24 Mayıs 2019 13:37
Son Güncellenme Tarihi: 25 Mayıs 2019 12:42

Mahkemeden Dersim'de belediye tabelasına "Dersim" yazılmasına durdurma

Dersim'de belediye binası tabelasına "Dersim Belediyesi" yazılmasına dair Belediye Meclisi kararı, mahkeme tarafından durduruldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim'de belediye tabelasına "Dersim Belediyesi" yazılmasına dair Tunceli Valiliğinin makemeye yaptığı başvuru, aynı gün içinde yürütmeyi durdurma kararına bağlandı.

Dersim Belediyesi Meclisinin almış olduğu karar doğrultusunda, hizmet binasına kayyum tarafından asılan “Tunceli” yazısının yeniden “Dersim” olarak değiştirmesine ilişkin Valiliğin itirazı üzerine mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

VALİNİN BAŞVURUSU ÜZERİNE MAHKEME DURDURDU

Mezopotamya Ajansında yer alan bilgiye göre Tunceli Valiliği, Belediye Meclisinin kararının "Hukuka ve yasal mevzuata aykırı” olduğu gerekçesiyle Erzincan Asliye Hukuk Mahkemesine yürütmeyi durdurma başvurusunda bulundu. Asliye Hukuk Mahkemesinin talebini değerlendiren Erzincan İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Mahkemenin kararında, "Tunceli Belediyesi hizmet binasında bulunan tabelalarda yazılı 'Tunceli' ibaresinin değiştirilerek yerine 'Dersim' ibaresinin yazılmasına dair dava konusu işlemin yerine getirilmesi halinde doğacak zararın kamunun menfaati ve işlemin etki alanı dikkate alındığında giderilemeyeceği, için gereken koşulların oluştuğu sonucuna varılmıştır. Davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp, ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusunu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanun'un 27/5 maddesi uyarınca savunma ve ara kararına cevap verilmesi için davalı idareye 15 gün süre tanınmasına, iş bu kararın tebliğ edilmesine, 7 gün içinde Erzurum İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmaz üzere oy birliğiyle karar verildi" denildi.

TKP: TABELANIN DEĞİŞTİRİLMESİNİN GÜNDEME GELMESİ YERSİZ

Türkiye Komünist Partisi de belediye meclisi toplantısında alınan kararla ilgili süren tartışmalara ilişkin açıklama yayımladı.

TKP açıklamasında "tabelanın değiştirilmesinin gündeme gelmesi yersiz olmuştur" denilerek "Tüm kaynakları tüketip, ciddi bir borç yükü bırakan kayyumdan devralınan bir belediyede bu görev için tek bir saati bile en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyorken Türkiye Komünist Partisi açısından tabelanın değiştirilmesinin gündeme gelmesi yersiz olmuştur. Türkiye Komünist Partisi için Dersim'de gerçekleştirilmeye çalışılan belediyecilik deneyimini değerli ve önemli kılan ve kılacak olan para babalarının değil emekçilerin çıkarlarını gözeten, tüm Türkiye'de halkçı bir belediyeciliğin mümkün olduğuna dair umudu büyüten, emekçileri birleştiren adımlar atılmasıdır. TKP’nin ilgilendiği budur" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında ise Fatih Maçoğlu’na dönük karalama kampanyası başlatıldığını belirtilerek, "Türkiye’de “Dersim” sözcüğü bir tek halka yasak. Devlet kurumları dilediklerinde Dersim adını kullanacak, Cumhurbaşkanı istediği zaman Dersim diyecek, başka siyasi partiler kente geldiklerinde yurttaşlara “Dersimliler” diye hitap edecek ama halka bu sözcük yasaklanacak! Bunun anlaşılır bir tarafı bulunmamaktadır" denildi.

MAÇOĞLU "VALİLİK KARARINA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ" DEMİŞTİ

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, belediye tabelasında yer alan Tunceli isminin Dersim olarak değiştirilmesine yönelik belediye meclisi kararıyla ilgili açıklama yaparak "Valilik oluru olmazsa karar uygulanmaz. Valilik kararına göre hareket edeceğiz" demişti.

Maçoğlu, belediye meclisinde alınan kararlarla ilgili basın toplantısı düzenleyerek kendisinden önceki dönemde belediyenin girişindeki "Tunceli Belediyesi" tabelasının altında "Dersim Belediyesi"nin yazılı olduğunu söylemiş, "Bizim burada yaptığımız şey Dersim'in adını politikleştirmek değil, tersine halkın talepleri doğrultusunda o talebi yerine getirme meselesiydi. Karar, valilik makamına gönderildi, oranın kararına göre davranacağız. Toplum içinde yapmış olduğumuz çalışmalarda halkın büyük bir bölümünün talebi üzerine Dersim tabelasının asılabileceğine dair bir karar çıkmıştı. Belediye meclisine de öyle bir önerge ile başvuru yapıldı. Arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun kabulü sonrasında bu karar alındı ama esasen hepimiz çok iyi biliyoruz ki yerel yönetimlerde belediye meclislerinin aldığı kararların tamamı il makamına yani valilik makamına gidiyor, valilik makamı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda hareket ediliyor. Yani valilik kararının olur ya da olmaz kararından sonra aslında harekete geçiliyor. Bugün burada Dersimspor diye bir kulüp var, Dersim diye bir gazete var, Dersim62 diye bir kulüp kuruldu ve yine bir devlet okulunun adı da Dersim. Yani bizim burada yaptığımız şey Dersim'in adını politikleştirmek değil, tersine halkın talepleri doğrultusunda o talebi yerine getirme meselesiydi ama bu kararı veren belediye başkanı ya da belediye meclisi değil. Karar, valilik makamına gönderildi, oranın kararına göre davranacağız" ifadelerini kullanmıştı.

MECLİS TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR NE OLDU?

Dersim Belediyesi meclis toplantılarında alınan kararları kamuoyuyla paylaşmış, kararlar arasında Tunceli isminin Dersim olarak değiştirilmesi, Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin bu yıl düzenlemesi ve kayyumun yol açtığı tahribatın araştırılması için komisyon  kurulması da yer almıştı.

Belediye Meclisinin açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

"Belediyemiz hizmet binasında bulunan tabelalarda yazılı 'Tunceli' ibaresinin değiştirilerek yerine, 'Dersim' ibaresinin yazılması görüşülmesi sonucunda: Kentimizin kültürünü, tarihini ve inanç biçimini yaşatmak adına, belediyemiz hizmet binasında bulunan tabelalarda yazılı 'Tunceli' ibaresinin değiştirilerek, yerine 'Dersim' ibaresinin yazılması oy çokluğu ile kabul edildi."

HİZMETLERİN ZAZACA VE KÜRTÇE DE YÜRÜTÜLMESİ

"İlimizde yaşayanların Türkçe’nin yanı sıra çoğunluğunun Zazaca ve Kürtçe konuştuğu göz önünde bulundurularak belediye hizmetlerinin, ilde yaşayanların ihtiyaçları doğrultusunda  Zazaca ve Kürtçe dillerinde de yürütülmesi oy çoğunluğu ile kabul edildi."

MUNZUR FESTİVALİ'NİN YAPILMASI

"İlimizde, belediyemiz tarafından Munzur Kültür ve Doğa Festivali adı ile düzenlenen festivalin 2019 yılında da düzenlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle 2019 yılı Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 25, 26, 27 ve 28 Temmuz 2019 günlerinde yapılması ve festival hazırlık çalışmaları kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda encümene yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi."

KAYYUMUN TAHRİBATI İNCELEMEK İÇİN KOMİSYON

Kayyım'ın tahribatını incelenmesi için  alınan  kararda ise " önerge ile kayyum tarafından gerçekleştirilen tahribatın ortaya çıkarılması için komisyon kurulması konusunun görüşülmesinde yapılan değerlendirme sonucunda; seçim öncesi dönemde gerçekleştirilen iş ve işlemlerin incelenerek raporlanmak üzere, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri ve hukuk işlerinden teşekkül eden bir komisyon kurulması oy çoğunluğu ile kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala'nın bireysel başvurusu AYM tarafından reddedildi

SONRAKİ HABER

TÜPRAŞ işçileri: Müzakere yoksa mücadele var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...