11 Temmuz 2019 14:12

Mültecileri kurtaran Kaptan Rackete: Davam, mültecileri gölgede bırakmasın

Akdeniz’de kurtarılan mültecileri İtalya’ya getiren gemi kaptanı Carola Rackete, kendi davasının mülteci sorununu gölgede bırakmamasını istedi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Akdeniz’de kurtarılan mültecileri İtalya’ya getirerek dikkatleri üzerine çeken 31 yaşındaki Alman kadın gemi kaptanı Carola Rackete, kendi davasının mülteci sorununu gölgede bırakmamasını istedi.

Rackete, bu açıklamayı aldığı ölüm ve taciz tehditlerinin ardından gizlendiği İtalya’nın Sicilya Adası’ndan yaptı. Euronews’un haberine göre, Rackete, kendi çalıştığı Sea Watch’a verdiği mülakatta, “Şahsıma büyük teveccüh gösteriliyor. Ancak Akdeniz’deki durum daha önce olduğu gibi aynen devam ediyor. Her gün Libya kıyılarından ayrılan tekneler var. Devam eden iç savaşlardan kaçan mülteciler... Kaçırılıyor, işkence görüyorlar ve köle olarak satılıyorlar. İstediğimiz şey çok açık. Alıkonulan, gözaltına alınan tüm sivil kurtarma gemileri serbest bırakılsın ve hayat kurtarmak bir kez daha mümkün olsun” dedi.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

İtalyan sahil güvenlik ekiplerinin engellemelerine rağmen Sea-Watch 3 isimli gemiyi İtalya’nın Lampedusa Adasındaki limana yanaştıran ve mültecilerin hayatını kurtaran ve 3 gün ev hapsinde tutulduktan sonra bırakılan 31 yaşındaki Carola Rackete hakkındaki soruşturma devam ediyor.

Emirlere karşı geldiği gerekçesiyle Rackete’nin, İtalya’da 2 ila 10 yıl hapis ve 50 bin avro para cezası alma riski bulunuyor. Bu arada İtalyan mültecilerle dayanışma kuruluşları “Mediterranea Saving Humans” ile Alman Sea-Eye, hafta içinde Akdeniz’de kurtardıkları göçmenleri Avrupa’ya getirdikleri gerekçesiyle benzer cezalarla karşı karşıya.

"AB İNSAN TİCARETİ VE İŞKENCEYE İZİN VEREN BİR REJİMİ FİNANSE EDİYOR"

Rackete, İspanya’nın El Pais gazetesine verdiği demeçte ise, Avrupa Birliği’nin (AB) kurumlarının ve üye ülkelerin politikalarını eleştirdi. AA’nın aktardığına göre Rackete, “AB, insan ticareti ve işkenceye izin veren bir rejimi ve Libya Sahil Muhafaza ekiplerini finanse ediyor. AB, bu tip organizasyonlarla iş birliği yapmamalı. Suç işlendiğini bilerek finanse ediyorlar. Hükümetimden, Almanya gibi bir ülkeden ve bu suçlara destek veren AB’den utanç duyuyorum. Neden bunu yaptıklarını hiçbir zaman anlamayacağım” dedi.

Kaptan Carola Rackete, ayrıca, “Eğer gelecekte aynı şartlarla karşı karşıya gelirsem yine aynısını yapar, düzensiz göçmenleri kurtarırım” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçileri uyarıyor: Kötü bir sözleşmeyi kabul etmeyelim

SONRAKİ HABER

Irak’ın Türkiye'den yumurta ithalatını durdurması üreticiyi vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...