05 Ağustos 2019 19:28

İtalya'da göçmen düşmanı ikinci güvenlik paketi yasalaştı

İtalya, göçmenleri denizden kurtaran gemilere yönelik ağır cezalar içeren ve "insanlık dışı" olarak değerlendirilen ikinci güvenlik paketini yasalaştırdı.

Fotoğraf: Piergiuliano Chesi / Wikimedia Commons

Paylaş

İtalya'da koalisyon hükümetinin hazırladığı, göçmenleri denizden kurtaran gemilere yönelik ikinci güvenlik paketi yasalaştı.

Giuseppe Conte liderliğindeki koalisyon hükümetinin, göç karşıtı aşırı sağcı ortağı Lig Partisi'nin lideri aynı zamanda İçişleri Bakanı olan Matteo Salvini'nin yasalaşmasını istediği tartışmalı güvenlik yasası, Senato Genel Kurulunda yapılan oylama ile kabul edildi.

Salvini, paketin yasalaşmasının ardından Twitter hesabından "İtalyanlara ve Kutsal Bakire Meryem'e teşekkür ediyorum" paylaşımı yaptı.

YASA NELER ÖNGÖRÜYOR?

Paketle emniyet güçlerine daha fazla kaynak ayırılıyor. STK'lara ait kurtarma gemileri de dahil olmak üzere İtalya kara sularına girmek isteyen gemilere kısıtlamalar getiriliyor.

Bir süredir kararnameyle yürürlükte olan, içişleri bakanının "güvenlik ve kamu düzeni" gerekçesiyle gemilerin kara sularından geçişine yasak ya da sınırlandırma getirebilme yetkisi de paketin kabul edilmesiyle yasalaşmış oldu.

Yasa, İtalya kara sularına giriş yasağı getirilen geminin bu karara uymaması durumunda, gemi kaptanı için en az 150 bin avrodan 1 milyon avroya kadar ceza öngörüyor. Kararla ayrıca, İtalya hükümetine ek tedbir olarak gemiye el koyma hakkı da veriyor. Yeni yasa, gemi kaptanının tutuklanmasının önünü de açıyor.

Bugün kabul edilen yasa, ülkede geçen kasımda yasalaşan ve göçmenlerin haklarına kısıtlamalar getiren birinci güvenlik paketinin devamı ve takviye edilmiş hali olması sebebiyle kamuoyunda ikinci paket ya da "Sicurezza bis" adlarıyla anılıyor.

Yasanın görüşüldüğü sıralarda Senato önünde "İnsan kalalım" ve "İnsaniyetsizlik yasa haline gelemez" sloganlarıyla eylem düzenlendi.

Muhalefet yasayı "insanlık dışı" olduğu için eleştiriyor. BBC Türkçe'nin haberine göre Demokratik Partili senatörler, üzerinde çöpe atılmış bir insan figürünün bulunduğu tişörtler giyerek yasayı protesto etti.

İkinci güvenlik paketi, 25 Temmuz'da da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul edilmişti. Paketin yasalaşması için Senatodan onay alması gerekiyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Koç öldürülen Haşem Tilaver’i Dışişleri Bakanı’na sordu

SONRAKİ HABER

Yunanistan, Türkiye'nin jetlerle hava sahasını 53 kez ihlal ettiğini öne sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...