24 Ekim 2018 10:58

Yazarımız Kamil Tekin Sürek’in duruşması 6 Aralık’a ertelendi

‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılanan yazarımız Kamil Tekin Sürek’in duruşması ertelendi.

Fotoğraf: Cansu Pişkin/Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Evrensel yazarlarından Avukat Kamil Tekin Sürek’in "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Kamil Tekin Sürek ve avukatı Devrim Avcı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatının hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme hakiminin değiştiği görüldü. Duruşma, hakim değişikliği sebebiyle gelen belgelerin okunmasıyla başladı.

Sürek’in avukatı Avcı geçtiğimiz celse, yargılamaya konu köşe yazısında bahsi geçen Tekirdağ Belediye Başkanı Mehmet Ekrem Eşkinat ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan hakkında yapılan adli soruşturmaların akıbetinin sorulmasını talep etmişti. Mahkeme de Eşkinat hakkındaki adli soruşturmanın akıbetinin öğrenilmesi için Tekirdağ Cumhuriyet Başsağlığına müzekkere yazılmasına karar vermişti. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığından gelen yanıtta Eşkinat hakkında kamu davasının açıldığı görüldü.

‘HAKARET DAVALARI SUSTURUCU İŞLEV GÖRÜYOR’

Sürek ve avukatı Avcı, celse arasında mahkemeye sundukları dilekçede, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinin, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olarak ifade özgürlüğünü sınırladığını belirterek TCK 299. Maddenin iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etmişti. Dilekçede, “Cumhurbaşkanına hakaret” davalarının siyasal eleştiride caydırıcı bir etki yarattığını ve bu yanıyla, ifade özgürlüğünü ortadan kaldırarak “susturucu” bir işlev gördüğü vurgulanarak, TCK’nın 299. maddesinin ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran, siyasal eleştirinin önünü tıkayan, muhalefetin ve basının üzerinde bir baskı aracı haline dönüştüğü ifade edilmişti.

‘TCK 299. MADDE ANAYASAYA AYKIRI’

Sürek’in avukatı Devrim Avcı, yapılan Anayasa değişikliği nedeniyle Cumhurbaşkanının bağımsızlığını yitirdiği ve siyasi parti lideri haline geldiğini söyledi. TCK’nın 299. maddesinin Anayasaya aykırı olduğunun altını çizen Avcı mahkemeden, değişen yasal düzenlemeleri de dikkate alarak talepleri doğrultusunda karar verilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Abdulsamet Aydın ise, Anayasaya aykırılık talebinin reddini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Tekirdağ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılarak açılan davanın iddianamesini ve varsa gerekçeli kararının istenmesine karar verdi. Sürek ve avukatı Avcı’nın Anayasa’ya aykırılık iddiaları hakkında dilekçe ve dosya kapsamını incelendikten sonra karar vereceğini belirten mahkeme, bir sonraki duruşmayı 6 Aralık saat 9.50’ye erteledi.

NE OLMUŞTU?

Yazarımız Sürek’e, Evrensel'de yayımlanan ‘Faşist Diktatörlük’ başlıklı yazısında geçen “Faşist diktatörlüklerde, iktidara en ufak eleştiri getirdiğinizde hakkınızda davalar açılır, işinizden olursunuz, hatta terörist ilan edilirsiniz. Ama, iktidar sahiplerinin her türlü yasalara aykırı fiilleri yargılanmaz. Bunları nereden biliyoruz? Tarihten. Hitler, Mussolini, Salazar, Franco, Pinoşe, Saddam, bin Ali vb. ülkelerini böyle yönetti” ifadelerinden ötürü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vekili Avukat Ahmet Özel’in şikayetiyle dava açılmıştı.

 

ÖNCEKİ HABER

Anadolu’da kadınlar ticari anlaşma yapıp, mühür basıyordu

SONRAKİ HABER

3. Havalimanında iş bırakma eylemi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...