05 Temmuz 2018 09:01

Çocukları güneş çarpmalarından nasıl koruyabiliriz?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Coşkun Saf, çocukların zararlı güneş ışınlarından nasıl korunabileceğini anlattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sıcak yaz günlerinin en riskli yanlarından biri güneş çarpmaları. Okulların tatil olduğu bu dönemde en çok risk altında olan grup ise büyüklere göre çok daha hassas cilde sahip olan çocuklar. Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Coşkun Saf, çocukların güneş ışınlarından ne kadar faydalanması gerektiğini, güneşten ne şekilde korunabileceğini, fazla maruz kalınması durumunda neler yapılabileceğini anlattı.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Güneşin zararlı etkilerinden çocukları korumak için ilk tedbir güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde (10.00 ile 16.00 arası) uzun süre güneşte kalınmamalı.

Eğer çocuğunuz uzun süre açık havada kalacaksa güneş temasını engellemek için açık renkli, vücudu olabildiğince örtecek, transparan olmayan uygun bir kıyafet ve şapka, göz hasarını engellemek için ise büyük çocuklarda yaşına uygun bir güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.

Ciltleri daha hassas olduğundan, vücudun ısı regülasyonu tam gelişmediğinden ve de güneş koruyucu kremlerin kullanımı uygun olmadığından 6 aylıktan küçük bebekleri direkt güneş ışığına maruz bırakmamak gerekiyor. Kısa süreli kalma olacaksa da vücudun büyük kısmını örten uygun hafif bir kıyafet, yüzünü olabildiğince koruyacak geniş kenarlıklı bir şapka tercih edilebilir.

6 aylıktan büyük çocuklarda dışarı çıkmadan 30 dakika önce en az 30 faktör (tercihen 50+ faktör) olacak şekilde çocukların hassas cildine uygun, dermatolojik olarak test edilmiş bir güneş koruyucu losyon kullanılmalı ve gün içinde gerekirse birkaç kez tekrar uygulanmalıdır. Çocuğunuzda bir güneş koruyucu losyon kullanmadan önce az miktar bilek bölgesine uygulayıp kızarıklık, şişlik gibi bulguları olup olmadığını test etmeniz, göz çevresine uygularken de göze temas etmemesi açısından dikkatli olmanız uygun olacaktır. Güneş koruyucuyu sürerken kulak kepçeleri, dudaklar, ense, ayak üstleri gibi güneş ışığı gören tüm alanlara uygulamak gerekmektedir.

GÜNEŞ YANIK VE ÇARPMALARINDA NE YAPILMALI?

Güneş yanığı bulguları çocuktan çocuğa değişmekle birlikte ciltte kızarıklık, şişlik, ağrı, su toplamış kabarıklıklar ve günler sonra oluşan ciltte kuruluk, kaşıntı ve soyulma şeklinde görülürken maruziyetin süre ve yoğunluğuna bağlı olarak da ateş, halsizlik, bilinç bulanıklığı, baygınlık gibi güneş çarpma şikayetleri de eşlik edebilmektedir.

Eğer çocuğunuzda güneşe bağlı ciddi veya geniş yanıklar ya da su toplamış alanlar oluştuysa, ateş, bulantı, kusma, düşkünlük gibi şikayetler varsa mutlaka bir çocuk doktoruna gösterin

Hafif maruziyette çocuğunuza ılık-serin bir duş aldırabilir ve güneş yanığı oluşan bölgelere soğuk kompresler uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin veya çocuğunuzun hassas cildine uygun iyi bir nemlendirici, aloe veralı bir krem kullanabilirsiniz. Eğer su toplamış kabarcıklar oluştuysa, enfeksiyon riski olacağından bunları patlatmamanız gerekmektedir. Ayrıca güneşe maruz kalan ve güneş yanığı oluşan çocuklara birkaç gün ekstradan sıvı vermeniz oluşabilecek sıvı kaybını önlemek açısından önemlidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupalı komünist partiler: AB’nin savaş politikalarına hayır

SONRAKİ HABER

Barilla işçileri greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa