10 Ocak 2019 17:39
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ocak 2019 03:49

Arjantin'de halk zamlara karşı sokağa çıktı

Doğal gaz, elektrik ve ulaşımda yüzde 55'e varan zamlar nedeniyle emekçiler eylem yaptı.

Fotoğraf: Muhammed Emin Canik/AA

Paylaş

Arjantin’de binlerce emekçi, doğal gaz, elektrik ve ulaşımda uygulanacak yüzde 55’e varan zamları protesto etti. Yürüyüşe sendikalar, mahalle ve kitle örgütleri katıldı.

Başkent Buenos Aires’teki tarihi Obelisco dikilitaşında toplanan emekçiler, Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’ya kadar yürüdü.

“Barrio de Pie” (Mahalleler Ayakta)  hareketi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşün ardından Casa Rosada önünde emekçilere yemek dağıtıldı. İşçi ve öğretmen sendikaları ise akşam saatlerinde başkent Buenos Aires’te de meşaleli yürüyüş düzenledi. Mayıs Caddesi’nde toplanan kalabalık, Ulusal Kongre binasına kadar “Basta de tarifazos!” (Zamlara yeter) sloganıyla yürüyüş yaptı.

‘BU ÖFKEYİ SEÇİMLERDE OYA DÖNÜŞTÜRELİM’

“Yavaş yavaş ölmektense tek kurşunla öldürsünler, hiçbir şeyimiz kalmadı” diyor Pagina12’ye konuşan Oscar. Hemen yanındaki Maria Luisa, “En çok gençlerin geleceği için buradayım. Durum korkunç. Herkes hasta, çünkü paramız yetişmiyor. Gençler için daha kötü. Başlarına gelecekler konusunda korku içindeler. Onlar da korkudan hasta oluyorlar, halk histerik durumda” diye ekliyor.

Yürüyüşün örgütçülerinden biri de Kamyon Şoförleri Sendikası. Kendisi de kamyon şoförü olan Pablo Moyano, “Hükümet halka saldırmaktan vazgeçsin istiyoruz” diyerek ekim ayında yapılacak genel seçimleri hatırlatıyor: “Bu öfkeyi ekimdeki seçimlerde oya dönüştürmek zorundayız ki sağcılar bir kez daha Arjantin’i yönetmesin.”

66 ÖRGÜTTEN ORTAK ÇAĞRI

AA’nın haberine göre 66 örgüt ortak bir bildiri yayımladı. Metinde Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin önderliğini yaptığı “Değişelim (Cambiemos) Koalisyonu”, işçi sınıfının ekonomisini yapılan yüksek zamlarla bunaltmak ve binlerce küçük ve orta ölçekli işletmenin kapanmasına sebep olmakla eleştirildi. Metinde, halka alanlarda zamlara tepki gösterilmesi çağrısı yapıldı.

Hükümet karşıtı gösterilerin 7 Şubat’a kadar her perşembe ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenmesi öngörülüyor.

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de geçen ay, 13 milyondan fazla kişinin yaşadığı Buenos Aires’te 2019’da elektrik kullanımına kademeli olarak yüzde 55, toplu ulaşıma yüzde 40 ve ulusal çapta doğal gaza yüzde 35 zam yapılacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gebze Eksen Makina işçileri haklarını almak için direnişe başladı

SONRAKİ HABER

Datça açıklarında 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...