16 Temmuz 2018 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2018 08:03

Gazeteci Erdem Gül MİT TIR'ları davasından beraat etti

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'ları davasından beraat etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

MİT TIR’ları davasında dosyası ayrılan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “Devletin güvenliği gereği gizli kalması gereken bilgileri siyasi ve askeri casusluk maksadıyla temin etme, açıklama” suçlamasından beraat etti. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ikinci duruşmaya Erdem Gül ve avukatları Bülent Utku, Tora Pekin ve Fikret İlkiz katıldı. Duruşmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları Hatice Özay ve Sara Duran da katıldı. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Mayıs 2016'da MİT TIR'ları davası kapsamında devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama suçlamasıyla Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a 5 yıl 10 ay, Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e de 5 yıl hapis cezası vermişti. Yargıtay, temyiz incelemesi sonucu Mart 2018'de Dündar'ın 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası alması, Gül'ün de beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. 

‘TEMİN ETMEYE İŞTİRAK ETMEDİ’

Duruşmada savcı Mehmet Yeşilkaya, mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Gül'ün 12 Haziran 2015 tarihli “Jandarma var dedi” haberinin Dündar'ın 29 Mayıs 2015 tarihli haberinin ardından devlet sırrı vasfını kaybettiği belirtildi. Savcı Yeşilkaya, bu nedenle devlet sırrı niteliğindeki bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak suçunun unsurlarının oluşmadığı söyledi. Gül'ün dava konusu haberinin Adana'da TIR'ların durdurulmasına ilişkin soruşturma evrakına dayandığını kaydeden savcı Yeşilkaya, “Erdem Gül'ün bu bilgi ve belgelere ne zaman ulaştığının belli olmadığı gibi, devlet sırrı niteliğindeki gizli bilgileri hususi gayretle temin ettiğine veya Dündar'ın temin etme eylemine iştirak ettiğine dair kesin bir delil yoktur” dedi. Savcı Yeşilkaya, Gül hakkındaki davanın Basın Kanunu çerçevesinde dava açılması için öngörülen 4 aylık süreden sonra açıldığını da ifade ederek, Gül'ün beraatini talep etti. Savcının mütalaasının ardından mahkeme dosyayı karara bağlayarak, Gül'ün beraatine karar verdi.

'ÖRGÜTE YARDIM'DAN YARGILAMA DEVAM

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Mayıs 2016'da hükmü açıklarken, Dündar ve Gül'e yöneltilen örgüte yardım suçlamasına ilişkin dosyanın ayrılarak başka bir esas numarası üzerinden yürütülmesine karar vermişti. Gül'ün Dündar ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile birlikte yargılandığı bu davaya ise çarşamba günü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.

ÖNCEKİ HABER

Eski Diyanet Başkanı Görmez'den Gülen'le arabuluculuk iddiasına yanıt

SONRAKİ HABER

Mahkeme Sedat Peker’in beraat gerekçesinde övgü dolu sözler kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...