19 Eylül 2018 13:26

Mimarlar Odasından ODTÜ Rektörüne cevap: Birlikte sayalım mı ağaçları?

ODTÜ rektörünün arazi tahsisi açıklamasına Mimarlar Odası cevap verdi: Ağaçları kesmiyorlar, kökünden söküyorlar.

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Derya KAYA
Ankara 

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, KYK’ye 49 yıllığına bedelsiz tahsis edilen 40 dönüm arazi hakkındaki eleştirilere yanıt verdi. Öğrencilerin yurda ihtiyacı olduğunu belirten Kök, kampüs arazilerinin tahsisine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu savundu. Mimarlar Odası Evrensel aracılığıyla ODTÜ Rektörüne yanıt verdi. 

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, öğrencilere gönderdiği mailde eleştirilere yanıt vererek, basında yer alan haberlerin ‘gerçek dışı’ olduğunu savundu. Kök, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ı kastederek, “Bir süredir bir meslek odasının Ankara şube yönetim kurulu başkanı tarafından önce ‘ODTÜ ormanlarında ağaç katliamı’ daha sonra ise ‘ODTÜ ormanında kasıtlı çıkarılan yangın’ başlıklarıyla gerek basında gerekse sosyal medyada yer alan ‘gerçek dışı’ haberlere KYK yurdu ile ilgili olarak bir yenisinin daha eklendiği gözlemlenmektedir” dedi. Kök, iddialarla ilgili gerekli hukuki yollara başvuracağını da açıkladı.

REKTÖR: 1365 YATAĞA İHTİYAÇ VAR

ODTÜ ile KYK Genel Müdürlüğü arasında 21 Mayıs tarihinde imzalanan protokolün, Mimarlık Fakültesi akademisyenleri, idari ve teknik uzmanların görüşü alınarak belirlendiğini anlatan Kök, orman alanı sınırları dışında çevreye ve ağaçlara en az zarar verecek şekilde belirlendiğini kaydetti. Kök, “İddia edildiği gibi bölgede 4-5 bin ağaç değil, 300 civarında kavak ağacı yer almaktadır. Bu kavak ağaçları kesilmek üzere yetiştirilmektedir” ifadelerini kullandı. Yurt kayıtlarının devam ettiğini ve şu anda toplam 1365 yatak ihtiyacı olduğunu kaydeden Kök, ayrıca Ankara’nın değişik KYK yurtlarında da 433 ODTÜ öğrencisinin kaldığını ifade etti. ODTÜ bileşenlerinin bilgilendirilmediği yönündeki açıklamaları da yalanlayan Kök, genişletilmiş yöneticiler toplantısında detaylı bilgi verildiğini ve sunum dosyası olarak da akademisyenlere ulaşıldığını savundu.

‘SORUN 49 YILLIĞINA BEDELSİZ TAHSİS’

Rektör Kök’ün açıklamalarını Evrensel'e değerlendiren  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise durumun rektörün söylediği gibi olmadığını belirterek kendilerinin kamuoyunu bilgilendirmesi sonucu rektörün açıklama yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Candan, rektörün protokolü kimseye vermediğini, protokolün ortaya çıkması sonrası uzun bir süre üniversitede sorgulama yaptığını, kendilerinin ise dava yoluyla protokolü almak zorunda kaldıklarını anlattı. Sorunun ihtiyaçtan kaynaklı masumane bir yurt sorunu olmadığını vurgulayan Candan, “Sorun ODTÜ arazisinin 49 yıllığına ve bedelsiz tahsisi. Bir kez arazinin bedelsiz tahsisinin önünü açarsanız bundan sonra başkalarına verilmesinin de yolu açılır” dedi. ODTÜ yapısının değiştirilmeye çalışıldığını vurgulayan Candan, daha önce de ODTÜ’nün koruma amaçlı imar planına dava açtıklarını hatırlatarak, önceden bölgeye ilişkin yapılan protokollerin ihlal edilemeyeceğini kaydetti.

‘AĞAÇLARI BİRLİKTE SAYALIM MI?​’

Rektörün “300 kavak ağacı” açıklamasına da tepki gösteren Candan, “Tespit yapıldı o bölgede. Birlikte sayalım mı ağaçları? Kavak ağacı suyu çeken bir ağaç. Kendiliğinden yetişmiş ağaçlar üzerinden kamuoyu yanıltılıyor. Ayrıca onları kesmiyorlar, kökünden söküyorlar” dedi. Candan, rektörün şeffaf davranmadığını vurgulayarak, “Mimarlık Fakültesi’nin tavrının rektörün bahsettiği gibi olmadığını biliyoruz. Üniversite içerisinde hangi akademisyenlerden görüş alınmış, fakültenin genel tavrı bu mu açıklansın” dedi.  Candan, ayrıca arazi tahsisine ilişkin Merkez Bankası ile görüşme yapıp yapmadığını, görüşmelerin kimlerle yapıldığını, başka hangi kurumlarla görüşüldüğünün açıklanmasını istedi. 

ÖNCEKİ HABER

Havalimanı işçisi: Kimse bizi kışkırtmadı, herkes öyle dolu ki...

SONRAKİ HABER

FİSKOBİRLİK’ten zoraki alışveriş genelgesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa