Ambulansla cezaevinden çıkarılan Leyla Güven'in açlık grevi sürecek

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tutuklu yargılandığı davadan tahliyesine karar verildi. Leyla Güven ambulansla cezaevinden çıkarıldı.

25 Ocak 2019 06:10
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ocak 2019 13:17
Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven'e, tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında tahliye kararı verildi. Güven, ambulansla Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden çıkarıldı. Güven'in açlık grevi eylemini sürdüreceği açıklandı.

YURT DIŞI YASAĞIYLA TAHLİYE KARARI VERİLDİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle sürdürdüğü açlık grevinin 79'uncu gününde olan Leyla Güven hakkında "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Örgüt propagandası yapmak" ve "2911 sayılı Yasa'ya muhalefet" iddialarıyla açılan davanın 5'inci duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi adliye çevresi ve içerisinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmada iddia makamı, mevcut delil durumunu gerekçe göstererek Güven’in tutuklu halinin devamı yönünde görüş bildirdi.Mahkeme heyeti, dosyada delillerin toplanmış olmasını göz önünde bulundurarak yurt dışı yasağı koşuluyla Leyla Güven’in tahliyesine karar verdi.

CEZAEVİNDEN ÇIKARILDI

Güven, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahsis edilen ambulansla çıkarıldı. Güven, buradan Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar mahallesinde bulunan evine götürüldü. 

BULDAN: GÜVEN’İN TALEBİ KARŞILANMADI, AÇLIK GREVİ SÜRECEK

Leyla Güven’in evine getirilmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan gazetecilere açıklama yaptı. Buldan, Güven'in moralinin yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Cezaevinde birçok insanın sürdürdüğü açlık grevinin, kendisi de dahil olmak üzere devam edeceğini ifade etti. Çünkü talebi henüz yerine getirilmedi. Leyla Güven’in talebi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına dairdir. Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle düzenli görüşmeler yapılması ve bu talep dikkate alınıp bu görüşmeler başladıktan sonra ancak kararını değiştirebileceğini ifade etti. Güven’in açlık grevi bugün itibariyle evinde devam ediyor.”

Güven'in insanların hukuksuz bir şekilde içeride tutulduğunu ifade ettiğini belirten Buldan, "Bu hukuken aslında çok önce olması gereken bir şeydir. Ama biz bunu hukukla alakalı olmadığını biliyoruz. Siyasi karar neticesinde verilen ve uzun süredir cezaevindeydi Leyla Güven. Dolayısıyla bu tahliye kararına çok fazla anlam yüklememek gerektiğini düşünüyorum. Önemli bütün  cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklarin   bir an önce son bulması, Öcalan ile duzenli görüşmelerin yapılması" dedi.

GÜVEN: ÖCALAN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMELİ

Leyla Güven, duruşmayı takip etmek için gelen yabancı heyettekilere kısa bir açıklama yaptı. Güven, “Dayanışma gösteren bütün halklara çok selamlar. Benim talebim henüz gerçekleşmiş değil. Talebim Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesidir. Bu gerçekleşinceye kadar ben ve 249 arkadaşımız açlık grevine devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AMBULANS BEKLETİLİYORDU

Evrensel'e konuşan Leyla Güven'in kızı Gazeteci Sabiha Temizkan, cezaevi önünün abluka altında olduğunu aktarmıştı. Temizkan, "Görüşçüler dışında hiç kimsenin içeri girmesine izin verilmiyor. Vekilleri bile bırakmadılar. Öğleden sonra ancak alabiliriz" demişti. 

Güven cezaevinden çıkarılmadan önce Sağlık Bakanlığına ait bir ambulansın cezaevi bahçesinde bekletildiği belirtildi, cezaevi idaresinin yürüyemeyen Leyla Güven için bir tekerlekli sandalye tahsis ettiği kaydedildi.

Sabiha Temizkan sosyal medya hesabından, HDP’li vekillerin de cezaevi bahçesine alındığını duyurmuştu. 

 

"LEYLA GÜVEN HAKLIDIR, TECRİT KALKMALIDIR"

Leyla Güven'in duruşması öncesi, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklamada yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Leyla Güven'in 79 gündür açlık grevinde olduğunu belirterek, "Leyla Güven'in sesine ses katmak, onun çığlığını dünyaya duyurmak için buradayız. 'Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır' demek için onun iradesine sahip çıkıyor ve 'Onun sözü, bizim sözümüzdür' diyoruz. Tecrit bir an önce kalkmalıdır. Öcalan'ın 15 gün önce kardeşi ile görüştürülmesi bir aile görüşüdür, bu önemlidir ama Öcalan'ın ailesi ve avukatları ile düzenli bir şekilde görüştürülmesi gerekiyor. Bu Türkiye Anayasası'nın kendisine verdiği bir haktır ve bu hakkın elinden alınması hiç kimsenin hakkı değildir" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD'de hükümetin açılma çabaları sonuçsuz kaldı

SONRAKİ HABER

EMEP GYK üyesi Mustafa Taşkale'nin duruşması ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...