28 Ocak 2019 20:02
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2019 10:16

ABD'den Venezuela'nın resmi petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım

ABD'nin Venezuela'ya yönelik hamleleri devam ediyor. Washington, Venezuela'nın resmi petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Fotoğraf: The Photographer/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

ABD, Venezuela'nın petrol şirketi PDVSA'ya (Petroleos de Venezuela) yaptırım uygulayacağını açıkladı.

AA'nın haberine göre Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, söz konusu yaptırım kararını açıkladı.

Mnuchin, Maduro'nun yönetsel meşruiyetini tanımadıklarına vurgu yaparak, bu kapsamda Venezuela PDVSA'yı yaptırım listesine aldıklarını ifade etti.

Bolton, Venezuela'ya ait 7 milyar dolarlık mal varlığına el konulduğunu söyledi.

VENEZUELA'NIN ÜLKE DIŞINDAKİ MAL VARLIKLARININ KONTROLÜ GUAIDO'YA VERİLDİ

ABD, resmi petrol şirketi PDVSA'ya yaptırım kararını açıkladığı sıralarda, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido da Venezuela Kongresi'ne şirket ve şirkete bağlı petrol rafinerisi Citgo yönetimine yeni bir isim atamaları talimatı verdiğini duyurdu.

Guaido ayrıca, Venezuela'nın ülke dışındaki mal varlıklarının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

PDVSA, OPEC ülkesi Venezuela'nın en büyük gelir kaynağı. Venezuela'nın en büyük petrol müşterisi ise ABD. Venezuela'nın petrol ihracatının yüzde 41'i ABD'ye yapılıyor. Venezuela ayrıca ABD'ye en çok ham petrol tedarik eden ülkeler arasında yer alıyor.

RUSYA: HEM REJİMİ DEĞİŞTİRMEK HEM DE BUNDAN KÂR SAĞLAMAK İSTİYORLAR

Sputnik'in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin, PDVSA'ya yaptırım uygulamasının yasa dışı bir girişim olduğunu söyledi. Lavrov, ABD'yi yaptırımlar ile ülkenin devlet varlıklarını ele geçirmeye çalışmakla suçladı.

Venezuela'da işleri olan ABD şirketlerinin yaptırımlar dışında tutulduğu hatırlatmasını da yapan Lavrov, "Bu şu anlama geliyor: (Venezuela'da) hem rejim değiştirmek, hem de bundan kâr sağlamak istiyorlar" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Graham: Trump bana, Venezuela'ya askeri harekat olasılığını sordu

SONRAKİ HABER

Adana'da kadın cinayeti: Suriyeli kadın ormanlık alanda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...