10 Nisan 2011 11:22

Ne kadar para o kadar bayram

Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 31.03.2011 tarihli ve 562 / 5628 sayılı yazısında, Özetle; Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı kutlamalarında kullanılacak olan giysi, araç, gereç ve diğer malzemelerin yaklaşık maliyetinin 8.480 TL olduğu ve bu ihtiyacın öğrenci sayısına bölünüp, öğrenci başına 1

Ne kadar para o kadar bayram
Paylaş
Dursun Yenin

Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 31.03.2011 tarihli ve 562 / 5628 sayılı yazısında, Özetle; Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı kutlamalarında kullanılacak olan giysi, araç, gereç ve diğer malzemelerin yaklaşık maliyetinin 8.480 TL olduğu ve bu ihtiyacın öğrenci sayısına bölünüp, öğrenci başına 1 TL toplanması tüm okullara bildirilmiştir.

Ulusal Egemenliğin mirasçıları olan Çocuklarımızdan, kendi bayramları için 1 TL dahi olsa para toplamak ne derecede doğrudur? Sosyal bir devlet olduğu iddia edilen Türkiye Cumhuriyetinin Bolu ilinde çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında kullanacağı malzemeleri almak için 8.480 lira bulunmamakta mıdır? Bolu Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü bu kadar aciz midir? 23 Nisan Hazırlıkları yapılırken öğrenci velileri zaten yeterince masrafa sokulmaktadır. Fakir öğrencilerden para toplanmayacağı belirtilen yazıda, 1 lira için çocukların rencide edilmesi de ayrı bir vahamettir. Ey devlet büyükleri ve idareciler sizlere sesleniyorum. Bu para toplama işi de nerden çıktı? Bizde büyükler çocuklarımıza bayram harçlığı verirler. Yoksa örf adetler mi değişti?  Hem böyle yaparak Anayasanın 42. maddesini ihlal ettiğinizi bilmiyor musunuz? Anayasanın 42. maddesine göre İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır. Eee şimdi bu para toplama işi ne demek.

Her yıl sene başlarında büyüklerimiz televizyonlara çıkarak öğrencilerden para toplanmayacağını söylediği halde bir yolunu bulup para toplayan okul idarecileri kervanına Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilikte mi katıldı. Bu yapılan ne Anayasaya ne de sosyal devlet ilkelere sığmaktadır. Bir an evvel bu yanlıştan dönülmelidir. Yoksa Eğitim Sen olarak savunduğumuz ilkemiz olan parasız eğitim şiarımızın arkasında sonuna kadar duracağız. Durmayanların da karşısında olacağımızı tüm kamuoyuna bildirmek istiyorum. Bizler okulların birer ticarethane olmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Dostlarımızın ve halkımızın eğitim ve bilim emekçilerini bu mücadelesinde yalnız bırakmayacakları inancıyla mücadelemizi sürdüreceğiz. Hani Türkiye Cumhuriyeti Sosyal bir Hukuk devleti idi. Okulların yükünü velilere yıkmak sosyal devletin özelliklerinden mi yoksa? Bu sistem okulları birer ticarethane, velileri de müşteri olarak gördüğü sürece tüm yükü halkımız çekecektir. Halkımızın bu yükü çekmemesi için herkesi (veli, öğrenci, okul müdürü ve yardımcılarını eğitim ve bilim emekçilerini) bu usulsüz ve haksız uygulamaya son vermeye çağırıyorum. Tüm eğitim emekçileri sizleri bu hakka hukuka uymayan para toplama işine karşı çıkmanızı ve okullarda öğrencilerden para toplamamaya davet ediyorum. Ülkemizin kaynakları doğru yerde ve zamanında kullanıldığında hepimize yeter.
Sayın veliler sizleri bu hukuksuz uygulamalar karşısında Öğrenci Velileri Dayanışma Derneğinde (ÖV-DER) örgütlenmeye davet ediyoruz.

Eğitimsen olarak Parasız Eğitimi hep savunduk, bundan sonrada savunmaya devam edeceğiz. Bütçeden eğitime ayrılan pay biran evvel artırılmalı, okullarımıza ödenek sağlanmalıdır. Bu yapılan haksız uygulamanın da bir an evvel kaldırılmasını Eğitim Sen olarak Bolu Valiliğinden ve Milli Eğitim Müdürlüğünden talep ediyoruz. Böyle bir uygulamayı

Eğitim Sen Bolu Şubesi olarak kınıyoruz.

*Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı

ÖNCEKİ HABER

Polis dershane önüne izin vermedi

SONRAKİ HABER

Grev örnek olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...