08 Temmuz 2018 03:00
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2018 11:09

Çorlu'da yolcu treni devrildi: 25 kişi hayatını kaybetti

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında yolcu treni devrildi. Faciada 25 kişi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Cihan Demirci/AA

Paylaş

Uzunköprü-Halkalı seferini yapan yolcu treni, saat 17.20 sıralarında Çorlu-Muratlı arasında Sarılar köyü yakınlarında kaza yaptı. 6 vagonlu trenin 5 vagonunun devrilmesi sonucunda 25 kişinin hayatını kaybettiği, 318 kişinin yaralandığı açıklandı. İhmal şüphesinin büyük olduğu kazaya dair çok sayıda soru yanıtlanmayı bekliyor.

Kazanın olduğu alana ulaşım güçlüğünden dolayı kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. Olay yerine ulaşım ancak traktör ve paletli araçlarla sağlanırken güvenlik güçleri olay yerine 5 km. mesafeye kimseyi yaklaştırmadı.

Olay yerine gitmek için yola çıkan Makine Mühendisleri Odası (MMO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) yöneticileri de olay yerine ulaşamadı.

Kazaya ilişkin gözaltına alınan 3 yol personeli ve 2 makinist Halil Altınkaya ile Suat Şahin ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

KRİZ MASASINDA BASIN AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, pazartesi sabahı, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan kriz masasında basın açıklaması yaptı.

Recep Akdağ

Ulaştırma Bakanı Arslan, tren kazasına dair "Elbette eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.” dedi.

SUÇU YAĞMURA ATTI

Arslan şöyle devam etti: "Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışladır.”

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise arama kurtarma çalışmalarının pazartesi sabahı 06.00 itibariyle tamamlandığını duyurdu. "Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastanede müracaatı gerçekleşen vatandaşlarımızın müşahadeleri ve gerekli tedavileri de  devam etmektedir. Hasta yakınları Sağlık Bakanlığımızın 184 numaralı telefon hattından hastanedeki yakınlarının durumları ile ilgili bilgi alabilirler. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet temenni ediyoruz. Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz." diyen Akdağ, Bir gazetecinin, "Kaza ile ilgili gözaltı işlemi olup olmadığı" sorusu üzerine "Savcılığın gerekli çalışmayı yaptığını" bildirdi.

HASTANELERE 318 YARALI BAŞVURDU

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da, kazanın ardından hastanelere 318 yaralının başvurduğunu belirterek, "Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. 124 hastamız şu anda müşahede ve tedavi altında. Durum bu, yaralı sayısı bu. Tüm milletimize geçmiş olsun. Ölenlere, hayatını kaybedenlere Cenabıhaktan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." diye konuştu.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Trenin kalkış noktası olan Edirne'nin Uzunköprü ilçesi belediyesi, sosyal medya hesabından ölenlerin isimlerini açıkladı.

Listeye göre ölenlerin 12'si Uzunköprü, 2'si Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesi, 4'ü Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi, 3'ü Tekirdağ'ın Muratlı ilçesi ve 2'si İstanbul nüfuslarına kayıtlı.

Kazada yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle:

Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

MMO SEKRETERİ ALTAN: CEVAP BEKLEYEN SORULAR VAR

Evrensel’e konuşan Makine Mühendisleri Odası Çorlu Temsilcilik Sekreteri Birtan Altan şunları söyledi: “Olay yerine güvenlik güçleri bizleri de yaklaştırmadı. Fakat ilk görgü tanıkları ve fotoğraflardan edindiğimiz ilk izlenim, yoğun yağış sonrası yanlış hesaptan dolayı yetersiz olan menfezin taştığı yönünde. Bundan dolayı ray alt yapısı zayıflıyor veya bozuluyor. Burada ya hesap hatası ya da uygulama hatası var. Trenin üzerinden geçtiği ağırlığa dayanamayıp raylar ya çöküyor ya da kayıyor. Çünkü şimendifer ve ilk vagon menfezi sağlam geçmiş ama arkadaki 5 vagon devrilmiş. Daha detaylı raporumuzu detaylı incelemeden sonra yapacağız. Ama şunu söylemek isterim ki bu sadece bir kaza ile açıklanamaz. Özelleştirme ve iktidarın ve denetimleri odalardan alıp özel şirketlere vermesinin bir ürünüdür bu kaza.”

BTS'DEN AÇIKLAMA

Devlet Demiryollarında örgütlü olan Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Hasan Bektaş kazayı, demiryollarındaki özelleştirme süreci, yol bekçilerinin görevlerine son verilmesi, denetim ve bakım işlerinin özel şirketlerce yapılmasına bağladı. Bektaş, siyasi kadrolaşma sonrası mühendislik bilgisi olmayan kişilerin yönetim kademelerine getirilmesinin de bu süreçte önemli payı olduğunu ifade etti.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI: ÖNLENEBİLİRDİ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada; “Tekirdağ tren faciasına, öngörülebilir ve önlenebilir nedenler yol açmıştır!” denildi.

İMO: SUÇLU YAĞMUR DEĞİL

İnşaat Mühendisleri Odası da , "Yağan yağmurlar dikkate alınarak gerekli olan bakım ve kontrollerin yapılmadığı, bu kazanın sadece en son yağan yağmurlara bağlanmaması gerektiğinin bilinmesini de istiyoruz! Suçlu yağmur değildir! Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir” ifadelerini kullandı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI: DAHA SOMA'DA, TORUNLAR'DA ADALET SAĞLANMAMIŞKEN...

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel ve Hakan Sel'in yakını Adil Çiftçi sorumluların ortaya çıkarılmasını istediklerini belirtti. Çiftçi, sorumluları cezalandırması için Adalet Bakanlığı'na çağrı yaptı: Soma'nın, Ermenek'in, Torunlar'ın yarası sarılmamışken, daha oralarda adalet sağlanmamışken böyle bir olayın olması düşündürücü. Sorumlular bir an önce cezalandırılmalı.

Kazada yaşamını yitiren 18 yaşındaki Serhat Şahin'in amcası Cemal Şahin ise kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirterek "Çoğu kişiden önce gittik. İstanbul'dan ambulanslardan önce gelen yolcu yakınları da vardı. Devletin ekipmanları yetersiz kaldı. İki dayısının tırnaklarıyla orayı kazıdığını gördüm. İki demirin arasına kafası sıkışmış çocuğun, onun altında kazıdıkça bir tane daha ceset çıktı. Böyle vahim bir durumdu. Gördüğüm manzara karşısında ölü sayısının daha fazla olabileceğini düşündüm. Bu demiryolu hattı iki ya da üç ay önce açıldı. Üç ayda o demiryolunu ne kadar sağlam yaptılar bilmiyoruz. Önceden 6 saat süren bir yolculuğu şimdi 3 buçuk saate düşürdüler. Ben sadece yollara bakım yapıldığını biliyorum ama komple değiştirilmesi gerekiyordu. Bir ihmal var burada. Devletin, bunun suçlusu kimse bulup cezalandırması gerek" dedi.

KAZA NASIL OLDU?

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden dün saat 15.45'te 362 yolcu ve 6 personel ile İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden 12703 sefer sayılı yolcu treninin lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprak kayması sonucu raylar boşlukta kaldı. Trenin 5 vagonu, Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi yakınındaki araziye devrildi. Bu sırada patlamayı andıran gürültü üzerine çevrede bulunan köylüler kazazedelere yardım edebilmek için seferber oldu. Kısa sürede olay yerine giden köylüler, yaralıları araçların giremediği bölgeden traktörleriyle taşıyarak ambulanslara yetiştirdi. Yaralılar, köylülerin traktörlerle yaptıkları bu yardımların ölü sayısının artmasını engelleyen en büyük etken olduğunu söyledi.

OLAY YERİNE İLK ULAŞAN SARILAR KÖYÜ HALKI: KAZANIN SEBEBİ İHMAL

Tekirdağ Çorlu'da yaşanan tren kazası sonrasında olay yerine ilk ulaşan Sarılar köyü halkı, demiryolunun usulüne uygun yapılmadığını ve kazaya ihmalin sebep olduğunu söyledi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLMESİ TEPKİ ÇEKTİ

Başbakanlık tarafından tren kazasıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildi. Yayın yasağını protesto eden Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İhmalleri engelleyin haberleri değil!" ifadesini kullandı.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de "Büyük can kaybına yol açan Çorludaki tren faciasında gerçeklerin üstü yayın yasaklarıyla örtülmesin. Hergün halka hizmet götürdük propagandası yapanların sorumluluğu ortaya çıksın." ifadesini kullandı.

Kaza sonrası getirilen geçici yayın yasağı pazartesi sabah saatlerinde kaldırıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK imzasıyla yayınlanan dayanışma mesajında, "Bu hükümetin sorumluluğudur. Ancak hükümetin ilk refleksi, kazaya ilişkin kamuoyunu bilgilendiren yayınlara yasak getirmek olmuştur. Sorumluluktan kaçmaya çabalayan bu zihniyetin insan hayatını önceleyen adımlar atması, yasak getirmek yerine kazaları engelleyecek önlemleri alması gerekmektedir." ifadesi kullanıldı.

SİYASİ PARTİLERDEN TEPKİ

olayın ardında açıklama yapan EMEP, CHP ve HDP de kazanın takipsçisi olacaklarını ve sorumluların istifa etmesini talep etti. 

İSTANBUL'A GETİRİLEN YARALILAR TEDAVİYE ALINDI

Tren kazasında yaralananlardan bazıları İstanbul'daki hastanelere getirildi. Yaralılar, Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi, Küçükçekmece Kanuni Süleyman Hastanesi, Silivri Devlet Hastanesi ve Mehmet Akif Hastanesinde tedaviye alındı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINDAN YAPILAN İLK AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanlığı Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan trenin saat 17.00 sıralarında 5 vagonunun raydan çıkarak devrildiğini belirtti. Kazanın aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması dolayısıyla meydana geldiğinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin kaza yerine intikal ettiği, yaralılara gerekli müdahalelerin hızla yapıldığı kaydedildi.

İçişleri, Sağlık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının koordineli şekilde çalışmalara başladığının vurgulandığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının ambulans helikopterleri ile İçişleri Bakanlığının kurtarma helikopterlerinin de olay yerine vardığı bildirildi.

Açıklamada, TCDD’ye ait vinçli kurtarma yardım ekibinin Halkalı'dan hareket ettiği, Alpullu'dan arama kurtarma araçlarının da olay yerine sevk edildiği belirtildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, Ankara’dan hareket ederek kaza yerine gittiğinin aktarıldığı açıklamaya şöyle devam edildi:

"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında Müsteşar Suat Hayri Aka başkanlığında kriz merkezi oluşturulmuştur. Çorlu’da ise Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan başkanlığında kriz merkezi kurulmuş olup bakanlığımız ile koordineli şekilde çalışmaları sürdürmektedir. Kazayla ilgili gelişmeler yakıdan takip edilmekte olup konuyla ilgiyi yeni bilgiler edinildikçe gerekli açıklamalar kriz merkezimiz tarafından yapılacaktır."

BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Başbakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise başsağlığı diliyoruz. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler anbean takip edilmektedir."

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, Tekirdağ'da yaşanan tren kazasına ilişkin paylaşımda bulundu. Bozdağ, "Tekirdağ'da meydana gelen tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Tahliye için ilgili tüm birimler seferber edildi" açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ) 

 

ÖNCEKİ HABER

Müzisyen Deniz Türkan: Halk müziği, yaşadığım hayatın ta kendisi

SONRAKİ HABER

Suriye'de son durum: Dera’da anlaşma, Kürtlerle müzakere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...