16 Nisan 2019 12:25
Son Güncellenme Tarihi: 17 Nisan 2019 10:57

AKP İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebiyle YSK'ye başvurdu

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’ye yapılan iptali ve yenileme başvurusunun ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi talepli olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kuruluna sundu. İtiraz dilekçesinin yaklaşık 44 sayfadan oluştuğu öğrenildi. AKP, İstanbul'da itiraz sonuçlanmadan Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmemesi için de İstanbul İl Seçim Kurulu'na başvurdu. AKP'nin YSK'ye verdiği dilekçeyi değerlendiren CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Dilekçede 'tam kanunsuzluk' deniyor ama somut değil" dedi ve seçimin tekrarını gerektirecek bir belge olmadığını vurguladı.

AKP OLAĞANÜSTÜ İTİRAZINI YAPTI

AKP adına seçiminin iptali ve yenilenmesi talepli olağanüstü itiraz dilekçesini Yüksek Seçim Kuruluna sunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yavuz "seçimin neticesine müessir olaylar ve haller" olduğunu ileri sürdü.

Maddi hata düzeltimi yoluyla 8-9 bin oyun AKP yerine başka partilere kaydırıldığını söyleyen Yavuz, geçersiz oyların sayılması sonucunda yaklaşık 6 bin oyun AKP'ye yazılması gerekirken iptal edildiğini savundu.

Oyların tamamının sayılması taleplerinin kabul edilmediğini söyleyen Yavuz, “Yüksek Seçim Kurulu kararı hepimizi bağlar. Ama ortada bir şüphe var ve bu şüpheyi gideremedik. Daha maddi hataların düzeltimi, geçersiz oyların sayımı ve tüm oyların sadece yüzde 10'u kadar sayılmışken, bu fark 29 binlerden 13 bin 900'lere indi. İddia ediyoruz ki bunların tamamı sayılsaydı veya bu şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı, bizim rakamlar gerçekti ve bizim lehimize bu seçim sonuçlanacaktı” iddiasında bulundu.

Sayım döküm cetvellerinin 5 binden fazlasının mühürsüz, 700'e yakınının imzasız olduğunu Yavuz, sandık kurullarının oluşumuna ilişkin ise KHK göndermesini yineledi: “62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiştir. Bunların arasında KHK ile ihraç edilmiş olanlar var.”

Seçimlerde organize bir usulsüzlük olduğunu iddia eden Yavuz, “Bu işte gerçekten bir iş var, seçim yolsuzluğu var. Bütün bu şaibeyi ortadan kaldıracak tek merci YSK'dir” dedi.

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZA "GEREKÇELER" NE OLDU?

AKP’nin İstanbul’da seçimlerinin iptal edilmesi ve yeniden yapılması için YSK’ya yaptığı olağanüstü başvurunun detayları ortaya çıktı. Deniz Zeyrek Sözcü'deki bugünkü köşesinde iptal dilekçesindeki gerekçelere karşın YSK'nin içtihatlarının ne olduğuna ve AKP'nin itirazını İmamoğlu'nun mazbatasını almadan önce yaparak olağanüstü itiraz için yasadaki usül şartını bile yerine getirmediğine dikkat çekti.

USULSÜZ SEÇMEN ATAMASI İDDİASI

AKP’nin iddiasına göre, seçmen listelerinde yapılan maddi hatalar veya kasti yanlışlıklar ve kanuna aykırılıklar sebebiyle gerçek durumu tespit edilemeyen 300 binden fazla seçmen bulunuyor. Dilekçede “İstanbul seçimlerinde tespit edebildiğimiz kadarıyla 8 bin 848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetveli, 1 milyonu aşkın seçmenin kullandığı oyun hukuki akıbetinin belirsizliğine yol açmakta ve dolayısıyla seçimin sonucuna doğrudan gölge düşürmektedir” ifadeleri kullanıldı.

AKP'nin ileri sürdüğü 8 bin usulsüz seçmen kaydı iddiasına karşılık seçmen kütükleri 31 Ocak'ta kesinleştiğinden ve askı süresinde yapılan itirazlar sonuçlandırıldığından YSK'nin sonradan gelen iddiaları kabul etmesi zor. Kesinleşen listelere göre bu iddia olağanüstü itiraz sürecine taşınamaz.

