12 Eylül 2018 14:05

Ev arıyorsanız hayat gerçekten çok zor

Eğer Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci iseniz ve eve çıkma kararı aldıysanız hayat gerçekten de çok zor.

Paylaş

Burak PINAR

Kocaeli

Enflasyon son 14 yılın en yüksek oranına ulaştı. ÜFE'ye bağlı artışla 1000 lira kira ödeyen bir kişi bu artışla birlikte 1187.8 TL kira ödeyecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon ağustos ayında yüzde 17.90’a çıktı. Bu, son 14 yılın en yüksek enflasyon oranı. TÜİK tarafından açıklanan ÜFE’ye göre de kira artış oranı Eylül 2018’de yüzde 18.78 olarak gerçekleşti. Bu veriler ekonomideki kötü gidişatı yansıması olarak bir kenarda dursun. Eğer Kocaeli Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci iseniz ve eve çıkma kararı aldıysanız hayat gerçekten de çok zor.

“ÖĞRENCİYE EV YOK”

Yolda yürürken boynunuz tutulana kadar, internetten telefon şarjınız bitene kadar baktığınız daireler, eşten dosttan duyduğunuz daireler hepsinin arasından bütçenize ve en yaşanılır olanları sormaya başlıyorsunuz ama unuttuğunuz bir şey var “ÖĞRENCİYE VERMİYORUZ !”

Hadi diyelim öğrenciye kiraya veren bir ev buldunuz. Bu sefer de parası çok uçuk oluyor. Telefonda öve öve bitirilemeyen o evler içine girdiğinizde harabe oluyor. Akıtan musluklar, çalışmayan su ısıtma sistemleri, bozuk kapı ve cam kolları ya da bazen karşınıza aşılması imkansız bir sorun olarak çıkan merkezi sistem aidatları. Evin kirası 700 lira oluyor 400-500 lira aidat oluyor. Durum böyle olunca bir eve çıkmak gerçekten çok zor. Tabi birde burada öğrencinin ana maddi gelir durumu ailelerin maddi durumunu göz ardı etmemek gerekiyor. Son zamanlarda temel gıda maddelerine gelen %30’luk zamları, vergilere gelen yeni zamları, elektrik ve suya gelecek zamları göz önünde bulundurduğumuzda zamlardan önce de durumları hiç iyi olmayan ailelerin bu durumda pek de yapacağı bir şey kalmıyor.

Peki ya nasıl olacak bu işler? Bu ağır şartlar altında ezilmeyi reddedip krizin faturasını tabana değil tavana kesilsin mi diyeceğiz? Ekonomik gidişatı fırsat bilip, kan emicilik yapıp evlerinin fiyatlarını şişirerek kiraya vermek isteyen ev sahiplerine göz mü yumacağız yoksa ne oluyor mu diyeceğiz, Her fırsatta bütün olumsuzlukların yükünü omuzlarımıza yüklemeye devam etmelerine göz mü yumacağız yoksa bütün bunlara karşı bulunduğumuz her alanda bir araya gelerek mücadele mi edeceğiz? Karar onun, bunun, şunun değil karar geleceği karartılmak istenen ülke gençliğinindir.

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kıbrıs’taki öğrencilerin yaşamından notlar

SONRAKİ HABER

Bir küçük barınamama meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa