama uyarısı yaptı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi yaptığı yazılı açıklamada, "Gerginliğin tehlikeli bir şekilde tırmandırılması, barış sürecinin üzerine inşa edildiği temelleri sarsıyor ve tüm bölgeyi şiddete ve çatışmaya itiyor." ifadelerini kullandı.

“İLHAK OLURSA BARIŞ SÜRECİ BİTER”

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Netanyahu'nun "Yeniden seçilmesi halinde, Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni İsrail'e ilhak edeceği" yönündeki vaadinin "Barış sürecinin sona ermesi anlamına geldiği"ni bildirdi.

FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ürdün Vadisi'nin "ilhak edilmesini" savaş suçu ve ırkçı rejimin kutsanması olarak nitelendirdi.

"Eğer ilhak olursa Netanyahu önümüzdeki 100 yıl boyunca barış ihtimalini toprağa gömmeyi başarmış olacak." ifadelerini kullanan Ureykat "İsrailliler, uluslararası toplum, bu deliliği durdurmalıdır. İlhak, bir savaş suçudur. Irkçılığın, şiddetin, aşırıcılığın ve kan dökülmesinin kutsanması demektir." değerlendirmesinde bulundu.

"NETANYAHU'NUN AÇIKLAMASI DÜŞMANLIK SİYASETİ"

Hamas Hareketi de Netanyahu’nun söz konusu açıklamasını Filistin halkına ve topraklarına düşmanlık siyaseti şeklinde nitelendirdi.

Netanyahu'nun söz konusu açıklamaları ABD'nin teşvikiyle yaptığına dikkati çeken Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, söz konusu açıklamaların, tüm Filistinli grupların çeşitli yollarla direnişi ve mücadeleyi sürdürmek için ulusal bir strateji benimseyerek, somut ve sorumlu adımlar atmasını gerektirdiğini ifade etti.

FAS'TAN KINAMA

Fas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadini şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun açıklamalarının, "tehlikeli bir şekilde gerginliği tırmandırma" anlamı taşıdığı ve "uluslararası yasa ve kararlara yönelik yeni bir ihlale işaret ettiği" belirtildi.

Söz konusu açıklamaların, "İsrail-Filistin sorununa kapsamlı ve adil bir çözüm bulunması için sarf edilen çabaları baltaladığı" ifade edilen açıklamada, Filistin halkına geçmişte olduğu gibi gelecekte de destek verileceği vurgulandı. Açıklamada, "Filistinlilerin haklarına yönelik herhangi bir ihlalin kabul edilemez" olduğu da kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Netanyahu, 17 Eylül’de yapılacak erken seçim öncesi düzenlediği basın toplantısında, yeniden seçilmesi halinde “kısa süre içinde” Batı Şeria’da yer alan Ürdün Vadisi’nin ABD yönetimiyle koordineli şekilde “İsrail’e ilhak edeceğini” dile getirmişti.

140 YASA DIŞI YERLEŞİMDE 600 BİN KİŞİ YAŞIYOR

İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana yapılan 140 kadar yerleşimde 600 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler uluslararası hukukta yasa dışı olarak kabul ediliyor, ancak İsrail buna karşı çıkıyor. Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan etmişti. Filistinliler, gelecekteki devletlerinin Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nden oluşmasını istiyor.

Çoğu ülke, İsrail’in 1967 Savaşı’nda ele geçirip işgal ettiği topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimlerini yasa dışı kabul ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden yemekhane zamlarına tepki

SONRAKİ HABER

Sanatçı Vahit Tuna: Resimde eksik olanın ses olması fikri ilginç gelmiştir bana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa