03 Aralık 2018 06:00
Son Güncellenme Tarihi: 03 Aralık 2018 07:11

Vergi indirimleri bekleneni sağlamadı: Yıllık enflasyon yüzde 21,62

TÜİK Kasım 2018 enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre yıllık bazda tüketici enflasyonu yüzde 21,62; üretici enflasyonu ise yüzde 38,54 oldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu, Kasım 2018 enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 21,62 oldu.

TÜFE'de 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 20,79, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,62 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,63 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

Aylık en yüksek artış yüzde 2,37 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan, sağlıkta yüzde 0,57, konutta yüzde 0,47, lokanta ve otellerde yüzde 0,41 ve alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,17 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Kasım ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde düşüşün yüzde 0,74 olarak gerçekleşmesi dikkat çekti.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ EV EŞYASI GRUBUNDA

TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 27,87, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 25,66, konut yüzde 24,76 ve eğlence ve kültür yüzde 21,18 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2. Düzey'de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 23,59 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 25,06 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 17,50 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesinde gerçekleşti.

261 MADDENİN FİYATINDA ARTIŞ YAŞANDI

Kasım 2018'de endekste kapsanan 407 maddeden; 38 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 261 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 108 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU KURU SOĞAN

TÜİK verilerine göre Kasım ayının zam şampiyonu yüzde 50,58’li fiyat artışıyla kuru soğan oldu. Kuru soğanı yüzde 18,59’la kadın kabanı, yüzde 15,29’la patates, yüzde 13,69’la kuru fasulye, 13,53 ile kabak, yüzde 12,78 ile salatalık, yüzde 11,53 ile çocuk botu, yüzde 9,12 ile patlıcan takip etti.

ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ YILLIK BAZDA YÜZDE 38,54 ARTTI

Yurt içi üretici fiyat endeksi ise 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,53 düşüş gösterirken; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 36,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,54 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,52 artış gösterdi.

Aylık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,80, imalat sanayi sektöründe yüzde 3,09 düşüş yaşanırken; elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe yüzde 2,35 ve su sektöründe yüzde 1,25 artış gerçekleşti.

Bir önceki aya göre en fazla düşüş; yüzde 15,49 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde yaşandı. Buna karşılık tütün ürünleri yüzde 4,14, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı yüzde 2,35, içecekler yüzde 1,78 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

VERGİ İNDİRİMLERİNİN ETKİSİ SINIRLI KALDI

Yaz aylarında yaşanan döviz krizinin tüketim fiyatlarına yansımasının ardından hükümet enflasyonun önüne geçebilmek için ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ programı ilan etmiş ve yerli üretim kampanyası başlatmıştı. “Gelinen durum, sadece kamu kurumları ya da bakanlıkların mücadelesinin ötesinde, Enflasyonla Topyekun Mücadele ihtiyacını doğurmuştur” itirafıyla hükümetin ekonomi politikalarının enflasyonu engelleyemeyeceğini ifade eden Hazine ve Maliye Bakanlığı firmalara dönük teşvikler sıralanmış ve programa dahil olan şirketlerin fiyatlarda yüzde 10 indirime gideceği belirtilmişti. 30 Ekim itibariyle kampanyaya destek veren şirketlerin sayısının 2500’ü geçtiği ifade edildi. Ancak atılan bu adımların enflasyonun ateşini düşürmediğini Ekim ayı enflasyon rakamlarıyla gören hükümet 6 kalemde ek vergi indirimlerine gitti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; bu altı kalemi şöyle sıralamıştı:
"Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim'de bitiyordu, yıl sonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz."

BAKAN ALBAYRAK ENFLASYON KONUSUNDA HALA İYİMSER

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kasım ayı enflasyon rakamları, Eylül ayındaki yüksek enflasyon sonrasında atılan adımların ve Enflasyonla Topyekun Mücadele programının başarısını ortaya koymuştur” iddiasında bulundu.

Twitter hesabından açıklama yapan Albayrak, “Tüketici Fiyat Endeksi, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 1,44 düştü. Üretici fiyatlarında da yüzde 2,53 düşüş gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 24,34'ten yüzde 20,72'ye geriledi. Bu tablo enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir” dedi.

Fiyatlardaki ‘köpüğün’ ortadan kalkmaya başladığını söyleyen Albayrak, “Bu süreci, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruş ile desteklemeye devam ediyoruz. Dengelenme süreci etkisini Aralık ayında da gösterecek. YEP'teki 2018 hedefimizi yakalayacağımızı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

FİYAT ARTIŞIYLA FİİLİ MÜCADELE YÖNTEMİ: DEPO BASKINLARI

Enflasyonla mücadeleyi vergi indirimleriyle sınırlı tutmayan hükümet; görevlendirilen mali polis ve zabıtalarla rafları gezip ‘fiyat’ avına çıkmıştı. Son olarak bu ayın zam şampiyonu soğan fiyatlarında yaşanan artış üzerine Ankara Polatlı’da soğan depolarına baskın düzenlenip; değerinin altındaki fiyata soğan satmayan çok sayıda üreticiye para cezaları kesilmişti. (HABER MERKEZİ)

Bülent Falakaoğlu: 'Enflasyon gerçeği: Gürültü büyük, etki küçük, sorun derin!'

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan TOKİ işçileri serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

İDO: Sefer devam etmesi kararımız sadece bir ertelemedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...