30 Kasım 2018 09:12

Arjantin'deki G20 Zirvesi'nin gündeminde neler yer alıyor?

Güney Amerika ülkesi Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G20 Zirvesi bugün başlıyor. Zirvenin gündeminde neler var?

Fotoğraf: G20 Argentina/Flickr

Paylaş

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 zirvesi Güney Amerika ülkesi Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bugün başlıyor. Zirvede Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, Rusya-Ukrayna gerilimi, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının gündem olması bekleniyor.

Devlet ve hükümet başkanları kalkınma, altyapı ve yatırım meselelerini de gündemine alacak.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmesi, Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla ortaya çıkan gerginlik ve Çin - ABD arasındaki ticaret savaşının zirve boyunca liderler arasında yapılacak görüşmelerin konusu olması bekleniyor.

VELİAHT PRENS BİN SELMAN ZİRVEYE KATILACAK

Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili sorular, cinayette rolü tartışılan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın zirveye katılmasıyla yeniden gündemde öne çıkabilir. Zirvenin ev sahibi Arjantin'in Devlet Başkanı Mauricio Macri, konunun ikili görüşmeler ve muhtemelen toplu görüşmelerde masada olacağını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün zirvede Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşeceğini açıkladı. Macron, "Türkiye ve Suudi Arabistan'da yürütülen soruşturmanın devam etmesini, olayın aydınlatmasını ve uluslararası toplumun bu sürece dahil olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Zirvenin hemen öncesinde Rusya'nın Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınında Ukrayna donanmasına ait gemilere silahlı müdahalede bulunmasıyla ortaya çıkan gerginliğin de zirve gündemini etkilemesi bekleniyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, krizin ortaya çıkmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile cumartesi günü zirve marjında yapmayı planladığı ikili görüşmeyi iptal etti. Rus haber ajansları Putin'in Sözcüsü Dimitriy Peskov'un iptalin Rus Devlet Başkanı'nın "daha yararlı görüşmelere zaman ayırmasını sağlayacağına" dair demeçlerine yer verdi.

TİCARET SAVAŞI

Başkan Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile planlanan görüşmesinde ise bir değişiklik yok. Ancak görüşmenin iki ülke arasında dış ticaretteki bazı kalemlerdeki gümrük tarifelerinin karşılıklı olarak artırılmasıyla ortaya çıkan anlaşmazlığı çözüme kavuşturup kavuşturmayacağı merak ediliyor.

ABD - MEKSİKA - KANADA ANLAŞMASI

Öte yandan, zirvede, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasının (NAFTA) yerini alacak ABD - Meksika - Kanada Anlaşmasının (USMCA) imzalanması planlanıyor. Zirve öncesi Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ABD'nin çelik ve alüminyum ürünlerine getirdiği yeni tarifleri kaldırmaması halinde törene bizzat katılmayarak yerine Dışişleri Bakanı'nı göndereceği iddia edilmişti. Ancak Trudeau'nun sözcüsü daha sonra yaptığı açıklamada Kanadalı liderin törene bizzat katılacağını bildirdi. 

Bugün başlayan zirve 2 gün sürecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de sokak ortasında kadına şiddete büyük tepki

SONRAKİ HABER

İtalya'da işsizlik artmaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...