29 Kasım 2018 12:47
Son Güncellenme Tarihi: 30 Kasım 2018 09:26

Ukrayna Rus vatandaşlarına kısıtlamalar getirecek

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko: Rus vatandaşlarına kısıtlamalar getireceğiz ve bunun tamamen adil olduğunu düşünüyorum.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkede ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle Ukrayna vatandaşlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağını belirterek, “Rus vatandaşlarına ise kısıtlamalar getireceğiz” dedi.

Poroşenko, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edilmesi sonrası halka itidal çağrısı yaparak, “Marketlere tuz ve kibrit almak için koşmayın. Ukrayna vatandaşlarının bankalardaki parasına, döviz işlemlerine veya yurt dışı seyahatlerine herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek” ifadesini kullandı.

Ülkedeki Rus vatandaşlarına yönelik uyarıda bulunan Poroşenko, “Rus vatandaşlarına kısıtlamalar getireceğiz ve bunun tamamen adil olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ukrayna, Karadeniz'de Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunması nedeniyle sıkıyönetim ilan etmişti.

UKRAYNA KIRIM’A GİRİŞLERİ KAPATTI

Poroşenko'nun açıklamasının hemen ardından Ukrayna yönetimi ayrıca Kırım Yarımadası’na yabancıların girişini geçici olarak yasakladı. Ukrayna Sınır Güvenlik İdaresi’nden yapılan açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’na Ukrayna yönetiminin denetimindeki bölgelerden giriş-çıkışların, sıkıyönetim süresi boyunca yabancı uyruklulara kapalı olacağı belirtildi. Belirtilen süre boyunca Kırım Yarımadası’na Ukrayna denetimindeki topraklardan sadece Ukrayna vatandaşlarının giriş-çıkış yapabileceklerinin vurgulandığı açıklamada ayrıca, kararın yürürlüğe girmesinden önce Kırım Yarımadası’na Ukrayna yasalarına uygun şekilde giriş yapmış olan yabancı uyrukluların, buradan tekrar Ukrayna yönetiminin denetimindeki topraklara giriş yapabilecekleri bildirildi.

RUSYA'DAN ‘UKRAYNA'YA GİRİŞ YASAĞINA’ TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın Rus erkeklerine ülkeye giriş yasağı koyma kararına tepki gösterdi.

Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Ukrayna ve başkenti Kiev'deki gelişmeleri ‘devlet sisteminde tam bir işlev bozukluğu’ olarak nitelendirdi.

Rus erkeklerin Ukrayna'ya giriş yasağı kararını da değerlendiren Zaharova, “Bu kararlar ülke yönetiminin vahşi hareketlerinin sonucudur” ifadelerini kullandı.

'RUSYA DENİZCİLER HAKKINDAKİ TUTUMUNU DEĞİŞTİRMEYECEK'

Trump'ın açıklamasının ardından açıklama yapan Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Djabarov “Rusya denizciler hakkındaki tutumunu değiştirmeyecek. Bu şantaj işe yaramayacak” dedi.

Djabarov, Rusya’nın ABD’de gözaltına alınan Rusya Federasyonu vatandaşı Maria Butina hakkındaki eylemlerini örnek gösterdi. Senatör, “Butina, insanlık dışı koşullarda ABD’de hapiste, ama biz çok fazla endişe duymamıza rağmen Amerikalı tarafa şantaj yapmıyoruz” dedi. 

TRUMP, PUTİN İLE GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, (29 Kasım) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Arjantin'de yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini duyurdu. Trump, Arjantin'de düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'ne hareketinden önce Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya gemileri ve mürettebatı iade etmediğini vurgulayan Trump, “İlgili bütün taraflar için en iyisi olacağını düşünerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Arjantin'de yapacağım görüşmeyi iptal etme kararı aldım” dedi. Trump paylaşımında, “Bu sorunun bir an önce çözümüyle birlikte anlamlı bir zirve olmasını umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, bu hafta içinde Washington Post gazetesine verdiği özel mülakatta, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin ABD Ulusal Güvenlik Kurulundan ‘tam rapor’ beklediğini kaydetmişti. Putin'le Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin kararı bu rapor sonrasında vereceğini vurgulayan Trump, “Bu rapora göre hareket edeceğim. Belki de bu toplantı gerçekleşmeyecek” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: Çöp tesisi kurma ısrarından vazgeçilmeli

SONRAKİ HABER

'TEFE ve TÜFE’deki artış borçları katladı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...