26 Temmuz 2018 08:00
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2018 12:13

CHP'li 129 vekil ve 59 il başkanından Kılıçdaroğlu'ya destek

CHP'li 129 milletvekili, 59 il başkanının olağanüstü kurultay taleplerine karşı yaptığı açıklamaya destek veren bildiri yayımladı.

Fotoğraflar: AA

Paylaş

CHP'li 129 milletvekili ve 59 il başkanı, olağanüstü kurultay taleplerini desteklemediklerini ilan eden açıklamalar yayımladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel ile çok sayıda CHP milletvekilinin katılımıyla TBMM'de yaptıkları açıklamada, 129 milletvekilinin imzaladığı bildiri okundu.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu tarafından okunan bildiride, 24 Haziran seçiminden hemen sonra uygulamaya konulan "tek adam rejiminin" genel hukuk kurallarına ve anayasaya aykırı bir şekilde her alanda hayata geçirilmeye başlandığı belirtildi.

CHP'nin, haksız ve hukuksuz uygulamaların, insan hakkı ihlallerinin önüne geçebilmek için Mecliste ve hayatın her alanında, kuvvetler ayrılığını, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmaya var gücüyle devam edeceğinin belirtildiği bildiride, "Yaklaşan yerel seçimler öncesinde başarıya ulaşmanın birlik ve beraberlik içinde zaman kaybetmeden çalışmalara başlamak olduğu bilinci ile, bu gün kurultay tartışmalarına odaklanmanın ve ülkenin gerçek gündeminden uzaklaşmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz" denildi.

"Geldiğimiz süreçte kurultay toplanmasına yönelik imza sayıları üzerinden bir algı yaratmanın ve bu tartışmayı devam ettirmenin partimize ve ülkemizin aydınlık geleceğine zarar verdiği aşikardır." ifadeleri kullanılan bildiride, şu görüşlere yer verildi:

"Bugün il başkanlarımız tarafından yapılan açıklamaya ve sağduyu çağrısına iştirak ettiğimizi ve kurultay tartışmalarının sayı boyutundan çıkarılarak sonlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin asıl gündemine ve yerel seçimlere odaklanarak birlik içinde başarı için mücadele etmemiz gerektiğini düşünen TBMM Gurubumuzun bu iradesini sayın basın mensupları ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

Öte yandan CHP'li Bankoğlu, bildiriyi 129 milletvekilinin imzaladığını belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'dan imza talebinde bulunulmadığını söyledi.

Açıklamanın ardından, söz konusu bildiriyi imzaladığı belirtilen milletvekillerinin listesi basın mensuplarına dağıtıldı.

12 MİLLETVEKİLİ İMZA VERMEDİ

CHP'li 129 milletvekilinin, kurultay tartışmalarının sayı boyutundan çıkarılarak sonlandırılmasına ilişkin bildirgesine, 12 milletvekili imza vermedi.

Bildiri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve cezaevinde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na iletilmedi.

Bildiriye Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, İstanbul milletvekilleri Ali Şeker ve Gürsel Tekin, İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Böke, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve Yalova Milletvekili Özcan Özel destek vermedi.

59 İL BAŞKANINDAN GENEL MERKEZE DESTEK

CHP'de olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin İstanbul, Ankara ve İzmir’in de arasında bulunduğu 59 il başkanından genel merkeze destek açıklaması geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Tarafımızı belli etmeye değil, tavrımızı koymaya geldik” derken, ortak açıklamada da olağanüstü kurultay tartışmasının kamuoyu önünde yapılmaması gerektiği ifade edildi. Kurultay çağrıcılarından CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise "Açıklama panikle yapılmıştır" dedi.

CHP'de olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin İstanbul, Ankara ve İzmir’in de arasında bulunduğu 59 il başkanından genel merkeze destek açıklaması geldi. Ankara'da bulunan CHP Bülent Ecevit Parti Okulu'nda bir araya gelen il başkanları, olağanüstü kurultay toplanmasına gerek olmadığı açıklaması yaptı. İl başkanları adına ortak açıklamayı okuyan CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, OHAL'i olağanlaştıran iktidarın yetkileri ortadayken CHP'yi olağanüstü kurultaya götürmenin sadece tek adam rejimini memnun edeceğini söyledi. Kamuoyu önünde, sosyal medyada yapılan basın açıklamaları ve olağanüstü kurultay için yapılan imza sürecinin partilerine zarar verdiğini belirten Güvener, il başkanları olarak kurultay tartışmalarının imza skoru şeklinde kamuoyu önünde yapılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

