17 Temmuz 2018 19:40

Mısır ve İsrail kapıları kapatıyor: 2 milyon Filistinliye büyük abluka

Mısır’ın Gazze Şeridi ile arasındaki Refah sınır kapısını, İsrail’in de Gazze’nin tek ticari sınır kapısını tamamen kapatacağı açıklandı.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

Mısır’ın Gazze Şeridi ile arasındaki Refah sınır kapısını, İsrail’in ise Gazze’nin tek ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim (Kerem Şalom) kapısını tamamen kapatacağı açıklandı.

Gazze Şeridi’ndeki Refah Sınır Kapısı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Mısır’ın salı günü itibarıyla ikinci bir emre kadar çift yönlü olarak Refah sınır kapısını kapattığı belirtildi.

Gazze Şeridi’ne giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Mısır’ın denetimi altındaki Refah hariç 6’sı İsrail’in kontrolünde bulunuyor. İsrail ablukası nedeniyle Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah, Mısır’da 3 Temmuz 2013’teki askeri darbenin ardından sık sık kapatılıyor. Filistin yönetimine bağlı Gazze Ürün Girişi Kurulu Başkanı Raid Futuh, “İsrail makamları, yarından itibaren sınır kapısının ikinci bir emre kadar tamamen kapatılacağı konusunda bizi bilgilendirdi” dedi.

İSRAİL DE TİCARET KAPISINI KAPATTI

Bu arada İsrail’in de Gazze Şeridi’nin tek ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim’i (Kerem Şalom) tamamen kapatacağı duyuruldu.

Filistin yönetimine bağlı Gazze Ürün Girişi Kurulu Başkanı Raid Futuh AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsrail makamları, yarından (dün) itibaren sınır kapısının ikinci bir emre kadar tamamen kapatılacağı konusunda bizi bilgilendirdi” dedi. Futuh, Gazze’nin güneyindeki sınır kapısından sadece ilaç girişine izin vereceğini kaydetti.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi de, İsrail’in karar için Gazze’den roket ve yanıcı balonların atılmasını gerekçe gösterdiğini ifade etti.

2 MİLYON FİLİSTİNLİYE BÜYÜK ABLUKA

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 7 sınır kapısından 6’sı İsrail’in, biri Mısır’ın kontrolünde bulunuyor.

İsrail yönetimi, ordu güçlerinin giriş çıkışı için kullandığı Karare sınır kapısını 2005’te, diğer 3’ünü 2007’de Gazze ablukasına başladığında kapattı. İsrail, şu an ticari ürünlerin geçişi için Kerm Ebu Salim ve yolcu geçişi için Beyt Hanun (Erez) sınır kapısının çalışmasına izin veriyor.

İsrail, Kerem Şalom ismini verdiği kapıyı cuma ve cumartesi günleri ile Yahudi bayramlarında kapalı tutuyor. Bazen de Filistinlileri “cezalandırmak” amacıyla kapatabiliyor.

İsrail, kapıdan her ürünün geçişine de izin vermiyor, çeşit ve miktar konusunda sınırlamalar getiriyor. Özellikle Gazze’deki imar faaliyetlerine engel olarak inşaat malzemelerinin girişi engelleniyor. Girişine izin verilen ürünler ise miktardaki kısıtlamalar nedeniyle ihtiyacı karşılayamıyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Elektriksiz bırakılan yurttaşlar DEDAŞ’a yürüdü

SONRAKİ HABER

Binlerce Amazon çalışanı greve gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...