09 Temmuz 2018 13:25

Siyasi partilerden tren kazası tepkisi: Sorumlular istifa etmeli

EMEP, HDP ve CHP Çorlu'daki tren kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Süleyman Coşkun Bozyel/AA

Paylaş

Çorlu’da yaşanan tren kazasına ve ihmaller zincirine ilişkin muhalefet partilerinden tepki geldi. EMEP, HDP ve CHP tarafından yapılan açıklamada olayın bir cinayet olduğu ifade edilerek, sorumluların istifa etmesi istendi. CHP konuyla ilgili Meclis araştırması istedi. 

EMEK PARTİSİ: SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ 

Emek Partisi’nden (EMEP) tepki geldi. 

Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel yaptığı yazılı açıklamada, “Her türlü hava koşulunda sağlam kalması gereken demiryollarında yağış yüzünden bir çökme meydana geliyorsa bu düpedüz ihmaldir ve bu yüzden meydana gelen can kayıpları karşısında kazadan değil cinayetten söz edilir” dedi.

“Kamu hizmetlerinde özelleştirmenin ölüm getireceğini biz de dahil söyleyen herkes bir kez daha haklı çıkmaktan üzgünüz” diyen Tüzel, özelleştirme politikaları, kamu kaynaklarını yandaş firmaların yağmasına çeviren ihale sistemi, denetimsizlik, altyapı hizmetlerinde maliyet ve malzemeden kaçınmanın kazalara kapı açtığını söyledi. 

BAKAN VE SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ

Demiryolu hatlarının yenilenmesinin uluslararası mevzuat ve kurallara göre yapılmadağına da dikkat çeken Tüzel, yol güvenliği kontrollerinin, ödeneksizlik gerekçesiyle ertelenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı ve siyasi yetkilileri istifaya çağıran Tüzel “Çünkü bu cinayete alenen davetiye çıkarılmıştır” dedi. 
Kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin halkın sağlığını ve can güvenliğini tehdit etttiğini belirten Tüzel son olarak, “Özelleştirmeler son bulmalı ve taşeron uygulamalar kaldırılmalı; alanında faaliyet gösteren sendikalar ve ilgili meslek örgütlerinin öneri ve uyarıları dikkate alınmalıdır” dedi. 

CHP: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, parti genel merkezinde MYK sonrası basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden Tezcan, “Bu kazada sorumluların ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” dedi. Tezcan, acı bir olay, bu olayın bütün yönleriyle araştırılması gerekir diyerek “Sonuna kadar olayın takipçisi olacağız” dedi. 

HDP: KAZA DEĞİL CİNAYET

Halkların Demokrtaik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Çorlu’da meydana gelen kazadan DDY ve Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu belirtti.

Çorlu’da yaşanan olayın kaza değil, cinayet olduğunu vugulayan Buldan; “Çorlu’dan geçen Halkalı - Muratlı hattının menfez bakım ihalesini iptal eden Devlet Demir Yolları’nın üst düzey yöneticileri ve Ulaştırma Bakanlığı bu olayın sorumlularıdır. Ağır bir ihmal ve tedbirsizlik söz konusudur. Bu olayda ihmali olanların bir an önce cezalandırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu tür olayların kaza denilerek geçiştirilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.  HDP olarak Çorlu’ya Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin de aralarında olduğu bir heyetle gideceklerini ifade eden Buldan, incelemelerde bulunacaklarını ve yaralıları ziyaret edeceklerini söyledi. 

SARIBAL: AKP’NİN LOKOMOTİF OLDUĞU HER ALANDA KAZA MÜMKÜN!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Çorlu’daki tren kazası ile ilgili yaptığı açıklamada AKP’nin lokomotif olduğu her alanda kazanın mümkün olduğunu ifade ederek “AKP’nin fıtratında en hafif tabiriyle ‘ihmal’ vardır” dedi.

Ülke sisteminin raydan çıkarıldığı eleştirilerine kulak tıkayan AKP’nin, basit önlemlerle engellenmesi mümkün olan bir tren kazası karşısında bile çaresizliğinin ortaya çıktığını belirten Sarıbal “24 insanın hayatını kaybettiği, 338 kişinin yaralandığı bir kazadan sonra yayın yasağı getirilmesinin amacı nedir?​” diye sordu.

