11 Haziran 2019 14:34

Karaburun Kent Konseyi: Balık çiftliklerinin taşınması iptal edilsin

Karaburun Kent Konseyi, Kemal Balıkçılık Ltd. Şirketi'nin eski balık yetiştiriciliği alanını terk ederek Kara Ada açıklarına taşınmasının iptal edilmesini istedi.

Fotoğraf: Karaburun Kent Konseyi

Paylaş

Karaburun Kent Konseyi, Mart 2019 tarihinde Kemal Balıkçılık Ltd. Şirketi'nin eski balık yetiştiriciliği alanını terk ederek Kara Ada açıklarına taşınma talebine İzmir Valiliği'nin olumlu bulup süreci başlatmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Karaburun Yarımadasının batısında, özellikle Gerence Körfezini içine alan bölgede 2008 yılında “Potansiyel balık yetiştiriciliği alanı” olarak ilan edilmesiyle, Yarımada içerisinde yaşayan insanlar, canlılar, doğal değerler ve denizel varlıklar için sıkıntılı bir süreç başlamıştı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde, çeşitli yeni balık çiftliği kurulumu ve kapasite artırımı ÇED süreçleri nedeniyle itirazlar yapılsa da bir çok balık çiftliği kapasitesini arttırmış olmasıyla birlikte eski kullanım alanlarını yeni alanlar ile değiştirme girişimlerine başladı. Mart 2019 tarihinde Kemal Balıkçılık Ltd. Şirketi'nin eski balık yetiştiriciliği alanını terk ederek Kara Ada açıklarına taşınma talebini İzmir Valiliğine sundu. İzmir Valiliği ise talebi olumlu bularak süreci başlattı. 

Konuyla ilgili Karaburun Kent Konseyi yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Balık çiftliklerinin civarında yaşayanların şikayetlerini ve açılan davaları yıllarca görmezden gelen firmaların, aniden taşınma kararları alarak yeni yer peşine düşmeleri, bize bulundukları yerlerde yıllarca süren, yenilmeyerek dipte çözünen balık yemlerinin ve balık dışkılarının, fiziksel ortamı artık balık yetişemez duruma getirdiğini ve deniz çayırlarının tahribi sonucu sudaki oksijen oranını, yaşam değerlerinin altına indirdiğini düşündürüyor" denildi. 

"KÖRFEZE BALIK ÇİFTLİĞİ KURULAMAZ"

Kemal Balıkçılık İhracat Ltd.Şti’ne ait Proje ÇED başvuru dosyasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tesisin Kara Ada Mevkii açıklarına taşınması yönünde görüş belirtmesine ilişkin açıklamada, "Aynı dosyada tesisin en yakın kenarından kıyıya uzaklığı 0.11 deniz mili (200 metre) olarak belirtilmiştir. Görüldüğü gibi, söz konusu tesis Kara Ada Mevkii açıklarına değil, kıyının sadece 200 metre yakınına kurulmak istenmektedir. Ayrıca, bir özel şirket firmasının balık çiftliğini taşıyacağı yer konusunda görüş bildirmek T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevleri arasında mıdır? Diğer yandan “tesisin körfez dışına açık denize taşınması kararı alınmıştır” ifadesi de, yanıltma amaçlı ve  gerçeği yansıtmamaktadır. Zira bu tesisin kurulmak istendiği alan Kara Ada ile Küçük Ada arasında yer alan Mercan Boğazı üstünde kapalı bir koyda bulunmaktadır. Halbuki, 24.01.2007 tarih ve 26413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre ve Orman Bakanlığı tebliğinde kapalı koy ve körfezlerde balık çiftliği kurulamayacağı belirtilmektedir" denilerek bakanlık kararının yanlışlığına dikkat çekildi. 

Balık Çiftliklerinin uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan deniz çayırlarını ciddi boyutta tahrip ettiği gibi denizel biyoçeşitliliğe zarar verildiği belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: "Söz konusu firmanın, tesisini Gerence Körfezi dışına taşımak istemesinin esas nedeni bu Körfez’de artık yaşamın can çekişmekte olduğu, kültür balıkçılığı için bile risk oluşturduğu gerçeği değil midir? Balık çiftliklerinin istilasına uğrayarak adeta çöplüğe dönüşen Gerence Körfezi’nden sonra şimdi sıra Körfezin hemen ağzındaki Kara Ada, Küçük Ada, Toprak Ada ve çevresine mi gelmiştir? Gerence Körfezi’nin taşıma kapasitesi nedir? Konuyla ilgili ne zaman bilimsel bir araştırma yapılmıştır? Hangi kriterlere göre yatırım izinleri verilmektedir? Bölgedeki Akdeniz Foklarının sayısı nedir? Ada Martısı hangi Adalarda üremektedir? Diğer kuş türlerinin üreme dönemleri ve sayısal verileri nedir? Etki analizi neye göre yapılır ? Bölgedeki kümülatif etki ne zaman ölçülmüştür, sonuçları nelerdir? Denizel yaşam ve çiftlik ilişkisi incelenmiş midir? Hukuksal olarak tartışmalı Su Ürünleri Yetiştirme Potansiyel Alanları dışında kalan bir alanda kurulmak istenen Kemal Balıkçılık İhracat Ltd.Şti.’ne ait 900 ton/yıl kapasiteli Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisi Projesine izin veya ÇED Olumlu kararının verilmemesini ve bu Projenin iptal edilmesini talep ediyoruz." (İzmir/EVRENSEL)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Saraycık halkı HES istemiyor

SONRAKİ HABER

İnşaat telinden heykel sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...