31 Mayıs 2019 08:35

Panzer Davası: Emniyet müdürüne ilişkin sözler tutanağa geçmedi

Panzer Davası’nın 9’uncu duruşmasında mütalaa veren savcılık, sanık polislerin 2’şer yıldan 15 yıla kadar cezalandırılmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Panzer Davası’nın 9’uncu duruşmasında mütalaa veren savcılık, sanık polislerin 2’şer yıldan 15 yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Sanık Ömer Yeğit’in, dönemin emniyet müdürünün olaydan sorumlu olduğuna dair söylemleri zapta geçmedi. 

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek can veren Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 9'uncu duruşması Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Haklarında, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasının istenilen sanıklar duruşmada hazır bulundu. 

Avukatların da hazır bulunduğu duruşmaya, Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Hafıza Merkezi üyeleri ve HDP İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç katıldı. 

AHMET YILDIRIM DAVAYA KATILMAK İSTEDİ

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, aynı olayda yaralanan Yıldırım kardeşlerin amcası Ahmet Yıldırım’a söz hakkı verildi. Amca Yıldırım, şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini belirti. Yıldırım'ın söyledikleri üzerine söz alan sanık Murat Maden, müştekinin beyanları mevcut doktor raporlarıyla çelişkili olduğunu ileri sürerek, davaya katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi. 

Ardından konuşan Yıldırım kardeşlerin avukatlarından Hüsnü Kaplan, bilirkişi raporunda olaya ilişkin sorumlulukları bulunan şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. 

SAVCI 2 YILDAN 15 YILA KADAR CEZA İSTEDİ

Araştırılmasını istedikleri bir husus olmadığını belirten mahkeme, iddia makamından esasa dair mütalaa vermesini istedi. 

İddia makamı, sanık Yeğit’in zırhlı aracı kullanmaya yönelik herhangi bir kurs eğitiminin olmadığını, ancak olay tarihi itibariyle yaklaşık 6 ay bu tür araçları kullandığını belirterek, “Yeğit’in her ne kadar bu konuda yeterli eğitim almamış ise de önemli bir süre zırhlı araç kullanıyor olması sebebiyle yaptığı için sorumluluğunda ve bilincinde olduğu, aracın içinde bulunması sırasında motorun stop etmesi halinde çok ani bir şekilde frene basarak aracın hareketini önlemesi gerektiği ve bu tedbiri zamanında almaması yönündeki dikkat ve özene aykırı davranarak meydana gelen kaza sonucunda Muhammet Yıldırım ve Furkan Yıldırım isimli çocukların ölümüne, Ahmet Yıldırım’ın yaralanmasına sebebiyet verdiği anlaşılmakla eylemine uyan sanık Ömer Yeğit’in Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Sebebiyet Verme suçundan TCK 85/2, 53/6 maddeleri gereğince cezalandırılmasına, sanık Ömer’in gözaltında ve tutuklu kaldığı sürenin TCK 63 maddesi gereğince sonuç cezasından mahsubuna karar verilmesi” ifadelerini kullandı. 

İddia makamı, bir diğer sanık Murat Maden’in de olaydan sorumlu olduğunu belirterek, yargılandığı maddeden cezalandırılmasını istedi. 

EMNİYET MÜDÜRÜ HAKKINDA SÖYLENENLER ZAPTA GEÇMEDİ

Mütalaaya karşı söz verilen sanık Yeğit, olayda asıl sorumluluğunun dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan olduğunu bir kez daha söyledi. Ancak söz konusu talebin mahkeme tarafından duruşma tutanağına yazılmaması dikkat çekti. 

19 HAZİRAN’DA KARAR VERİLECEK

Yıldırım kardeşlerin avukatları ise mütalaaya karşı ek süre talebinde bulundu. Avukatların ek süre talebini kabul eden mahkeme, karar vermek üzere duruşmayı 19 Haziran tarihine erteledi. 

ÖNCEKİ HABER

"Arabuluculuk sistemi tüketici uyuşmazlıklarında kabul edilemez"

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanı Gül: Kadri Gürsel'e kelepçe kabul edilir değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...