03 Haziran 2019 06:27
Son Güncellenme Tarihi: 03 Haziran 2019 13:20

Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürleri 23 Haziran'da da görev alacak

31 Mart yerel seçimlerinde sandık kurullarını yasaya aykırı şekilde oluşturduğu iddiasıyla soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürleri, 23 Haziran İstanbul seçiminde de görev alacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandık kurullarını yasaya aykırı oluşturdukları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin, 23 Haziran seçimlerinde de görevlerine devam etmesine karar verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumun İstanbul seçimlerine iptal oyu veren yargıçların Erdoğan'ın talimatı altında nasıl ezildiklerini göstermesi açısından ibretlik olduğunu söyledi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, seçimlerin yenilenmesi kararının ne kadar mesnetsiz olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade etti. Karara AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da tepki gösterdi.

YSK'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini sandık kurullarının yasaya aykırı biçimde oluşturulduğu gerekçesiyle iptal etmesine ilişkin tartışmalar sürüyor. İstanbul seçimlerinin yenilenmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP yetkilileri hırsızlık olduğunu iddia etmiş, sandık kurulu ve seçim kurulu başkanları, seçim müdürlerini hedef almıştı. Sandık kurulu başkanları ve seçim müdürleri de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaa tabi tutulmuştu. Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu, geçtiğimiz günlerde seçim müdürlerinin 23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde görev alıp almaması konusunda YSK’den görüş istedi.

"TERÖR SUÇLARINA BAKAN SAVCI İFADEMİZİ ALDI"

Şişli'den bir seçim müdürü tarafından YSK’ye gönderilen yazıda, İstanbul seçimlerinin sandık kurullarının yasaya aykırı biçimde oluşturulduğuna dikkat çekildi. Terör ve organize suçlara bakan cumhuriyet başsavcılığı tarafından örgüt üyesi gibi ifadelerinin alınması ve isimlerinin basında yayınlanmasının kamuoyunda haksız bir algı oluşturduğu vurgulanan dilekçede, soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürleriyle yeniden seçime gidilmesine ilişkin görüş istendi.

SEÇİM KURULU DA İSYAN ETTİ

Şişli Seçim Kurulu Başkanlığı da seçim müdürünün dilekçesini YSK'ye ilettiği yazıda, 31 Mart yerel seçimlerinde daha önceki seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı bir usül uygulanmadığı tekrarlandı. Buna rağmen bilgi noksanlığı ya da kötü niyetle yapılan açıklamalarda siyasetin her cephesinden “hırsız, çeteci” gibi ifadelerin kabul edilemeyeceği ifade edilen yazıda, “madem bu kadar ağır suç işlemişsek zan altındaki aynı personelle seçime gidilmesi de akıl alır gibi değildir” denildi.

YSK "YAPACAK BİR ŞEY YOK" DEDİ

Söz konusu dilekçeleri inceleyen YSK ise “İlçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev, yetki ve sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelgede belirlenmiş olup, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem bulunmadığına” karar verdi.

HSK'YE BAŞVURACAK

Öte yandan YSK, İstanbul ilçe seçim kurulları başkanları, seçim müdürleri ve üyeleri için önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Daha sonra yapılan duyuruyu, işlemsiz olarak geri çekti. YSK'nin şimdi ise 2802 Sayılı Kanunun 86. maddesine dayanarak 10 Haziran'da HSK'ye suç duyurusunda bulunacağı belirtiliyor.

CHP: TUTUNDUKLARI SON DAL DA KIRILDI

YSK'nin kararına ilişkin Evrensel'e konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu, seçimlerin iptaline evet oyu kullanan 7 Yüksek Seçim Kurulu üyesinin, yazdıkları gerekçeyi inkar etmesi, kendi varlıklarını ve iptal kararını sorguya açması demektir. Bir bakıma YSK’nın iptal nedeni geri çekilmiş oldu” dedi.

YSK’nin bu kararının seçim iptalinin hukuksuzluğunu gösterdiğini belirten Özel, şöyle devam etti: 31 Mart İstanbul seçimleri için iptal yönünde oy veren yüksek yargıçların 'Beştepe’nin takdiri'nin, Erdoğan’ın talimatlarının ve gelecek kaygılarının altında ezildiğini bir kez daha kamuoyuna göstermesi açısından YSK’nın son kararı ibretliktir. Bugüne kadar iftar, sahur, teravih demeden, iftira atanların, bizlere 'hırsız' diyenlerin, 'çaldılar' diyenlerin tutundukları son dal da YSK üyeleri tarafından kırılmıştır.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İlçe Seçim Kurulu Başkan ve müdürlerinin kusuru varsa aynı Başkan ve müdürlerle seçimi yenilemek neden?" dedi.

BİNALİ YILDIRIM: FEVKALADE TALİHSİZ BİR KARAR

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da karara tepki göstererek, "Seçimin yenilenmesine YSK karar verirken birçok sebep saydı. Hal böyleyken bir yandan sorumlu tuttuğu, suçladığı insanları yapılacak bir seçimde tekrar görev yapabilir diye karar vermesi yapılacak seçimlere şimdiden soru işareti oluşturmuştur" dedi.

Küçükçekmece'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, YSK'nin ilçe seçim kurulu başkanları ile ilgili vermiş olduğu kararla ilgili şunları söyledi:

"Bu karar fevkalade talihsiz bir karardır. Çünkü seçimin yenilenmesine YSK karar verirken birçok sebep saydı. Bunlardan bir tanesi de bu seçimdeki yolsuzluğa, usulsüzlüğe, yanlışlara sebep olan her kimse bunların hakkında suç duyurusunda bulunulmasını karara bağladı. Hal böyleyken bir yandan sorumlu tuttuğu, suçladığı insanları yapılacak bir seçimde tekrar seçimde görev yapabilir diye karar vermesi yapılacak seçimlere şimdiden soru işareti oluşturmuştur. Partimiz bu karara itirazını yapmıştır. Ümit ederim YSK bunu aklıselim ile değerlendirir ve oy verecek milyonlarca vatandaşın kafasını karışıklığa sebep olacak bu işten vazgeçer."

HDP: İPTAL KARARININ HUKUSUZLUĞUNU GÖSTERDİ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, YSK'nin bu kararla aslında İstanbul seçimlerini iptal etmesinin tamamen siyasi iktidarın baskısı sonucu olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

YSK'nin her türlü hukuk ve demokrasi ilkesini çiğneyerek iptal karar aldığını belirten Oluç, “YSK'nin 7 hakimi hukuka ve demokrasiye darbe yaparak bu kararı aldı. Bu da verdikleri iptal kararının tamamen mesnetsiz, hiçbir belgeye dayanmayan, seçimi kaybettikleri için alınan bir karar olduğunu gösteriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi İstanbul seçimlerini yenileme kararı alan 7 YSK hakiminin hukuk önünde hesabını verecekleri günler gelecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz katledilişinin 6. yılında Eskişehir'de anıldı

SONRAKİ HABER

A survey with 300 students: University students are in work and in debt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...