29 Eylül 2018 04:38
Son Güncellenme Tarihi: 29 Eylül 2018 11:06

Meteoroloji: Fırtınanın yönü değişti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden beklentiler arasında bulunan 'Tropik Fırtına'nın hareket yönünün kuzeye yöneldiği açıklaması geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, tropik fırtınanın yönünün değiştiğini belirtti.

Coşkun “Ülkemizin kıyı Ege kısımları ile Marmara'nın batısında etkili olması beklenen tropik fırtınanın, yapılan son tahminlerde hareket yönünün değişerek Mora Yarımadası üzerinden Ege Denizi üzerine kadar gelmesi ve şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yönelmesi tahmin ediliyor” dedi. İstanbul Valiliği de yaptığı açıklamayla fırtına nedeniyle kara, deniz ve hava ulaşımında aksamalar olabileceğine dikkat çekti. Fırtına nedeniyle İzmir başta olmak üzere Ege’nin diğer kıyı kentlerinde önlemler alınmaya çalışılıyor. Önlemler kapsamında İzmir'de hafta sonu oynanacak tüm amatör küme maçları ertelendi. Fırtına nedeniyle Kuşadası Liman Başkanlığı, 29 ile 30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

Fırtınanın hareket yönünü değiştireceğini bildiren Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu sebeple Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de beklenilen rüzgar şiddeti ve yağış miktarının bir miktar azalması bekleniyor. Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir'in batı kıyı ilçeleri, Çanakkale ve Edirne'de Pazar günü rüzgar hızının 70-90 km/saat, yağış miktarının ise mekrekareye 50-75 kg civarında gerçekleşeceği, ancak Ege denizinde açıklarda rüzgar hızının 100 km/saat ve üzerinde eseceği, yağışın ise metrekareye 100 kg üzerinde meydana geleceği tahmin ediliyor. Bu tür fırtınaların, yön ve şiddeti değişebildiğinden Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz tarafından anlık olarak takip edilmektedir. Özellikle çiftçilerimize, denizcilerimize, balıkçılarımız ve bölgedeki vatandaşlarımız ile yetkililere; yaptığımız uyarıları takip etmelerini, dikkatli ve tedbiri elden bırakmamalarını öneriyoruz.”

Öte yandan AKUT da ‘’Tropik Fırtına’’ beklentisine karşı öncesi, sırası ve sonrasında alınacak önlemlerle potansiyel yaralanmaların ve kayıpların önüne geçilmesi için vatandaşları önlem almaları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Fırtına Öncesinde Alınması Gereken Önlemler:

■ Fırtına uyarılarını radyo, televizyon ve diğer iletişim kanallarından takip edin. Gerektiğinde meteorolojiden telefonla bilgi alın.

■ Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.

■ Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgâr alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.

■ Araçları, varsa garaja park edin; yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun.

■ Çatı katı, tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın.

■ Eğer pencerelerde panjur veya kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.

■ Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.

■ Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

'FIRTINAYA HAZIRLIKLI OLUN!'

Fırtına Gerçekleştiği Esnada Yapılması Gerekenler:

■ Mümkün olduğunca içeride kalın.

■ Dışarı çıkmanız gerekirse bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin; onlara sığınmayın!

■ Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun; korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın.

■ Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın!

■ Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin.

■ İçerideki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın.

■ Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler gibi) dikkatli olun; mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun.

■ Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun; yavaşlayın ve yandan esen rüzgâra dikkat edin.

■ Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın!

'MUTLAKA GÜVENDE OLUN!'

Fırtına Geçtikten Sonra Yapılabilecekler:

■ Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.

■ Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin; fırtınanın bunları zayıflatmış olabileceğini unutmayın.

■ Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.

İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Marmara Bölgesi'nin batısı ile İstanbul çevrelerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak beklendiğini belirtti. Meteoroloji, Akdeniz üzerinden gelen ve İzmir başta olmak üzere Ege kıyılarında etkili olacak “Kırbaç Kasırgası”na karşı alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bölgede hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacak.

Parçalı ve çok bulutlu havanın hakim olacağı bölgenin batısı ile İstanbul çevrelerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak öngörülüyor.

Kuzey ve Kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden orta kuvvette, gece saatlerinden itibaren kuvvetli (30-60 km/sa) olarak eseceği tahmin edilen rüzgar nedeniyle yaşanabilecek ulaşımda aksamalar ile bazı olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. (DHA-AA)

ÖNCEKİ HABER

Messi milli takım kadrosunda yer almadı

SONRAKİ HABER

Adana’da kısa film ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...