04 Kasım 2018 12:24

Kadir Akın'ın RED belgeseli Londra’da gösterildi

'Adaletin olmadığı yerde her sadakat sahtedir' şiarıyla hazırlanan RED belgeseli Londra'da DAY-MER'in düzenlediği etkinlikte gösterildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Araştırmacı yazar Kadir Akın’ın hazırladığı belgesel RED ile Londra’da izleyici karşısına çıktı. Ermeni devrimci “Paramaz” ve Ermeni soykırımını konu alan belgesel Londra Toplum Merkezi’nde gösterildi. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından organize edilen etkinlikte Kadir Akın, kitabını da okurları için imzaladı. Dün yapılan etkinliğe, Türk ve Kürtlerin yanı sıra çok sayıda Ermeni de katıldı.

Programda Yazar Aydın Çubukçu da bir konuşma yaparak, bu tür tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkarmanın son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, Kadir Akın’ın çalışmasının gerçekleri anlamak bakımından önemli bir belge niteliğinde olduğunu söyledi.

‘GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Gazeteci Koray Düzgören’in de belgesel ve kitapla ilgili kısa bir konuşma yaptığı etkinlik, belgeselin izlenmesiyle devam etti. Belgesel izlendikten sonra konuşan Kadir Akın, Paramaz ve 19 Ermeni devrimcinin Beyazıt Meydanında 1915 yılında idam edilmesinin, tarihin karanlığında kalmaması gerektiğini, daha önce bu konuda araştırmaların yapılmış olmasına karşın, görsellerle halkların bilgisine sunulmasının önemine değindi.

Ermenilere uygulanan baskı ve soykırım politikalarının, bugün hala açıktan konuşmanın yer yer sorun olmasının büyük bir cesaret gerektirdiğini söyleyen Akın, araştırma boyunca kendisine herkesin Ermeni olup olmadığını sorduğunu, soranların ise “ya Ermenisin ya da Ermeni olduğunu gizliyorsun” gibi yaklaşımlarının da Ermeniler üzerindeki baskının ne kadar yoğun olduğunu gösteren bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Bundan sonra da bu araştırmalara devam edeceğini, gerçekleri açığa çıkarmayı sürdüreceğini belirten Akın, Ermeni kadın hareketine ilişkin de çalışmalar yaptığını duyurdu.

‘PARAMAZ BİR DENİZ GEZMİŞ’Tİ’

Etkinlikte bir konuşma yapan Aydın Çubukçu ise, Paramaz’ın bir Deniz Gezmiş olduğunu, fakat Deniz Gezmiş’in Paramaz’ı bilmediğini belirterek, Ermeni devrimcilerin Türkiye’deki sosyalist hareket tarafından çok iyi bilinmemiş olmasını büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Çubukçu, halkların mücadele tarihinin tüm açıklığı ile ortaya çıkarılmasının önemine vurgu yaparak, Kadir Akın’ın belgesel film ve kitap çalışmasının bu bakımdan çok değerli olduğunu belirtti. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fırat'ın doğusunda ne oluyor?

SONRAKİ HABER

Radyoloji çalışanları tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...