05 Temmuz 2018 12:49

Avrupa Parlamentosunda ‘Grev var çeviri yok’!

Avrupa Parlamentosu'nda kadrolu yüzlerce tercüman, yeni çalışma şartlarını protesto amacıyla iş bırakma eylemlerini 1 aydır sürdürüyor.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Avrupa Parlamentosunda (AP) 1 aydır çalışma şartlarını protesto eden tercümanlar salı günü iş bıraktı. Birçok milletvekili de ses sistemini keserek tercümanlara destek verdi.

Basına konuşma yasağı bulunan tercümanlar ise grev kararına rağmen çalışmaya zorlandıklarını ifade etti. Kimi Avrupa milletvekilleri bu durumun temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirtti.

8 AY BOYUNCA ANLAŞMAYA VARILAMADI

Euronews Türkçe’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen kadrolu bir tercüman “Olay bir yıl öncesine dayanıyor. Temmuz 2017 tarihinde yönetim tercümanlara yeni çalışma koşulları dayattı. Sendika ekim ayında grev çağrısında bulundu. O dönemde eylemler askıya alındı zira yönetimle görüşmelerin sonuç vereceği düşünülüyordu. Anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerin üzerinden 8 ay geçti ancak hiç bir sonuç elde edilemedi. Daha sonra sendika yeniden grev çağrısında bulundu ve olaylar büyüdü” dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİ ARTIRILMAK İSTENİYOR

Avrupa Komisyonuna kıyasla işlerinin çok daha ağır olduğunu ifade eden söz konusu tercüman “Şu ana kadar toplantıları tercüme etmemiz için kabinlerde günde en fazla 7 saat kalmamız talep ediliyordu. Avrupa Parlamentosu bu süreyi 8 saate çıkarmak istiyor. Bu çok fazla. Biz 7 buçuk saat olmasına razıydık. Birleşmiş Milletlerde bu süre 6 saat. Toplantılara hakim olmak durumundayız. Üst düzey toplantılara hazırlıksız gidemezsiniz. Bunu göz önünde bulundurmak durumundalar” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosunun fazla ileri gittiğini belirten tercüman her gün bina içerisinde en az 12 saat bulunma şartı getirileceğini bunun özel hayatı olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca yılda 6 kez akşamları müsait olmalarının talep edildiğini söyledi.

AB, ÇALIŞANLARIN GREV HAKKINI ELLERİNDEN ALIYOR

Salı günü, Strasburg’da devam eden Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu oturumunda birçok Avrupa milletvekilinin salonun ses sistemine müdahale etmesi üzerine tercümanlar en az yarım saat konuşmaları çeviremedi. Avrupa milletvekilleri böylece tercümanlara destek mesajı verdi.

Salonda bulunan Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani duruma sert tepki gösterdi. Ses sistemini kesen Avrupa milletvekilleri arasında Sosyalist ve Demokratlar grubundan Edouard Martin de bulunuyor.

BAZI VEKİLLERDEN GREVE DESTEK

Avrupa Milletvekili Edouard Martin “Pazartesi günü, AP başkanına temel hak ve özgürlükler için önemli olan grevin yapılamaması konusunda bir soru sordum ancak cevap alamadım. Uluslararası yasalara uyulmaması ve tercümanların zorla çalıştırılması beni rahatsız etti. Dikkat çekmek için salı günü sabah 9’da ses sistemine müdahale ettik. Daha sonra Avrupa Parlamentosu Başkanı bana yaptırım uygulayacaklarını söyledi. 10 kişiydik sadece 5’imizi çağırdı. Nedenini anlamadık. Herhangi bir yaptırım halinde olayı mahkemeye taşıyacağım zira temel hak ve hürriyetlere müdahale ediliyor. AP hiç bu kadar kötü yönetilmedi. Antonio Tajani kendini dokunulmaz zannediyor” şeklinde konuştu.

EYLEMLER DEVAM EDECEK

Farklı siyasi gruplardan birçok Avrupa milletvekili tercümanlara dayanışma mesajları göndererek çalışanların haklarının korunması için çalışma grubunun kurulmasına karar verdi. Olayın ardından Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani birçok kez tercümanlar ile bir araya geldi. Önümüzdeki hafta yeni çalışma şartlarının masaya yatırılması bekleniyor. Bu süreçte eylemler devam edecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Flormar direnişine TYS desteği: Dünyayı emek güzelleştirecek

SONRAKİ HABER

Cargill işçileri, Bursa’dan İstanbul’a yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...