21 Eylül 2018 09:18

Tescilli kültür varlığı Beyaz Fil binasının yıkımına karşı mücadele

Manisa'daki Beyaz Fil binasının satışına itirazlar sürüyor. Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu, hukuksuz uygulamaya karşı mücadele ediyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Manisa’nın merkezinde yer alan, kentin simgelerinden Beyaz Fil binasının satışına itirazlar sürüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü’nün hizmet verdiği tarihi binayı satın alan Teksan Brode Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., 8 kiracısına 30 Eylül 2018 tarihine kadar binayı boşaltmaları için ihtarname çekerken verilen süreler içinde çıkmayan kiracılar, mahkeme kararı olmaksızın idari birimlerce tahliye edilecekler. Bina için ise 24 Eylül 2018 günü saat 9.30'da keşif yapılacak.

Beyaz Fil Binası, 2012 yılında ‘Kentsel sit alanı içinde kaldığından 1. grup taşınmaz kültür varlığı’olarak tescillense de SGK tarafından 2014 yılında, Emek İnşaat ve İşletme A.Ş. aracılığıyla ihale suretiyle satışa çıkarılmış ve şartnameyi alan iki talipliden biri, yapı tescilli olduğundan ihaleye girmemiş ve satışı tek alıcı olarak katılan Teksan, taşınmazı 30 milyon 450 bin TL gibi bir bedelle satın almıştı.

Satın alınma sürecinden sonra ise taşınmazın tescilli olduğunu bilerek satın alan Teksan, tescilin kaldırılması için 2017 yılında yaptığı başvuruyu, İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu reddetmiş; adı geçen Şirketin yaptığı itirazı ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce görevlendirilen üç Kültür ve Turizm Uzmanının aksi yöndeki raporlarına karşın, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kabul etmişti.

‘ŞİRKET KAZANCINA KAZANÇ SAĞLAMAK İSTİYOR’

Yapılacak keşif öncesi konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Beyaz Fil Yıkılmasın Platformu,

“Teksan, binayı yıkarak yerine AVM, gökdelen şeklinde otel ve rezidans yaparak, kazancına kazanç katmak istemektedir” dedi. Yüksek kurulun kararına karşı açılan davaların sürdüğü belirtilen açıklamada, İdare Mahkemesince, 24 Eylül 2018 günü saat 9.30'da yapılacak keşifte platform olarak yer alacaklarını bildirdiler.

Teksan, kiracılarını çıkarmaya başladığını ve halkta yıkılması yönünde bir algı yaratılması için binaya hiç bakmadığını, binanın zarar görmesi için elinden geleni yaptığı belirtilen açıklamada,“Şirket, kentsel dönüşümden yararlanmak amacıyla tuttuğu denetim firmasından aldığı raporla yapının riskli olduğunu tespit ettirmiş; bu yolda Şehzadeler Tapu Müdürlüğünce kendisine yapılan bildirime, doğal olarak itiraz etmediğinden tespit kesinleşmiştir. Kalan 8 kiracısına ise 30 Eylül 2018 tarihine kadar binayı boşaltmaları için ihtarname çekmiştir. Verilen süreler içinde çıkmayan kiracılar, mahkeme kararı olmaksızın idari birimlerce tahliye edileceklerdir” denildi.

Cengiz Bektaş, Beyaz Fil binasına ilişkin yazdı.

'BELEDİYELER SESSİZ'

“Ortada büyük bir rant vardır ve bu oyun maalesef Manisa Büyükşehir ve Şehzadeler Belediyelerinin gözleri önünde sürmekte, başlangıçta binanın tescillenmesi için olumlu oy kullanan, daha sonra da tescilinin kaldırılmasını istemeyen Belediyeler, nedense bugün seslerini çıkarmamaktadır” diye belirtilen açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının, binanın tescilinin devam etmesi ve itirazın reddi gerektiğine ilişkin 27.10.2017 günlü raporlarına karşın; üst düzey bürokrat ağırlıklı Yüksek Kurul'un, Teksan’ın itirazını kabul etmesini anlamak mümkün değildir! Önceki maliki SGK olan bu taşınmaz, hepimizin malıdır. Halkın malı olan değerli taşınmazlar ucuz fiyata satılarak peşkeş çekilmekte, maalesef buna ilgili idareler ve yetkililer ses çıkar(a)mamaktadır” denildi.

'YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR'

Son olarak Manisa halkına çağrıda buluna Platform, şunları kaydetti: “Yarın çok geç olabilir. Siyasi düşüncelerimiz ne olursa olsun, gelin el ele verelim. Partili, partisiz; geçmişimizi ve değerlerimizi koruyalım. Güçlerimizi birleştirelim. 24 Eylül 2018 günü saat 9.30'da yapılacak keşif için Beyaz Fil Binası önünde olalım. Hukuksuzluklara ve yolsuzluklara, 'Yeter artık, dur' diyelim. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı

SONRAKİ HABER

Hotiç ve Yeşil Kundura'dan sonra Beta Ayakkabı da konkordato ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...