17 Nisan 2018 10:32

HDP'li Uca, Ezidi soykırımının tanınması için kanun teklifi verdi

HDP'li Feleknas Uca, Şengal’de Ezidi halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımın tanınmasını için Meclis'e kanun teklifi verdi.

Fotoğraf: Ümit Bektaş/VOA

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 73. Ferman olarak bilinen ve Şengal’de Ezidi halkına yönelik gerçekleştirilen katliamın Meclis'te soykırım olarak tanınmasınsa ilişkin kanun teklifi sundu.
 
Dünya genelindeki bir buçuk ila iki milyon arasında Ezidi'nin yaşadığını belirten Uca, Ortadoğu sınırlarının çizildiği 20. yüzyılda Ezidilerin birbirlerinden koparıldığını söyledi.Ezidi halkının büyük bölümünün Irak Kürdistan Federe Bölgesi içerisinde yer alan Şexan ve Şengal bölgesinde, bir bölümünün Ermenistan, Gürcistan, Afrin, Suriye Ceziresi ve Halep ve Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşadığını belirten Uca, “Ezidiler tarih boyunca özellikle inançları nedeniyle birçok defa soykırıma uğramış, katledilmiş ve göçe zorlanmışlardır. Bu nedenle, Ezidiler bugün Avrupa başta olmak üzere Amerika ve Kanada gibi dünyanın farklı yerlerine dağılmış durumdadır” dedi. 

Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki topraklarda yer alan Ezidiler'in devlet tarafından koruma görmediğini ifade eden Uca, Türkiye Cumhuriyeti’nde Ezidilerin kimliklerinin din hanesi kısmına x veya “dinsiz” şeklinde yazılması ve zorla Müslümanlaştırma gibi baskılar sonucu özellikle 1960’lar itibarıyla ülkelerini terk ettiğini söyledi.

73 KATLİAMA MARUZ KALDILAR

Farklı bir inanca sahip oldukları için geçmişte 72 kez katliama maruz kalan Ezidilerin kaderinin 21. yüzyılda da değişmediğini belirten Uca, Şengal ve Şêxan'da yaşayan Ezidiler'in de IŞİD’in yıkım gücü yüksek savaş araçları ve teçhizatları karşısında savunma araçlarından yoksun şekilde 73. Ferman olarak adlandırılan katliama maruz kaldığını söyledi. IŞİD tarafından yerlerinden ve yurtlarından edilen Ezidilerin yaşamlarını devam ettirecek maddi temellerinin tamamından mahrum bırakılarak ölüme terk edildiğine dikkat çeken Uca, “Binlerce Ezidi öldürülmüş, binlerce kadın ve çocuk kaçırılmış, yüzlerce çocuk, hasta ve yaşlı açlıktan ve susuzluktan, gündüz sıcaktan gece soğuktan dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu kıyımla Ezidierin tarih sahnesinden silinmesi amaçlanmıştır. Tüm dünyanın özellikle Türkiye, Federal Kürdistan Özerk Bölge, Irak ve Birleşmiş Milletlerin Ezidileri koruması gerekmektedir. Sadece Kürtlere değil insanlığa miras kalmış bu kültürel inanç tüm dünyaya mirastır” dedi. Uca, Türkiye'nin kadim Ezidi toplumunun kutsal topraklarını barındıran ülkelerden biri olarak Êzidî inancının ve kültürünün katliam ve soykırımlarla yok edilmesinin önüne geçebilecek şekilde sorumluluk üstlenen bir ülke olması gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye’ye saldırı AB’yi böldü

SONRAKİ HABER

HDK: Tutuklu siyasetçiler serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa