31 Ağustos 2019 05:41
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ağustos 2019 09:42

İl İl 1 Eylül 2019 Dünya Barış Günü miting ve etkinlik programları

1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dair hazırlıklar devam ediyor. İşte il il, 1 Eylül 2019 Dünya Barış günü etkinlik ve miting programları...

Fotoğraf: MA

Paylaş

Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü unutmamak için ilan edilen “Dünya Barış Günü” vesilesiyle bu yıl da birçok ilde mitingler ve etkinlikler düzenlenecek.

İSTANBUL’DA 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ MİTİNGİ KARTAL’DA

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesinde düzenlediği toplantıyla Kartal Meydanı'nda kutlanacak 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi'ne çağrı yaptı. Miting Korteji, Ahmet Şimsek Koleji önünde saat 12.00' de toplanarak alana geçecek. Miting 13.00'te başlayacak.

“SAVAŞ ÖLÜM, ACI YIKIM DEMEKTİR”

Toplantıya KESK, DİSK, TTB, İTO ve çok sayıda kişi ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Ortak açıklamayı yapan İTO Başkanı Pınar Saip, 1 Eylül'ü olumsuzluklarla karşıladıklarını belirterek “İşçiler, emekçiler, emekten, barıştan ve demokrasiden yana olanlar savaşa karşı barışı savunuyor. Savaş, ölüm, acı, gözyaşı ve yıkım demektir. Savaş, cinayet demektir. Savaş, baskı, şiddet ve sömürünün katmerlenerek artması demektir. Savaş, emekçilerin ekmeğinin küçültürken zenginlerin kasalarının dolması, gelir adaletsizliğinin derinleşmesi demektir” dedi.

“KARANLIKTAN HEP BİRLİKTE ÇIKACAĞIZ”

İstanbul’daki emek, meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler olarak “Savaşa karşı barış kayyuma karşı halk iradesi” şiarıyla 1 Eylül’de Kartal Meydanı'nda buluşacaklarını belirten Saip son olarak şunları belirtti: “Yüreği emekten, barıştan, demokrasiden yana atan herkesi çok ses tek yürek olarak İstanbul’dan Diyarbakır’a, Mardin’e ve Van’a selamlarımızı, sevgilerimizi, dayanışma duygularımızı iletmek, yüreklerimizi yüreklerinin yanlarına koymak, seslerine ses katmak için mitingimize davet ediyoruz. Biliyoruz ki; hep birlikte olursak bu saldırıyı püskürtebiliriz. İnanıyoruz ki; bu karanlıktan hep birlikte çıkacağız. Tarih ve coğrafya şahidimizdir ki; bizim sesimiz yenilgi tanımaz.”

YAZARLAR VE SİNEMACILAR SOKAKTA

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yazarlar ve sinemacılar da alanlarda olacak. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üyeleri ve yönetim kurulu 12.00’de Kadıköy Postanesi önünde bir araya gelerek barış şiirleri okuyacak, barış şiirleri dağıtacak. Sinemacılar ise Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda buluşacak. Saat 19.00’da başlayacak forumda Türkiye’deki özgür sinema üretiminin, barış ortamının yitirilmesi sonrası yaşananlardan nasıl etkilendiği konuşulacak. Ardından Özcan Alper’in “Yıkıntılar Arasında” ve Felat Erkozan’ın “Ev” filmlerinin gösterimi yapılacak.

ANKARA’DA 1 EYLÜL MİTİNGİ TANDOĞAN MEYDANI’NDA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara halkını barış, özgürlük, adalet ve demokrasi için 1 Eylül’de Tandoğan Meydanı’na çağırdı.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül programını açıkladı. Açıklanan programa göre, 1 Eylül Pazar günü 16.00’da AKM önünde toplanılarak, Tandoğan Meydanı’na yürünecek. Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting 17.00’de başlayacak. Miting öncesi ise 15.00’de 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı Ankara Garı önünde anma gerçekleştirilecek.

Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube’de gerçekleşen basın toplantısında açıklamayı yapan Betül Koca, barış ihtiyacının her zamankinden daha güncel olduğunu belirterek çatışmaların ve savaşların derinleştiği bir dönemde ısrarla tekrarlanması gerektiğini söyledi. Koca, kayyumların savaş politikalarının devamı olduğunu ve halkın iradesine darbe vurulduğunu ifade etti. İktidarın bir taraftan savaş diliyle ekonomik krizi milyonlarca emekçinin ve yoksulun sırtına bindirme çabasında olduğunu kaydeden Koca, “Biz işçiler ve emekçiler bu ülkede temel sorun olan, Kürt sorununun savaş politikalarıyla çözülemeyeceğinin bilinciyle, sorunun barış içinde ele alınmasını istiyoruz” dedi.

"BARIŞI BİRLİKTE KAZANALIM"

Barışın imkan ve koşullarının olmadığı zamanlarda barış mücadelesinin daha önemli ve değerli olduğunu ifade eden Koca şöyle çağrı yaptı: “Gelin demokrasi mücadelesini yükseltelim, barışı hep birlikte kazalım. Barış, özgürlük, adalet, demokrasi için, savaşa değil, eğitime, sağlığa bütçe için, işsizliğin, yoksulluğun, iş cinayetlerinin hesabını sormak, halk iradesinin kayyumlarla gasbedilmesine, içeride ve dışarıda savaşa ‘hayır’ demek ve halkların kardeşliğini haykırmak için Ankara halkını 1 Eylül’de Tandoğan Meydanı’na çağırıyoruz.”

KADINLAR EN ÖNDE YÜRÜYECEK

Ankara Kadın Platformu, tüm kadınları dünya barış gününde alanlara çağırdı. Kortejin en önünde yürüyecek olan platform, "Emeği, yaşamı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, haklarımızı, doğayı, kentlerimizi savunuyoruz" yazılı pankartıyla Tandoğan Meydanı miting alanına girerek kürsüde ilk konuşmayı yapacak.

DİYARBAKIR MİTİNGİNE KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU DA KATILABİLİR

Diyarbakır’da 1 Eylül’de düzenlenecek “Onurlu barış için demokratik çözüm” mitingi için yapılan başvuru kabul edildi. 1 Eylül 2019 Pazar günü İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek miting, saat 15.00’te başlayacak.
 
Mitingin hazırlık çalışmalara devam ettiklerini belirten Tertip Komitesi Sözcüsü Ramazan Karakaya, “1 Eylül Dünya Barış Günü’nün anlam ve önemi, bugünkü gelişmelerden dolayı daha fazla önem arz etmektedir. Tertip ettiğimiz mitingin çalışmaları sürüyor. Resmi müracaatlarımızı yaptık. Teknik işler devam ediyor. Çok geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Hem kurumsal düzeyde hem de halk boyutunda çalışmalar yürütüyoruz. Mitingimizde katılımcılar olacak. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, ESP Genel Başkan Yardımcısı Behice Taşkıran ve Barış Annesi Naife Yiğit katılacak” dedi.

Karakaya, 31 Ağustos’ta Batman’a gelecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da mitinge katılma ihtimalleri bulunduğunu belirtti.

Mitingde yurt dışından katılımcıların da yer alacağını söyleyen Karakaya, “Gelişmeler ışığında başta halkımız ve Türkiye halklarına bir çağrımız olacak. Nerede 1 Eylül Dünya Barış Mitingi olursa olsun bütün ezilen halklarımızın bu mitinge katılması gerekiyor” dedi. (MA)

VAN'DA "KAYYUM İRADESİ DEĞİL, HALK İRADESİ" SLOGANI YASAKLANDI

Vanda KESK, TTB, TMMOB ve DİSK’in oluşturduğu tertip komitesi 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla valiliğe miting başvurusu yaptı. Başvuru Van Valiliğince şartlı kabul edildi. Mitingde kullanılmak istenen 'İrade gasbına hayır', 'Tecride hayır, barışa evet', 'Eş Başkanlık mor çizgimizdir', 'Kayyum iradesi değil, halk iradesi' şeklindeki pankart ve sloganlara valilik yasaklama getirdi.
“Savaşa, Darbelere, Baskılara Karşı Barışa Ses Ver!” sloganıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü Musa Anter Parkı’nda saat 15.00’te düzenlenecek. Mitinge görevden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Van milletvekilleri, katılacak. Barış Anneleri de sahnede halkı selamlayacak.

BATMAN'DA MİTİNG MUSA ANTER PARKI'NDA

HDP İl Örgütü, Van halkını 1 Eylül’de Musa Anter Parkı’nda düzenlenecek olan mitinge davet etti. Batman’da da düzenlenecek şölene katılım çağrısında bulunuldu.

HDP ve DTK, Batman’da 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Gülistan Caddesi girişinde şölen düzenleyecek. HDP İl Eş Başkan Vekili İkram İrgi, demokrasi ve emek güçleri ile birlikte 1 Eylül’de 16.00’dan 19.00’a kadar süren bir etkinlik organize ettiklerini söyledi. Barışın sesinin yükseltilmesi için herkesi Gülistan Caddesi’ne davet eden İrgi, “Bugün en acil lazım olan şey barıştır. Biz defalarca barış dediğimiz için hakkımızda davalar açıldı ama biz bundan geri durmadık. Tüm halkımızı barışın sesini yükseltmeye davet ediyoruz” dedi.

İZMİR'DE 1 EYLÜL MİTİNGİ GÜNDOĞDU MEYDANINDA OLACAK

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de "Faşizme ve Savaşa Karşı Demokrasi ve Barış istiyoruz" sloganı ile 1 Eylül Pazar Günü Saat:18.00'da Gündoğdu Meydanında miting yapacak.

DERSİM’DE KURUMLARDAN 1 EYLÜL ÇAĞRISI

1 Eylül Dünya Barış Gününe dair Dersim’de yapılacak basın açıklamasına çağrı yapıldı. İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) yapılan ve Dersim’deki siyasi parti temsilcileri ve kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı açıklamada konuşan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “Savaştan yana değil barıştan yana olan herkesi 1 Eylül günü saat 17.00’de Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yapacağımız yürüyüşe davet ediyoruz.” dedi.

“Ne yazık ki dünyada barış günü olarak kutlanan dünya barış günü, ülkemizde ve bölgemizde savaşın içerisinde kutlanıyor.” diyen Solmaz “Bütün bunlara, bu savaşa çatışmaya, kana, gözyaşına rağmen bu 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde de alanlarda olacağız.” diye konuştu. Yıllardan beri devam eden bu çatışmalı ortamdan vazgeçilmesi için, barış sürecine yeniden dönülmesi için, barışı tesis etmek için alanlarda olacaklarının altını çizen Solmaz “Barış için mücadele etmeliyiz, . 40 binin üzerinde insan bu çatışmalı ortamdan kaynaklı yaşamını yitirdi. 2013-2015 yılında yaşadığımız çözüm sürecini gördük. O süreçte bir tek insanın gözyaşı dökülmedi, bir tek insan canını kaybetmedi. Biz o süreçlerin yeniden tesis edilmesi amacıyla alanlarda olacağız. Biz artık barışı özledik, barışı istiyoruz. Barışın gelmesi için mücadele ediyoruz, savaşa karşıyız.” dedi.

“Düşüncesi, fikri, inancı ne olursa olsun, barıştan kardeşlikten, bir arada yaşamdan olan herkesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü sahiplenmesini istiyoruz.” diyen Solmaz 1 Eylül Pazar günü saat 17.00’da Sanat Sokağı’nda toplanıp Seyit Rıza Meydanı’na yürüyeceklerini belirtti. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Silopi'de Termik Santrale herkes karşı ama hiç kimse konuşamaz!"

SONRAKİ HABER

Yüzlerce tarım işçisi yarın işsiz kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...