24 Eylül 2018 09:03
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2018 14:06

MHP, af teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu

MHP önceki gün detaylarını açıkladığı af teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

MHP hazırladığı af yasası teklifini Meclise sundu. Af teklifi ile ilgili açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Teklif 19 Mayıs 2018 öncesi suçları kapsıyor. Teklif cezalarda 5 yıllık indirimi kapsıyor” dedi. Af tasarısı yasalaşırsa 162 bin civarında kişinin bundan yararlanacağını belirten Yıldız, teklifin Alaattin Çakıcı’yı nasıl etkileyeceği şeklindeki soruya ise, “Magazinleştirmeyelim’ yanıtını verdi.  Yıldız, tasarının hazırlanması aşamasında Alaattin Çakıcı’nın avukatları ile görüşüldüğünü de sorulan bir soru üzerine itiraf etti.

Teklife ilişkin açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, teklifte 19 Mayıs 2018 tarihinin esas alındığını bu tarihten sonraki suçların kapsam dışında olduğunu söyledi.

162 bin civarında kişinin bu aftan yararlanacağını kaydeden Yıldız, uyuşturucu satıcılarının teklif kapsamında olmasıyla ilgili olarak, “İçeride uyuşturucu baronu yok. Genellikle Doğu ve Güneydoğulu çocuklar. Cezaevlerinde tahrik edilebilecek çocuklardır. Öncelikle ıslah edilmelidir. Kamuoyunda torbacı olarak biliniyor. Yoksul halk kesimleri” dedi.

ÇAKICI SORUSUNA ‘MAGAZİNLEŞTİRMEYELİM’ YANITI

Yıldız teklifin Alaattin Çakıcı’yı nasıl etkileyeceği şeklindeki soruya ise tepki göstererek, “Magazinleştirmeyelim. Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz için kanun çıkmaz. Teklif kapsamında ise elbette bunlar da yararlanır. Ayrıca Çakıcı’nın eşini öldürtmekten cezaevinde yattığı doğru değil. Onun cezası infaz edildi. Avukatlarına da sorduk, şu anda cinayet veya örgüt suçundan bir infazı yok” diyerek tasarının hazırlanması sürecinde Alaattin Çakıcı’nın avukatları ile görüşüldüğünü itiraf etti.

KADIN KATİLLERİ DE AFFEDİLEBİLİR

Tasarıda dikkat çeken noktalardan birisi ise kadın cinayetinden hüküm giyenlerin tasarıdan yararlanmasının önünün açık olduğu yönündeki değerlendirmeler. Kadın katillerinin kapsam dışı olduğu açıklansa da TCK’de “adam öldürme”ye ilişkin cezalarda da kadın ve erkek farkı gözetilmiyor. Bu nedenle de teklifin yasalaşması halinde kadın cinayetinden hüküm giyenlerin de yararlanabilmesinin önü açık olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

BÖYLE BİR AF TOPLUMA HİZMET ETMEZ

Tasarıya hem siyasetçilerin hem de hukukçuların itirazı var. Af teklifini gazetemize değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Yıldız’ın ‘ıslah olacaklar’ açıklamasına ise şu soru ile yanıt verdi: “İstatistiki bir çalışma yapmadan mafya yapılarını, milleti haraca kesenleri, toplumu sindirenleri salarsınız bunlar ıslah mı olacak?” 

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, devletin şahısların birbirleri arasında işlediği suçlarda affetmesinin mümkün olmadığını belirterek, bunun genel hukuk kuralları çerçevesinde de kabul görmediğini ifade etti.

Tasarıda kapsam dışı bırakılan siyasi suçlara ilişkin olarak da Canduran, bu suçların dönemden döneme değişebilen suçlar olduğuna dikkat çekti. Bugün düşünce suçu olduğu düşünülen bir eylemin 5 yıl sonra suç olmaktan çıkarak yaşam şekli haline gelebileceğini belirten Canduran, devletin bu siyasi suçları affederek hayata farklı bir bakış açısı getirebileceğini söyledi.

Canduran şu örneği verdi: “Eskiden 141 ve 163. maddeler vardı. Din propagandası, komünizm propagandası yapmak suç idi sonradan kaldırıldı”. Canduran siyasi suçlar kapsamında da bu dönemde FETÖ kapsamında yargılananların sorun olacağı konusunda çekincelerini paylaştı. Canduran, “Bu noktada FETÖ’den ceza alanlar siyasi suç mu kabul edilecek sorunu karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden içinde bulunduğumuz dönemde hükümetin bu şekilde bir af yasası çıkarması topluma hizmet etmeyecektir” dedi.


KAPSAM DIŞINDA KALAN SUÇLAR

Tasarıda kapsam dışında kalan suçlar MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'ın açıklamasında şöyle yer aldı:

"Kapsam dışına alınan suçlar devlet güvenliğine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme kapsam dışıdır. Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsam dışında. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar kapsam dışı. Kanunun amacı belli, biz devlete karşı işlenen suçları kapsam dışında tuttuk."

"Devlete, hükümete, milli savunmaya karşı suçlar, adam öldürme suçları, cinsel suçlar, çocuklara karşı yapılan cinsel suçlar, Orman Kanuna ait suçlar, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'ndaki suçlar ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsam dışıdır."

"Sanık ve şüphelinin tutukluluk durumuna gelince istinaf ve ve temyiz kanun yolunda ilk derece mahkemesiyle istinaf ceza dairesinde hükmolunan cezaların toplam süresi, kavuşturma evresindeyse iddianame ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunan suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı. Soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç ve suçların kanun maddesinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi, bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilir."

"Türkiye'de tutuklu hükümlü sayımız 253 bin civarında. Bunlardan terör suçlusu olarak 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 tutuklu var. Adam öldürme suçundan 22 bin 610 hükümlü, 5 bin 664 tutuklu var. Kanun kapsamı dışında olanları çıkınca 162 bin tutuklu ve hükümlü bu düzenlemeden faydalanacaktır. Bunlar adli suçlar, devlete karşı işlenen suçlar değil." (HABER MERKEZİ)


BİLGEN: AF KAPSAMININ NET OLMASI GEREKİYOR

HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen, MHP’nin Meclise sunduğu af kanunu yasa tasarısını gazetemize değerlendirdi. Türkiye’de ifade özgürlüğü ve siyasi haklar konusunda sorun yaşandığını belirten Bilgen, hangi suçların af teklifi kapsamına alındığının net olması gerektiğini söyledi. MHP’nin af teklifini oluşturdukları komisyon ve hukukçularının kapsamlı incelemesinden sonra daha detaylı değerlendireceklerini belirten Bilgen, Türkiye’de asıl olarak ifade özgürlüğü ve siyasi haklarla ilgili özgürlüklerde sorun yaşandığını vurguladı. Bilgen, “Bunu görmezden gelen bir yasa noktasında sorun yaşanır” dedi. Sistemden kaynaklı mağduriyetlerin yaşandığını dile getiren Bilgen, bir kerelik afla bu sorunların çözülemeyeceğini ifade etti. Çözüm için bir iradenin olması gerektiğini belirten Bilgen, “Eğer MHP ve AKP arasında pazarlık ile değerlendirilirse, bu af tasarısından son derece önemli sonuçlar çıkacak. Hangilerinin kapsama alınması konusunda net olmaları gerekiyor” dedi. Bilgen tasarıda gerçek ve adil bir çözüm aranacaksa sürecin bir parçası olacaklarını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

SALICI: ÖNCELİKLE AFFIN İÇERİĞİNİ GÖRMEK LAZIM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı basın toplantısı düzenledi. MHP’nin af tasarısını Meclise sunmasıyla ilgili bir soruya ise Oğuz Kaan Salıcı, “Öncelikle affın içeriğini görmek lazım. Ondan daha önce bu af teklifini MHP yapıyor. MHP, Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı. Cumhur İttifakının büyük ortağı bu af teklifiyle ilgili ne düşünüyor, önce ona bakmak lazım. İkincisi, af teklifinin içeriği milletvekillerimiz tarafından incelenecek. Grup başkan vekillerimiz, hukukçu milletvekillerimizle bir komisyon oluşturacaklar ve o komisyon af teklifinin içeriğiyle ilgili konuyu detaylı bir şekilde değerlendirecek. CHP ondan sonra bir görüş oluşturacak" diye yanıt verdi. (Ankara/DHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

İnternet yayınlarını MİT ve Emniyet denetleyecek

SONRAKİ HABER

İmam hatibe dönüştürülen okul, öğrencisi olmadığı için açılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...