04 Eylül 2018 09:37

Arjantin'de yeni kemer sıkma paketi açıklandı

Arjantin'de bütçe açığını gidermek gerekçesiyle ihracata vergi getirilecek, kamu harcamaları azaltılacak. Ayrıca bazı bakanlıklar kapatılıyor.

Arjantin Ulusal Kongresi | Fotoğraf: Eurico Zimbres/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Paylaş

Arjantin’de derinleşen ekonomik sorunları IMF’den borç alarak ve kamu harcamalarını azaltarak çözmeye çalışan Mauricio Macri hükümeti yeni bir kemer sıkma paketi daha açıkladı.

Buna göre, bütçe açığını gidermek gerekçesiyle ihracata vergi getirilecek, kamu harcamaları azaltılacak. Ayrıca bakanlıkların sayısı da azaltılıyor. Kapatılan bakanlıklar arasında Sağlık, Çalışma, Kültür ve Sosyal Kalkınma bakanlıkları gibi halkın yararlandığı en önemli kamu hizmetlerini yürüten bakanlıklar da bulunuyor. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı gibi bir önceki sosyal demokrat hükümet tarafından teknolojide bağımlılığı azaltma amaçıyla kurulan bakanlığın da kapatılacağının açıklaması bilim insanlarının tepkisiyle karşılandı.

‘KAMU HARCAMALARI AZALTILACAK’

Arjantin’de hükümet yerel para birimi pesodaki değer kaybının yarattığı ekonomik sıkıntıyı giderme gerekçesiyle “ekonomik tedbirler” açıklandı. Sağcı Devlet Başkanı Mauricio Macri, televizyondan yaptığı açıklamada, ihracata vergi getirileceğini ve kamu harcamalarını azaltmak için bakanlıkların sayısının yarı yarıya azaltılacağını belirtti.

Macri, yüzde 30’lara yükselen enflasyondan zarar gören yurttaşları korumak üzere ekonomik ve gıda yardımı programlarının artırılacağını da söyledi.

Macri, “İstediğimiz ülkeyi kurabilmek için gelirinden daha fazlasını harcamayan denk bütçeli bir devlete ihtiyacımız var” dedi.

PESODAKİ DEĞER KAYBI DURMUYOR

Arjantin’de Merkez Bankası bu yılın başından beri faizleri yüzde 60’a kadar çıkardı ancak yerel para birimi pesodaki değer kaybı durdurulamadı. Peso yılın başından bu yana ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 50 oranında değer kaybetti.

Hükümet ise halkın tepki ve eylemlerine rağmen yeniden IMF’nin kapısını çaldı. Arjantin’in talebiyle ülkeye 50 milyar dolar borç verilmesini öngören 3 yıllık stand-by anlaşması haziran ayında onaylandı. IMF ile Arjantin arasında varılan anlaşma çerçevesinde, Arjantin hükümetine, ilk aşamada yarısı bütçe desteği için kullanılmak üzere 15 milyar dolar finansman sağlanacak. Kalan 35 milyar dolarlık kredinin ise 3 yıl içerisinde IMF Yönetim Kurulu’nun her çeyrekte yapacağı değerlendirmelere tabi olmak kaydıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

Arjantin geçen hafta söz konusu kredinin ilk diliminin erken serbest bırakılmasını talep etmişti.

BİLİM İNSANLARI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Macri Hükümetinin bazı bakanlıkları kapatma kararı ise tepki gördü. Pagina12 gazetesinin haberine göre, kapanacak bakanlıklar arasında 2007 yılında kurulan Bilim, Teknoloji ve İnnovasyon Bakanlığının da bulunuyor. Bilim insanları ise karara tepki gösteriyor.

2016 yılında Macri hükümetinin bilim ve teknoloji alanındaki kemer sıkma politikalarına tepki olarak kurulan Arjantin için Bilim ve Teknik (CyTA) isimli kitle örgütü de bir açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, bilim ve teknolojik üretimde bağımsız çalışmaları desteklemek amacıyla kurulan bakanlık, 2015 yılına kadar önemli çalışmalara imza attı, yurtdışına giden bilim insanları bu sayede Arjantin’e geri döndü, 90 metrekarelik labaratuar kuruldu, bilimsel araştırmaların desteklenmesi için programlar (CIC) geliştirildi ve burslar verildi. Ancak Macri hükümetiyle birlikte programlara katılanların sayısı yüzde 50 oranında azaltıldı, ücretler ve burslar düşürüldü, bakanlığın geliştirdiği “ulusal alt yapı planı” iptal edildi, çeşitli uluslar arası anlaşmalar da iptal edildi.

Açıklamada, hükümetin sosyal politikalarına karşı tepkinin giderek büyüdüğüne de dikkat çekilerek, “bilim ve teknoloji toplumu”na da bu politikalara karşı mücedele etme ve bugün benzer mücadeleler veren halk kesimleriyle birleşme çağrısı yapıldı.

HANGİ BAKANLIKLAR KAPATILDI?

Kapatıldığı açıklanan bakanlıklar şöyle: Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ile birleştirildi. Sağlık Bakanlığı kapatılarak Sosyal Kalkınma Bakanlığına bağlandı. Kapatılan Çalışma ve Tarım Bakanlıkları da Üretim Bakanlığına bağlandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Erdoğdu: Ücretler aylık olarak enflasyon oranında hesaplansın

SONRAKİ HABER

Gazeteci Sibel Hürtaş'ın oğlunun fotoğrafı suç unsuru oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...