06 Mayıs 2018 05:03

'AKP, üniversiteleri bölen yasa tasarısını erteleyecek' iddiası

AKP'nin köklü üniversiteleri bölecek yasa tasarısını, gelen tepkiler nedeniyle seçim sonrasına ertelediği öne sürüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

AKP'nin İstanbul ve Gazi üniversiteleri dahil 10 üniversiteyi bölecek yasa tasarısını seçim sonrasına ertelediği iddia edildi.

TBMM'deki tasarı, İstanbul, Gazi, Anadolu ve İnönü üniversitelerinin de bulunduğu 10 üniversitenin bölünmesini ve 20 yeni üniversite kurulmasını düzenliyor.

Birçok üniversitede öğrenciler ve akademisyenler okullarının bölünmemesi için eylemler yaptı, tasarının geri çekilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "ideolojik" ifadesiyle nitelenen eylemler devam ederken 2 Mayıs'ta tasarının 6 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Ancak AKP'nin karar yeter sayısı bulamaması üzerine tasarı onaylanmadı. Tasarının görüşülmesine 8 Mayıs Salı günü saat 15:00'te devam edileceği açıklandı.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre tasarının seçim öncesi kanunlaşmasının tepkileri artıracağını düşünen AKP'nin üniversitelerin bölünmesi tasarısını şimdilik dondurulabileceği bildirildi. TBMM'de önümüzdeki hafta imar dahil birçok alanda af düzenlemeleri içeren tasarı görüşülecek.

TASARI YASALAŞIRSA NE OLACAK?

Tasarı yasalaşırsa İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bölünüp başka bir üniversite kurulacak. Bölünmesi planlanan üniversiteler arasında Gazi Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi de bulunuyor.

Anadolu Üniversitesinin bölünmesiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin bölünmesiyle Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin bölünmesiyle de Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla 3 yeni üniversite kurulacak. Ankara Medipol, Semerkand Bilim ve Medeniyet adlarıyla vakıf üniversiteleri de oluşturulacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP kongresi nedeniyle İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden 20'yi aşkın kentte kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...