'İKTİDARIN ALGI OPERASYONU'

Güvener, “Kurultay talebi demokratik bir hak olmakla birlikte seçim öncesi ve seçim sürecinde bize kapalı olan medya mecraları parti içi tartışmaları ekranlara taşımakta, tek adam yönetimi ve yandaşları parti içerisindeki tartışmaları ellerini ovuşturarak, keyifle izlemektedirler. Bu durum iktidarın CHP'ye dönük yürtüttüğü algı operasyonun boyutunu açlıkça göstermektedir. İhtiyacımız olağanüstü kurultaydan ziyade birlik, beraberlik ve sorumluluk içinde bu karanlık süreçten çıkabilmemizdir. Sorumluluk sahibi her partilimziin parti içi iktidar mücadelesini ve kurultay tartışmalarını bırakarak partimizi yerel seçimlere taşıyacak olgunlukta davranmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Ardından il başkanlarının isimlerini okuyan Güvener, gazetecilere soru kabul etmeyeceklerini söyledi.

KAFTANCIOĞLU: SKOR VERMEYE GELMEDİK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Tarafımızı belli etmeye değil, tavrımızı koymaya geldik” dedi. İl başkanları olarak Ankara'da buluşma önerisi getirdiklerinde birilerinin “İl başkanları bu buluşma yetkisini nereden alıyor” diye sorduğunu anlatan Kaftancıoğlu, il başkanlarının üzerlerine düşen sorumlukla her zaman bir araya gelebileceklerini ifade etti.

Kaftancıoğlu, “Kamuoyunda skor yarışmasına dönen, kötü yönetilen ve yürütülen sürece ortak olmamak adına her hangi bir skor vermeye gelmedik” dedi.

AÇIKLAMAYA KATILAN İL BAŞKANLARI

Açıklamada 59 il başkanının bildiriye imza verdiği söylendi ancak okunan listede sadece 56 il başkanının ismi yer aldı.

İşte bildiriye destek verdiği açıklanan 56 il başkanı:

  1. Adana
  2. Adıyaman
  3. Ağrı
  4. Amasya
  5. Ankara
  6. Antalya
  7. Artvin
  8. Aydın
  9. Balıkesir
  10. Bayburt
  11. Bingöl
  12. Bitlis
  13. Bolu
  14. Bursa
  15. Çanakkale
  16. Çankırı
  17. Çorum
  18. Diyarbakır
  19. Edirne
  20. Elazığ
  21. Erzincan
  22. Erzurum
  23. Eskişehir
  24. Giresun
  25. Hakkari
  26. Iğdır
  27. İstanbul
  28. İzmir
  29. Kahramanmaraş
  30. Karaman
  31. Kars
  32. Kayseri
  33. Kırıkkale
  34. Kırşehir
  35. Kilis
  36. Kocaeli
  37. Konya
  38. Kütahya
  39. Malatya
  40. Mersin
  41. Muğla
  42. Muş
  43. Nevşehir
  44. Niğde
  45. Osmaniye
  46. Siirt
  47. Sinop
  48. Sivas
  49. Şanlıurfa
  50. Şırnak
  51. Tekirdağ
  52. Tunceli
  53. Uşak
  54. Van
  55. Yozgat
  56. Zonguldak

CHP'Lİ TÜZÜN'DEN YANIT: AÇIKLAMA PANİK HALİNDE YAPILDI

Olağanüstü kurultay çağrıcılarından CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP'li 59 il başkanının Genel Merkeze destek açıklamasını "Panik halinde yapıldı. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür" şeklinde değerlendirdi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"1- Danışma Kurullarını toplamadan, İlçe Başkanlarımızın ve Kurultay Delegelerimizin görüşünü almadan, örgütümüze ve halkımıza sormadan yapılan açıklama panikle yapılmıştır. Örgütlerimizin görüşü değil açıklamaya katılanların şahsi görüşüdür.

2- Açıklamaya katılan İl Başkanlarımızın illerinden verilen imzalar da bunun göstergesidir"

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Satranç Süper Ligi başladı

SONRAKİ HABER

HABAŞ’ta eriyik demir işçilerin üzerine döküldü: 1 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...