09 Ağustos 2019 12:04
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2019 15:24

Su ve Vicdan Nöbeti: Kaz Dağları'nda çadır nöbeti devam edecek

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, Kaz Dağları'nda süren nöbete dair açıklama yaptı: Madencilik faaliyeti son bulana kadar 'Su ve Vicdan Nöbeti'miz devam edecektir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’de merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkiinde altın madeni projesi kapsamında yapılan ağaç katliamına yönelik başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti devam ediyor. Kanadalı Uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un, yerli taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik eliyle yürüttüğü ağaç katliamı Çanakkale’de büyük tepkilere neden oluyor.

Su ve Vicdan Koordinasyon Komitesi tarafından bugün (10 Ağustos) yapılan açıklamada "Alamos Gold ve yerli taşeronlarının yaşam alanlarımız üzerindeki saldırısı ve Kirazlı Balaban’daki metalik madencilik faaliyeti son bulana kadar 'Su ve Vicdan Nöbeti'miz devam edecektir. Nöbet alanındaki fiziki yetersizlik ve orman yangını riskinin bulunması nedeniyle nöbet alanına yeni çadır kurulmaması kararı alınmıştır" denildi.

"NÖBETİMİZ DEVAM EDECEK"

Su ve Vicdan Koordinasyon Komitesi'nin açıklaması şöyle oldu:

"26 Temmuz 2019 tarihinde başlattığımız 'Su ve Vicdan Nöbeti'mizin 16. günündeyiz. Umudumuz ve direncimiz aramıza katılan, sesimize ses veren milyonlarca insanla birlikte giderek artıyor ve tüm dünyada yankılanıyor.

Dün yaptığımız basın açıklamasının basında ve kamuoyunda yanlış algılanması nedeniyle yeni bir açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Alamos Gold ve yerli taşeronlarının yaşam alanlarımız üzerindeki saldırısı ve Kirazlı Balaban’daki metalik madencilik faaliyeti son bulana kadar 'Su ve Vicdan Nöbeti'miz devam edecektir. Nöbet alanındaki fiziki yetersizlik ve orman yangını riskinin bulunması nedeniyle nöbet alanına yeni çadır kurulmaması kararı alınmıştır. 

'Su ve Vicdan Nöbeti'miz Kirazlı Balaban’daki nöbet koordinasyon merkezi aynı şekilde devam etmektedir. Bununla birlikte kent merkezinde ikinci bir koordinasyon merkeziyle birlikte koordine edilecektir. 

"ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ BÜLENT TURAN'A SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRMELİ"

Diğer bir konu;

Çanakkale milletvekilimiz sayın Bülent Turan’ın 'CHP’li bazı isimler maden firmasına izin verilmesi için Ankara’da uğraş verdiler. Ancak şimdi eylemlere katılıyorlar. Bu devam ederse CHP’li o isimleri tek tek açıklayacağım' yönündeki ifadelerine açıklık getirmeye davet ediyoruz. Bu konuda açıklama yapılmaması halinde amacın 'Su ve Vicdan Nöbeti'ni itibarsızlaştırmaya yönelik yapılmış bir açıklama olduğu şeklinde değerlendirilecektir."

"KATLİAMDAN SORUMLU OLANLAR HESAP VERMELİ"

Orman Bölge Müdürlüğü’nün "yangın güvenliği" yazısının ardından Su ve Vicdan Nöbeti ile ilgili Koordinasyon Kurulu bir toplantı yapmış ve Kent Merkezi ve Balaban’daki mevcut Su ve Vicdan Nöbeti alanında iki ayrı koordinasyon merkezi kurulacağı, etkinlik ve eylemlerin devam edeceği ifade edilmişti. 

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay ile Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir’in de aralarında bulunduğu Koordinasyon Kurulu'nun, toplantının ardından Su ve Vicdan Nöbeti’nin akıbeti ile ilgili bilgilendirmesinde “26 Temmuz 2019 tarihinde başlattığımız ‘Su ve Vicdan Nöbeti’mizin 15. günündeyiz. 13 kişi ile başlattığımız nöbetimiz gün gün, çığ gibi artarak onlar yüzlere, yüzler binlere, binler milyonlara ulaşarak sesimiz ulusal ve ulusalararası kamuoyunca sahiplenilmiştir. 5 Ağustos 2019 tarihinde on binlerce insanın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz, büyük su ve vicdan nöbeti buluşmasındaki açıklamalarımızda belirttiğimiz;
1. Kanadalı Alamos Gold Şirketinin ve taşeronlarının Kirazlı Balaban'daki yaşam alanlarımızdaki (toprak, hava, su) katliamlarına son vermelerini.
2. Kesilen ağaç sayısının tespiti için tarafımızdan görevlendirilecek uzmanların da yer aldığı bir komisyon oluşturulmasını.
3. Kirazlı Balaban'daki doğa katliamından sorumlu olanların yargı önünde hesap vermesini.
4. Kazdağları ve yöresindeki tüm metalik madencilik ruhsatlarının iptal edilmesi taleplerimizin sonuna kadar arkasındayız” denildi.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ’NDEN “GRUPLAR” AÇIKLAMASI

Çanakkale Valiliği Resmi İnternet Sitesi üzerinden 8 Ağustos'ta bir açıklama yayımlanmış ve “Vatandaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını ve hassasiyetini yönlendirmeye çalışan grupların olduğu anlaşıldığı” ifadelerine yer verilmişti. Su ve Vicdan Nöbeti’nin hedef gösterildiği yorumlarına neden olan açıklamada, madenci şirketin faaliyetinin mevzuata uygun olduğu ifade edilmişti.

ORMAN BÖLGE’DEN “YANGIN GÜVENLİĞİ” YAZISI

Valiliğin açıklamasından bir gün sonra da Orman Bölge Müdürlüğünün Çanakkale Belediyesi’ne yazı gönderdiği belirtildi. Çanakkale Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Orman Bölge Müdürlüğünün, bölgenin yangına hassas bir bölge olduğunu vurgulayarak, yangın güvenliği açısından Su ve Vicdan Nöbeti çadırlarının kaldırılmasını istediği öğrenilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da sıcaklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ortalamayı aştı

SONRAKİ HABER

Ankara ve Adana'da büyükşehir belediye işçilerine bayram ikramiyesi ödenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...