‘NİSAN KONTROLÜNÜN BELGESİNİ AÇIKLAYIN’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan’ın “Kazada ihmal var mı?​” sorusuna “Rayların bakımı Nisan ayında yapıldı. Aşırı yağıştan menfez ile raylar arasında boşluk meydana gelmiş. Bu boşluk suyun altında kaldığı için makinistler tarafından ilk bakışta görülemiyor. Boşluk sonucu 5 vagon devrildi. Olayla ilgili her türlü soruşturma titizlikle sürüyor” cevabının tatmin etmediğini söyleyen Sarıbal “Çünkü, bölgeden gelen bilgiler böylesi bir kazaya neden olacak aşırı bir yağışın olmadığı yönündeydi. Nisan ayında bakımı yapılan raylarda böylesi bir kaza nasıl meydana gelir sorusu cevapsız kaldı. Bölgede yaşayan insanlar, eskiden rayları kontrol eden insanların olduğunu, ancak, günümüzde böyle bir uygulama olmadığını yani rayları kontrol eden kimsenin bulunmadığını iddia ediyorlar. Örneğin, CNN Türk televizyonuna katılan bir vatandaş,’Benim çocukluğumda bu tren yollarını kontrol eden görevliler olurdu, şimdi artık taşeronlaştı, kontrol edilip edilmediği bile belli değil’ ifadelerini kullandı. Bu soru işaretinin giderilmesi için nisan ayında kontrollerin yapıldığına ilişkin belgelerin kamuoyuyla derhal paylaşılması gerekmektedir” dedi

‘MAKİNİSTLERİN KUSURU NEDİR?​’

Kazada ihmal ihtimali güçlenirken AKP her zaman yaptığı gibi yine çalışanları hedefe koyduğunu vurgulayan Sarıbal şu soruları sordu: 

“* Çorlu Cumhuriyet Başavcılığı’nın talimatıyla tren kazasının iki makinisti hakkında gözaltı kararı verildi?
* Benzer olay 2004 yılında Pamukova’da meydana gelen tren kazasında da yaşanmıştı. 41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova’da hızlı tren kazasının ardından da dönemin bakanı Binali Yıldırım ve bürokratlar hakkında işlem yapılmazken sadece makinistlere ceza verilmişti. Pamukova faciası sırasında TCDD Genel Müdürlüğü koltuğunda oturan Süleyman Karaman ise 24 Haziran seçimlerinde AKP’den Erzincan Milletvekili olarak Meclis'e girdi.
* Eğer sorun raylardan kaynaklıysa, makinistlerin gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?

‘MÜHENDİSLERDEN FAYDALANILMIYOR’

İnşaat Mühendisleri Odası’nın, felaketlerin nedeninin doğa olayları değil mühendislik bilgi ve birikiminin günlük ticarete teslim edilmesi olduğunu belirttiğini hatırlatan Sarıbal şunları söyledi; “Bu açıklama da gösteriyor ki mühendislerden, meslek odalarından yeterince yararlanmak yerine AKP her şeye rant gözüyle bakmaktadır. Kazanın ertesinde 301 madencimizi kaybettiğimiz ve vicdanların bir nebze rahatlaması için beklediğimiz Soma davasında da dava ertelendi. Kamuoyunda bu ihmaller nedeniyle oluşan hassasiyetler hiçe sayıldı.” 

CHP KAZA İLE İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre Çorlu’da meydana gelen tren kazası ile ilgili bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Söz konusu tren hattında daha üç ay önce yıllık kontrolün yapılmış olmasına karşın kazanın meydana gelmesi ve bu tür kazaları önleyici nitelikteki yol bekçilerinin görevlerine son verilmiş olmasının akıllarda soru işareti yaratan konular olduğunu belirten Emre; “Ülkemizde ne yazık ki toplu ölümlere dönüşen Tekirdağ’daki tren kazası gibi faciaların üzerine kamu otoritesince gerekli şeffaflık ve objektiflikle gidilmediği ve kazalarda zincirleme sorumluluğu olanların ortaya çıkarılmadığı bilinmektedir” dedi. Kamu görevlileri ve siyasilere yönelebilecek her türlü idari ve adli soruşturmanın amacından uzaklaştırılmasının ağır bedelinin toplu ölümlerin yaşandığı kazalarla ödendiğini vurgulayan Emre şunları söyledi; “Bu açıdan Tekirdağ’da yaşanan tren kazasının, nedenleri ile zincirleme sorumlularıyla ortaya çıkarılması amacıyla Anayasamızın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri kapsamında bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Ülkemize bedeller ödeten sistemi artık geride bırakıyoruz

SONRAKİ HABER

Haliç'te 3 deniz taksisi yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...