10 Eylül 2018 13:54

Öcalan’ın ailesinden 'tecridi kaldırın' çağrısı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan 'Demokratik kurumlar, aydınlar ve tüm insanlar, tecridin kırılması için harekete geçmelidir' dedi.

Fotoğraf: Mehmet Öcalan | MA

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeyi anlatan Mehmet Öcalan, ağabeyinin kendisine “En son gelinecek nokta yine barıştır. Bu sorun öldürmeyle çözülemez. Ölümle çözülseydi 40 yıldan bu yanadır çözülürdü” dediğini belirterek, herkesi tecride karşı harekete geçmeye çağırdı.

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, Mezopotamya Ajansından Muhammed Abdulkadir Esen’e değerlendirmelerde bulundu.

Yasalara göre bir mahkumun ailesi ve avukatlarıyla görüşebilme hakkı olduğunu dile getiren Öcalan, “O yasalar ne ailesi ne de avukatlar için işletilmiyor. 2 yıldan beridir ondan hiçbir haber alamıyoruz. Yaşayıp yaşamadığını bile bilmiyoruz. Umuyorum ki önümüzde ki günlerde İmralı yolu açılır. Kendimiz için istemiyoruz. Bize açılmıyorsa avukatlara ve bağımsız heyetlere de açılsa yeterlidir” dedi.

‘EN SON GELİNECEK NOKTA YİNE BARIŞTIR’

Son görüşmede Abdullah Öcalan’ın genel bir süreç değerlendirmesi yaptığını paylaşan Öcalan, yaptıkları son görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“O zaman açlık grevleri yapılıyordu. Biraz onları konuştu. Sonra da Kürt sorununa yönelik konuşmaya başladı. Bana; ‘Devlet bana imkan verirse, ben ve buradaki arkadaşlarım her şeyi hazırladık.  Bu sorunu 6 ayda çözebiliriz. En son gelinecek nokta yine barıştır. Günde ortalama 10 insan çatışmalarda hayatını kaybediyor. Bu sorun öldürmeyle çözülemez. Ölümle çözülseydi 40 yıldan bu yanadır çözülürdü’ demişti.”

‘BU DURUM ARTIK TECRİDİ DE AŞTI’

“Devlet onun barış çağrısına kulak asmıyor” diyen Öcalan, “Bu durum artık tecridi de aştı. Bu durumun başka bir örneği dünyada yok. Herkese çağrıda bulunuyorum; Bütün demokratik kurumlar, aydınlar ve tüm insanlar, tecridin kırılması için harekete geçmelidir” dedi.

Tecridin Türkiye’nin zararına olduğunun altını çizen Öcalan, “Hükümet ve devlet biraz vicdanlı olsun. Bu durum her ne kadar siyasi ise, bu işin bir de insani tarafı bulunuyor. Bugün harekete geçmezsek yarın çok geç olabilir. Tecridin bir an önce kırılması gerekiyor. Uluslararası kurumlara da çağrıda bulunuyorum. Uluslararası kurumlar harekete geçmelidir. İşkence Önleme Komitesine (CPT) çağrıda bulunuyorum. CPT’nin gücü var. Neden gidip görüşmüyorlar. Ortada çirkin bir oyun dönüyor. Bu oyunun bedelini insanlar canlarıyla veriyor” diye ekledi.

1999 yılında Türkiye’ye teslim edilen ve İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevine konulan PKK Lideri Abdullah Öcalan, o günden bu yana tecrit koşullarında tutuluyor. Öcalan, 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana avukatlarıyla, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana da İmralı Heyeti ile görüştürülmüyor. 50 Kürt siyasetçi tarafından başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi sonucunda 11 Eylül 2016 tarihinde Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı Adası’na gitmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’te bir türbe daha taşındı

SONRAKİ HABER

'Ejder meyvesi suyu yudumlayıp milleti kandırıyorsunuz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...