SANDIK KURULLARINA USULSÜZ ATAMALAR İDDİASI

Diğer bir iddia ise sandık kurullarına yapılan "usulsüz atamalar". AKP, bazı kurul başkanlarının kamu görevlisi olmadığını ileri sürerek duruma itiraz etti. AKP'li Yavuz, "62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiştir. Bunların arasında KHK ile ihraç edilmiş olanlar var” dedi.

Zeyrek yazısında sandıklara atanacak personel listesinin Kaymakamlarca hazırlandığına ve bu isimlerin İl/İlçe seçim kurullarının başkanları tarafından dağıtıldığına dikkat çekti ve sandık kurulları ile ilgili tasarrufun İçişleri Bakanlığı ile YSK'ye ait olduğunu vurguladı. Zeyrek, "YSK, 2016'daki mühürsüz oy vakasında olduğu gibi, vatandaşların usulüne uygun oy kullanmasını somut bir şekilde etkilemediği sürece sandık kurullarıyla ilgili itirazları reddediyor" diye devam etti.

KISITLI SEÇMEN İDDİASI

AKP, seçimlerde oy kullanamayacak durumda olan kısıtlı, ölü, tutuklu ve hükümlü olanların oy kullandığını öne sürdü. Bu iddiaya göre, "2 bin 308 kısıtlı, bin 229 ölü seçmenin yerine oy kullanıldı ve 10 bin 290 seçmen hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kaydedildi. 5 bin 287 hükümlü İstanbul Seçmen listesine kaydedildi ve İstanbul’daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmen tespit edildi. Öte yandan, İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildi"  

Bu itiraza karşın ise kısıtlı, ölü, tutuklu, hükümlü ve engelli vatandaşlar oy kullandığında seçim iptal edilebiliyor. Ancak bu konuda itiraz dilekçesinde somut olarak bildirilen kısıtlı seçmen sayısının seçim sonucunu değiştirebilecek nicelikte olması gerekiyor.

Dilekçede bazı oy torbalarında imzalı sandık seçmen listelerinin, oy sayım ve döküm cetvelinin ve sandık sonuç tutanaklarının bulunmadığı, 4 sandıkta 34 oy pusulasının kayıp olduğu, oy kullanan seçmen sayısı ile seçimlerde kullanılan oy pusulası sayısı arasında farkların olduğu iddiaları da yer aldı.

YSK'nin bu başvuruyu İstanbul il birleştirme tutanaklarının hazırlanması ve İstanbul sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından ele alması bekleniyor. YSK, AKP'nin daha önce yaptığı Büyükçekmece'deki seçim sonuçlarına ilişkin itirazı da bu başvuruyla birlikte görüşecek.

AKP, İMAMOĞLU’YA MAZBATA VERİLMEMESİ İÇİN İL SEÇİM KURULUNA BAŞVURDU

Öte yandan AKP, İstanbul'da itiraz sonuçlanmadan Ekrem İmamoğlu'na mazbata verilmemesi için İstanbul İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Ancak AKP bu itirazını İmamoğlu mazbatasını almadan önce yaptı. Bu da olağanüstü itiraz için yasadaki usül şartına uymuyor. 

KAFTANCIOĞLU: SEÇİMİN TEKRARINI GEREKTİRECEK BELGE YOK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu 'Çalar Saat' programında AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verdiği dilekçeyi değerlendirdi. "Dilekçede 'tam kanunsuzluk' deniyor ama somut değil" diyen Kaftancıoğlu, seçimin tekrarını gerektirecek bir belge olmadığını vurguladı.

Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını almasının önünde herhangi bir engel olmadığını belirten Kaftancıoğlu, "Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasındaki oy farkı 13 bin 785. Bugün itibarıyla mazbatanın alınmasında hiçbir engel yoktur" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Cezayir'de Anayasa Konseyi Başkanı istifa etti

SONRAKİ HABER

İngiliz eğitimciler Türkiye’deki sorunlara karşı mücadeleye çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...