12 Eylül 2018 14:52

Tütün yasası üreticilerin yüzünü güldürmedi!

Adıyamanlı tütüncüler yeni tütün yasası ile işlerinin yarı yarıya azaldığını belirtti, birliklere ve sendikalara çağrı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Erdoğan ALAYUMAT

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren tütün yasası ile işlerinin yarı oranda azaldığını belirten Adıyamanlı tütüncüler, yetiştirici birliklerine ve sendikalara duyarlılık çağrısı yaptı.

Adıyaman’da başlayan tütün hasadı, yetiştiricilerin yüzünü güldürmedi. Tütün yasasında yeni düzenlemelerin yapılmasının üzerinden bir yıl geçti. Aradan geçen bir yılın sonunda tütün yetiştiricileri yasanın kendilerini olumsuz etkilediğini ve satışlarının yarı yarıya düştüğünü dile getirdi.

MASRAF ÇOK KÂR YOK

Tütün yasası ile birlikte açıktan tütün satma ve doldurulmuş tütün satmanın yasaklandığını, kargo ile başka kentlere satılan tütünün kilosunda da sınırlamaya gidildiğini hatırlatan yetiştiriciler, başka kentlere kargo ile 50 kilo tütünden fazla gönderemediklerini kaydetti. Yasağa uymayan üreticiye adli para cezası ile 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası uygulandığını ifade eden yetiştiriciler, satışlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi.

TÜCCAR KAZANDI

Nüfusunun büyük bölümünün tütün ile geçimini sağladığı Çelikhan ilçesine bağlı Bulam beldesinde tütün yetiştiren Abuzer Çelik, yürürlüğe giren tütün yasasının işlerini ciddi anlamda düşürdüğünü dile getirdi. Tütün yasasının daha çok tütün tüccarına yaradığını sözlerine ekleyen Çelik, “Ürününü satamayan çiftçinin mahsulünü çok düşük fiyatlarla tüccarlar satın alıyor, daha yüksek fiyata satıyor. Bu sene tütünden kazancımızdan ziyade zararımız var” diye konuştu.

ÜRETİM YÜZDE 90 AZALDI

Gökhan Ayna, yaklaşık 40 yıldır Kömür beldesinde tütüncülük yaptığını aktararak “40 yıl önce buralar tütünden geçilmezdi. Her köyde, her beldede bir tütün pazarı vardı. O zamanlar bizim de işlerimiz iyiydi. Hiç kimsenin şikayet ettiğini duymuyorduk ama şimdi durum öyle değil. Ben eskiden yüz dönüme tütün ekerken şimdi sadece 10 dönüme ekiyorum. Yani işlerimiz yüzde 90 civarında düşmüş. Bunun sorumlusu kim diye sorarsanız devlettir derim” dedi.

ESKİ MAHSÜL BİTMEDİ

Kent merkezinde bulunan tütüncüler çarşısında esnaflık yapan Abuzer Akgül, tütün yasasının çıkmasından sonra dışarıya satışlarının yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Eski mahsulü bitiremeden yeni mahsulün geldiğini dile getiren Akgül, “Geçen seneden kalan tütünü daha tüketebilmiş değiliz. Bu yüzden yeni mahsulü bu sene almaya gücüm yok. Adıyaman tütünü Türkiye ve bölge kentlerinin tümüne yetiyordu ama son yıllarda dışarıya tütün satışında ciddi düşüş yaşandı” dedi.

‘BİNLERCE İNSAN MAĞDUR OLDU’

Uzun yıllardır tütüncüler çarşısında esnaflık yapan Ahmet Kaplan ise çarşıyı göstererek eskiden cıvıl cıvıl olduğunu, şimdilerde ise tek tük müşteri geldiğini kaydetti. Tütün yasasının kendilerini olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Kaplan, yetiştiricilerin tek geçim kaynağının tütün olduğunu, bu yasa ile birlikte binlerce insanın mağdur olduğunu hatırlattı. Yetiştirici birliklerine duyarlılık çağrısı yapan Kaplan, yetiştirici birlikleri ve sendikaların sessizliğini eleştirerek şunları söyledi: Daha ne kadar susacaksınız. Ülkede talan edilmedik, yok edilmeyen tarım alanı kalmadı. Var olanlar da verimsizleştirildi. Buna artık dur deyin. (Adıyaman/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gençlik hareketi tarihinden portreler: '68

SONRAKİ HABER

Bir kalemle, bir defterle dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...