24 Temmuz 2019 23:22

Munzur Festivali Ayaz ve Nupelda nezdinde tüm çocuklara adandı

“Dersim’e, inancına, diline, kültürüne, sahip çık. Yaşa ve yaşat” şiarıyla yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali Ayaz ve Nupelda nezdinde tüm çocuklara adandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

İki yıllık yasağın ardından bu yıl 19’uncusu yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali  “Dersim’e, inancına, diline, kültürüne, sahip çık. Yaşa ve yaşat” şiarıyla yarın başlıyor. Festival 28 Temmuz’a kadar devam edecek. Tertip Komitesi festivali 15 Temmuz’da Ovacık’ta patlayıcıya basarak hayatını kaybeden Ayaz (8) ve Nupelda Güloğlu (4) kardeşler nezdinde tüm çocuklara adadı.

İki yıllık yasak sürecinden sonra düzenlenen festivale dair halkın beklentilerini ve taleplerini konuştuk. Gazetemize görüş veren yurttaşlar, festivallerin insanları bir araya getiren birleştirici gücüne dikkat çekerken, doğanın temiz tutulmasına da gerekli önemin verilmesi gerektiğini vurguladılar.

"TOPLUM KAYNAŞIYOR"

Sanat Sokağı’nda konuştuğumuz Ali Polat, billboardlardaki ilanları görünce festivalin yapıldığını öğrendiğini söyleyerek, “Sanki çok duyurulmadı gibi ben en azından ilanları görene kadar haberdar değildim. Festivaller insanları bir araya getiriyor, toplum kaynaşıyor, yasaklanmasın yapılsın. Bir de belediyeden ricam ürünlerin fazla fiyata satılmasını denetlesin” diyor.

"İNSANLAR BİR ARAYA GELİYOR"

Dilek Keçkin (36) ise festivallerin her yıl yapılmasının faydalarına değinerek, “İnsanlar bir araya geliyor, kaynaşıyor. Kendi kültüründen olan insanlarla bir araya gelmek önemli bence. Unuttuğumuz dilimizi tekrar konuşuyoruz. Festival sayesinde senelerdir görmediğimiz komşumuzu görüyoruz. Çocuklarımız kendi kültürüne, inancına dair birçok şey öğreniyor” diyor.

Suna (41) her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’dan memleketini ziyarete gelmiş. Eski festivallerin tadı yok artık diyor nedenini sorduğumuzda ise şunları anlatıyor: “İlk yıllarda daha neşeliydi, güzel bir heyecan vardı. Dönemsel farklılık olabilir ama ilk festivaller daha güzeldi. Festivaller yapılsın yılda bir defa oluyor. Bırakalım da bu birkaç gün insanlar acılarını unutsun. Zaten sürekli mutsuz ve stresliyiz. Festivaller insanları bir araya getirdiği için önemli” diyor.

"KORKU PANİK YERİNİ NORMALLEŞMEYE BIRAKIYOR"

Gülcan Akkaya (45) 15 yıldır esnaflık yapıyor festivallerin her açıdan Dersim’i kalkındırdığına dikkat çekerek, “Hem maddi hem manevi yönden bir kalkınma sağlıyor.  Festivaller bizim gibi doğayla iç içe yaşayan yerler açısından doğanın korunması adına duyarlılık yaratılabilecek süreçlerdir aynı zamanda. Festival kültür, sanat anlamında yaşadığımız eksikliği gideriyor birkaç gün de olsa. Korku, panik hali yerini normalleşmeye bırakıyor. Bu yüzden festivaller yasaklanmasın bizim gibi toplumlar için bu bir ihtiyaç aslında. Festival döneminde fiyat tutarsızlıkları yaşıyoruz lütfen buna dikkat edilsin gerekli kontroller yapılsın” çağrısında bulunuyor.

Hüseyin Yeşil (59) festivalin şehrin tanıtılması açısından gerekli olduğunu belirterek,

“Sadece bu da değil tabii birçok panel yapılıyor insanlarımız bilinçleniyor. Benim bir eleştirim eski festivallerde kendi ana dilimiz olan  Zazaca pek olmazdı, bu dönem buna dikkat edilsin. Kendi ana dilimde konuşmak türkü dinlemek istiyorum. Festival fırsatçılığı yapıp suyu bile pahalıya satıyorlar dikkat edilsin” diyor.

"DOĞAMIZI KİRLETMESİNLER"

Erkan Vural (45), ise “Etrafı pis bırakıyorlar kendi başıma bir sürü çöp topladım” diyerek şikayetleniyor. Kendisiyle konuşmak istediğimizi söyleyince de şunları dile getiriyor: “Festival yapılsın ama çok fazla kalabalık olduğu için kent zarar görüyor. Bir anda kalabalık olunca çöpünü biz toplar hale geliyoruz. Su kenarları çöpten pislikten geçilmiyor. İnsanlar tabii ki bir araya gelsin ama temizliğe dikkat etsinler. Festivale gelenlerden isteğim doğamızı kirletmemeleri bu konuda duyarlı olmaları”

"2 YILLIK YASAKTAN SONRA BU FESTİVAL ÖNEMLİ"

Festival tertip komitesinde yer alan Ali Haydar Ben, Dersim isim tartışması meselesi vardı bu yıl şiarı bundan dolayı “Dersim’e, inancına, diline, kültürüne, sahip çık. Yaşa ve yaşat” olarak belirledik” diyerek, “Kurumlarla birlikte Dersim isminin yaşanan süreçte daha çok ön planda olması gerektiğini düşündük.  Maalesef Ovacık’ta yaşadığımız acı olaydan kaynaklı 19. festivalimizin tertip komitesi olarak aldığımız kararla Ayaz, Nupelda nezdinde tüm çocuklara adadık. Aydın ve sanatçılar da olumlu karşıladı bu kararı. 2 yıl yasaktan sonra festivalin yapılması kent için önemli. Hem yasağı kırıyor hem de insanlarımızın farlı illerden gelerek festivalde buluşması bizim açımızdan sevindirici. Bu yılki festival umuyoruz ki yaptığımız diğer festivaller gibi coşkuyla gerçekleşecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Vişne ve kiraz üreticisinin sorunları Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

Fındık için 20 bin tarım işçisi bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...